Van koztetek valaki akinek a gyereke nem beszel magyarul annak ellenere hogy tanitottad?
Most lesz babank iden es kulfoldon elunk. Szeretnem megtanitani majd magyarul de az itteni magyarok kozul akikkel talalkoztam szinte egyiknek sem beszel a gyereke magyarul. Van olyan aki angolul beszel hozzajuk, van aki magyarul de a gyerek akkor is angolul valaszol. A legtobb gyerek erti a magyart de nem beszelik vagy ha igen akkor ugy torik mint a kulfoldiek.
Nagyon nehez kulfoldon nevelt gyereket magyarul tantani?
A felesegem nem beszel magyarul csak en de azoknal a paroknal ahol mindketto szulo magyar ott is van olyan amikor a gyerek nem beszel magyarul, hiaba csak azt hallja otthon.
Ilyenkor ez a szulok hibaja mert rahagyjak a gyerekre hogy azt a nyelvet beszelje ami kenyelmes neki? Nyilvan az orszag nyelve a legkezenfekvobb a gyereknek mert az iskolaban is azt beszelik, tvben is az megy.
Tulajdonképpen ki is mondtad, a feleséged nem beszél magyarul, csak te, tehát az anyanyelve az lesz amit köztetek hall amilyen nyelven beszél, meg a környezetében amit hallani fog.
Ha csak te beszélsz magyarul, az nagyon kevés hogy onnan mi marad meg neki, mert a beszélgetések során nincs visszacsatolás.
Hatalmas érték (lenne) ha tudna magyarul legalább egy erős alapszinten, ez nem is kérdés, de megvalósítani szinte lehetetlen. Ez csak akkor lehetséges, ha a szülők mindketten magyarul beszélgetnek a gyerek előtt.
Nem, ugy tud ketnyelvu lenni, ha az egyik szulo esetetekben te magyarul, a masik szulo pedig masik nyelven beszel. Az ismeros gyereke azert nem szolal meg magyarul mert megszokta hogy csak azzal a szulojevel kommunikaljon igy,aki arra tanitotta.
Ez nem gond.
Eroltetni nem szabad.
Kicsit meg szokott kesni a beszed kezdete a bilingualis gyerekeknel,de ez is normalis, hiszen ugymond duplan dolgozik az agyuk.
A hangok megertesenek es kiejtesenek a fejlodesere durvan az elso ket ev all rendelkezesre. ezutan bezarul ugymond egy ablak, es nehezebb lesz neki pl a gy ty dzs zs betuk kihallasa es kimondasa.
Japanoknal ilyen pl az r es az l, ok ezeket nem tudjak megkulonboztetni,egyenrangu nekik.
Olyan nincs, hogy a gyerek nem beszél magyarul, ha otthon a szülőktől csak azt hallja születésé óta. Ott bizony mellébeszélés van, nem magyarul, hanem idegennyelven társalognak otthon is.
Amúgy meg nagyon egyszerű, te vsak magyarul beszelj hozza.
4# Olvasd már el a kérdest! Az anyuka nem beszél magyarul. A gyerek nem fog hallani magyar párbeszédet. Ez itt a gond.
Hiába beszél hozzá az apja magyarul, nem fog megtanulni kb semmit.
Èn is ezen stresszeltem, amin Te. Mindkettőnknek fontos, hogy a gyerekünk beszélje az anyanyelvünket, így nálunk 4 nyelv lesz. Külföldön élünk, én vagyok csak magyar, magyarul beszélek hozzá, és a kisfiam magyarul is és az apja nyelvén is mond szavakat (másfél éves). Nem lehetetlen, a barátnőm kislánya 8 éves és szinte tökéletesen, törés nélkül beszél magyarul is, de csak az anyjával, az apjával az apja nyelvén beszél.
Szerintem ez a szülök szégyene, hogy nem volt nekik elég fontos, hogy a gyerekük megtanulja az anyanyelvét. Nem kis meló, mert látom, benne vagyok, de lehetséges. Van egy Facebook csoport, a Kétnyelvű/Többnyelvü Gyerekek Szülei csoport. Lépj be, nagyon jó, hasznos tippeket adnak ezzel kapcsolatban.
Előző vagyok. 6-os válaszoló, marha király, hogy te igy elkönyveled, hogy "hiába beszel hozza az apja magyarul, nem fog megtanulni semmit"... Nem igaz, több 4 nyelvű családot ismerek és a kölykök beszélik mindkettő szülő anyanyelvét. LEHETSÈGES! De nem kis meló. Pl nem oda.aszom a gyereket a tv elé, hanem folyamat megy a mese vers mondóka, dumálás egyfolytában, könyvnézegetés. Ebben a csoportban amit előbb írtam, jó tippek vannak.
Igen, van olyan ismerősöm is, akinek mindkét szülője magyar, de a gyerekek nagyon törik a magyart, és csak a legidősebb gyerek beszél valamennyire, a kicsi alig. De ez azért, mert a szülőknek nem volt fontos, hogy a gyerek megtanuljon magyarul, nem fektettek bele energiát.
Kérdezö, ne add fel! Megtanul a gyereked magyarul, ha akarod, csak akard!
6!
Te meg olvasd el ezt a reszt: "...de azoknal a paroknal ahol mindketto szulo magyar ott is van olyan amikor a gyerek nem beszel magyarul, hiaba csak azt hallja otthon."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!