Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ti is úgy érzitek, hogy a...

Ti is úgy érzitek, hogy a szüleitek nem tanítottak nektek eleget?

Figyelt kérdés

Az édesapám villanyszerelő. Gyerekként sokszor kértem, hogy barkácsoljunk együtt, de valahogyan mindig el lettem hajtva. Később aztán lakásba költöztünk, ahol még annyi barkácsmunka sem adódott, mint a kertes házban. Mérnökként éreztem, hogy ez elég nagy hátrány lesz a jövőben, ezért még egyetem alatt beálltam egy ismerős szerelő mellé dolgozni, hogy legalább az alap fogásokat megismerjem. De ettől függetlenül nem mondanám magam ügyes-kezűnek.

Ismerek egy lányt, akinek a szülei milliomosok, de őt sose engedték, hogy a cég ügyeivel foglalkozzon, hiába kérte, hogy hadd fizessen be egy számlát, vagy üljön be adminisztrátornak az irodába. Ma már ő is fiatal felnőtt, de saját elmondása alapján fogalma sem lenne, hogyan irányítaná a vállalatot, ha egyik napról a másikra ez a feladat hárulna rá.

Van valaki hasonló cipőben? Vagy esetleg tud valaki ellenpéldát mondani?

2019. dec. 28. 20:30
 1/9 anonim ***** válasza:
97%

Én így érzem. Az apám itthon szokott szerelni meg barkácsolgatni és a nővéreimet engedte is segíteni, de engem valamiért kiskorom óta a mai napig úgy kezelnek, mintha valami szellemi fogyatékos lennék. Ha valamit pl. barkácsolni kellett, nekem annyit nem engedett meg, hogy egy szöget beüssek valahova, mert "úgyis el fogom rontani". Most 21 vagyok és valahányszor nekiállnék pl. főzni valamit, vagy sütni, az anyám egyből kiveszi a kezemből, mert szerinte még ahhoz is hülye vagyok, hogy mondjuk egy tésztát normálisan össze tudjak gyúrni. Szóval általában akkor csinálok bármit is, amikor egyedül vagyok itthon, de még ha tök finom is lesz a végeredmény, anyám állítja, hogy "ez még nyers", "nincs benne elég cukor", mindig van valami baja, csak nehogy egyszer az életben azt kelljen mondania, hogy "gratulálok, jól sikerült, amit csináltál", ahelyett, hogy "a qrva életbe, miért disznólkodsz állandóan"...

Illetve bármi gond adódik a házban, mindenért én vagyok a hibás és mindent én teszek tönkre (szerintük). Anyám pl. a tesóm gyereke szeme láttára majdnem letépte a szárítónk ajtaját, utána kb. 3 hónapig csak egy félig törött kis műanyag csavar szerűség (azaz lényegében maga a szent lélek) tartotta és egyszer valamit be akartam rakni a szárítóba és hiába próbáltam mindig óvatosan kinyitni, nehogy letörjem, végül sikerült annak az utolsó kis csavarnak is pont akkor letörnie az én kezemben. És persze azóta is mindenkinek azt mondják, hogy én tettem tönkre a szárítót is és ez megint csak egy újabb ok arra, hogy engem ne engedjenek oda semmihez, mert úgyis elrontom. A nővérem gyereke pedig hiába áll ki mellettem és mondja el ilyenkor mindig, hogy ő amúgy látta, hogy anyám törte le félig, ő "nem így emlékszik rá".

Oh és persze az anyám telefonját is én "rontottam el", amikor pár hete az enyém fent volt a szobámban és nem akartam feljönni csak emiatt, ezért az ő telefonján néztem kerestem ki egy receptet a nosalty.hu-n. Még véletlenül se ő, aki képtelen megtanulni, hogy kell a chrome-ban bezárni a megnyitott lapokat és szerintem most is minimum 500 lap meg van nyitva neki, meg állandóan rákattintgat az ilyen "Ez a nő ezzel az egyszerű titokkal 2 hét alatt fogyott 43 kilót, a dietetikusok utálják" meg "kattints ide, hogy nyerj egy iPhone tökömtudjamit" reklámokra..

2019. dec. 28. 20:56
 2/9 anonim ***** válasza:
84%
Apám semmit nem tanított, anyum mindent. Miatta lettem felnőtt, minden problémát kezelni tudó férfi. Ha ő nem foglalkozik velem, egy töketlen kölyök lennék a sokból.
2019. dec. 28. 21:10
 3/9 anonim ***** válasza:
32%
Kettőn áll a vásár. Én igyekeztem mindent megtanulni, de valóban nehéz sok mindent megtanulni, vannak dolgok amelyeket némileg erőltetni kell a szülő részéről is. Apám német nyelvtanári diplomával rendelkezett, de minket, gyerekeit soha nem próbálta németre tanítani, holott talán nem esett volna nehezére, hiszen egy kisgyerekre ragad minden. Amikor tizenéves korom végén felajánlotta, hogy befizet ismerős nyelvtanárhoz, akkor annyira leterhelt voltam egyéb tanulmányokkal, hogy nem akartam németet tanulni. Amikor én apa lettem, a fiam látta, hogy barkácsolok (asztalos-lakatos-műszerész munka), de soha nem érdeklődött a dolgok iránt, sőt a mai napig kifejezetten elzárkózik szinte minden ilyenfajta szakmunkától, holott ügyes keze van. Egyszerűen nincs benne ambició, hogy elvégezze.
2019. dec. 28. 21:36
 4/9 anonim ***** válasza:
91%
Nálunk inkább az volt a gáz, hogy nem tették rendbe a saját életüket/komplexusaikat, és egy az egyben rámnyomták az egészet. Most azzal vagyok elfoglalva, hogy megszabaduljak ettől a "csodálatos" örökségtől.
2019. dec. 28. 21:37
 5/9 anonim ***** válasza:
74%

A szüleim ott hibázták el hogy egyáltalán szóba álltak egymással (anyámban már ott volt hogy "ketyeg az óra", apám meg úgy gondolta úgy se tud jobbat anyámnál), ennek eredményeként a házasságuk egy csőd volt. A válás után is hallgathattam hogy "anyád ilyen" "apád olyan", szóval ha össze kell foglaljam akkor nem mutattak pozitív példát ami a jó párkapcsolatot és otthonteremtést illeti. (Vagy ez, vagy a híres "stabil család" ideája nem más mint illúzió és valójában minden kapcsolat egy kártyavár ami a két fél ezernyi rigolyái és komplexusai miatt olyan sérülékeny hogy a "holtomiglan-holtodiglan" legjobb esetben is csak egy nagyon felelőtlen ígéret. Még nem tudom melyik.)

Ha gyakorlati dolgokról van szó akkor inkább az iskolarendszert hibáztatom. Annyi verset, évszámot, megoldóképletet kellett bebiflázni, de az életbe kikerülve rájön az ember hogy semmit nem tud a gazdaság működéséről és a pénzről (hogy forgassa, fektesse be, stb. illetve hogy MIÉRT. Tanulj meg egy rakás dolgot de hogy miért azt senki nem forszírozza. "Csak mert", jön a válasz mindig. Persze hogy a gyereket nem érdekli semmi). Csoda hogy annyian el vannak adósodva? Annyit tudtam hogy SOHA ne vegyek fel hitelt semmire (látva hogy a mi életünkre mennyire rányomta a bélyegét a sok törlesztés és így is egyre rosszabb lett).

2019. dec. 28. 22:10
 6/9 anonim ***** válasza:
38%

Engem eleg sok mindenre megtanitottak. Leginkabb arra, hogy mindent meg lehet tanulni es el lehet erni az eletben, ha igazan vagyunk ra. Ugyhogy ha annyira hianyzik hogy tudj villanyt szerelni, akkor tanulj meg villanyt szerelni. Ha apad el meg, akkor most se keso mondani na apu tanits meg szerelni es kezd valami konkrettal. Amugy mernokkent miert sovarogsz villanyszerelesi tudas utan? Ezt nem ertem. De nyilvan nem is kell.

Megtanitottak arra, hogy legyenek sajat almaim es ne az o szakmajukat, orokseguket akarjam tovabbvinni, es kepes legyek problemakat megoldani, helyzetet megfeleloen felimserni. Es 18eves koromra tudtam csekket befizetni, bankban ugyet intezni, beagyazni, agynemut huzni es nosogepet elinditani es ezt azt megfozni. Es még sorolhatnam a legfontosabbra a vedekezesre is megtanitottak igy nemi betegseget se kaptam el😂

2019. dec. 29. 00:55
 7/9 anonim ***** válasza:
27%

Hajaj! Sajnos minden gyereket a szülei csesznek el, hogy Dr. House-t idézzem.

Én is úgy léptem ki az életbe, hogy rengeteg dologról azt se tudtam mifán terem. Soha nem adtak a kezembe csekket, hogy megtanítsák a kitöltését. Fingom nem volt róla, mit tartalmaz egy munkaszerződés, és még akkor net se volt, hogy megnézzem.

2019. dec. 29. 07:12
 8/9 anonim válasza:
72%
Anyám semmit nem engedett csinálni, mert én úgyse tudom, abból úgyis csak kupi lesz, ő erre nem ér rá, ne tartsam fel, nélküle meg úgyse megy. Aztán mikor 18 évesen elkerültem 200 km-re egyetemre, és albérletben laktam, még le is szólt, hogy na, ez szép lesz, egy virslit nem tudok megfőzni magamnak, annyira nem vagyok gyakorlatias. Vissza is szóltam neki hogy bocs, de ez a te nevelésed, de persze az nem igaz, ő megmutatta volna, csak én szartam mindenre. Nyilván, mert benne nincs hiba. 31 éves vagyok, már saját családdal, a mai napig az a kedvenc szórakozása, hogy leugat, ha itt van, és látja, hogy valamit nem úgy csinálok, ahogy ő. Mindent magam tanultam meg, főzni, sütni a netről, a mosógép használatát a leírásból, az összes háztartási dolgot anno az albérletben a lakótársaktól, meg a saját tapasztalataim, próbálkozásaim alapján. És most, amikor eljön a házamba, és lát valamit csinálni, itt ül, és fikáz, hogy az úgy nem jó, ő nem így szokta (mert ugye mindent csak úgy lehet, ahogy ő szokta, különben nem jó), én egy b*lfsz vagyok, hogy lehet így csinálni stb. Hozzá tudnék valamit vágni.
2019. dec. 29. 13:21
 9/9 anonim ***** válasza:
31%

Akár mondhatnám is ezt, de az én szüleim nem tudnak annyit, mint én, szóval nem tudtak volna tanítani nagyon semmit. Bejött nekik a vásározás, amiből lett egy rakat pénzük, és azon üldögélnek azóta is (ingatlanba van fektetve), mellette érettségi szintű munkában lazáznak.

Amit ők csináltak akkor, az ma már illegális. Nem tudnak mutatni semmi használhatót.

2019. dec. 29. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!