Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tudok tenni, ha a szuleim...

Mit tudok tenni, ha a szuleim nem kepesek jol banni a penzzel?

Figyelt kérdés

Nem lakok mar a szuleimmel jopar eve, viszont meg mindig ugyanolyan rosszul kezelik a penzuket, mint regen.

Az a fajta hozzaallasuk van a penzhez, hogy akarmennyi folyik is be, annak el kell fogynia a honap vegere. Ezt az elj a manak rossz szemleletet kiegeszitik kolcsonokkel, ami pl. hitelkartya, aminek kamata az egekben van, illetve pl. ismerosoktol kertek kolcson nyaralasra 3 eve. Hozzatennem nincs mar hitel se a hazukon, se az auton, es nem is keresnek rosszul. Viszont semmi megtakaritasuk nincs es ezzel a hozzaallasukkal nem is lesz.

Termeszetesen ebbol leginkabb akkor van gond, ha hirtelen kiadas kell. Igy segitettem mar ki oket gazsuto es mosogep vasarlassal is. Szerencsere sikerult ugy epitenem a karrierem, hogy tudom oket tamogatni anyagilag 50-50 ezerrel havonta, azonban igy is elszolta magat telefonon edesanyam, hogy milyen jo nekem, hogy honap vegen nem kell szamolgatnom mennyi penzem van. (Persze en addig sem nyujtozkodok, amig a takarom er, de ez egy teljesen masik tortenet.)

Valahogy engem ez a hozzaallas nagyon bosszant es szeretnem megtudni, hogy tudok-e valahogy segiteni nekik, vagy ha nem, akkor hogyan tudnam elfogadni?

2021. ápr. 1. 07:09
1 2 3 4
 31/32 anonim ***** válasza:
100%
Akkor meg nem értem, mi a problémád. Pénzeld őket továbbra is és kész.
2021. ápr. 1. 14:08
 32/32 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, egy kicsit hasonlít a mi kettőnk helyzete. Az én szüleimnek is van elegendő jövedelmük, semmi hitelük, még egy kevés megtakarításuk is van, de mégis úgy alakult, hogy én pénzelem a kiskorú testvéremet. Idővel az, amit jófejségből felajánlottam, elvárás lett a szüleim részéről, és engem is elkezdett nyomasztani.

Olyanokat mondtam magamnak, hogy hát, én többet keresek, mint a szüleim, és megtehetem, miért ne adnék neki stb. stb. Aztán elmentem pszichológushoz kb. fél éve (azóta is járok), nem emiatt, de többek között ez is szóba került. Nagyon-nagyon tanúlságos a terápia, és megértettem, miért nem tudok nemet mondani.

Azt mondtam, most már fura lenne visszamondani, hisz én ajánlottam fel stb, de azt is megértettem, miért próbálom megmagyarázni. Nem tudom, nálad pontosan mi állhat a háttérben, de annyi biztos, hogy neked is akad problémád a határaid meghúzásával és nem teljesen egészséges a kapcsolatod a szüleiddel.

Ezért mondom, itt semmiféle morális ok nincs, mint ahogy azt említetted, mert a morális dolog az az, hogy a szülő támogatja a gyerekét és nem fordítva.

Én megmondtam, hogy nem adok több pénzt a húgomnak, mert nekem szükségem van arra az összegre, és ennyi, nem magyarázkodtam, mivel nem tartozom feléjük elszámolással.

Egyébként nincs szükségem most konkrétan az összegre, de inkább félreteszem magamnak, hiszen az, hogy most épp jól megy, nem jelenti azt, hogy később nem jön jól az a pénz.

A szüleid meg egyáltalán nem szorulnak rá, hiszen nem csórók, csak lusták és semmi pénzügyi kultúrájuk, amire nem az megoldás, hogy pénzeled őket, hanem hogy edukálják magukat. Ha meg nincs rá igényük, az is az ő döntésük, aminek a következményeivel egyedül nekik kell elszámolniuk.

2021. ápr. 1. 14:46
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!