Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit gondoltok a gyerekkori...

Mit gondoltok a gyerekkori nemi szerepek erősítéséről?

Figyelt kérdés

22 éves lány vagyok, nincs gyerekem, csak érdekel a téma, és az, hogy általában mit gondolnak róla. Szerintetek mennyire fontos az, hogy a kisgyerekekben (2-6 éves korig) megerősítsék a nemi identitást? Gondolok arra, hogy a kisfiúkra csak kék ruha mehet, és autókkal meg hasonló fiús dolgokkal játszhatnak, a kislányok rózsaszínt és lányos ruhákat, szoknyát hordjanak, babázzanak, nem illik verekedni, rohangászni, ilyenek.

Mit tennétek, ha a lányotok autózni vagy építeni szeretne, vagy a fiatoknak jobban tetszene a babázás? Szerintetek a gyerekkori nevelés mennyire van hatással a későbbi pályaválasztásra? Ha van egy reál beállítottságú lány, elvehetik a kedvét a mérnöi pályától ezekkel a gyerekkori dolgokkal, esetleg egy fiú kedvét az ápolói munkától?

2021. márc. 9. 19:24
1 2 3 4 5
 41/50 anonim ***** válasza:
53%

34-es, ez egy nagyon szerencsés transznemű lány, nem pedig egy olyan fiú, akire a szülei erőltették rá, hogy lányként kell élnie. Ha el is olvastad volna a belinkelt Wikipédiát, akkor tudnád, hogy már ötéves korában olyan súlyos diszfóriája volt, hogy orvosi diagnózist is kapott róla, és mellesleg nem lánynak öltöztették, hanem semleges ruhákba. Vagyis messze nem arról volt szó, hogy egyszer játékból kijelentette, hogy lány, és onnantól úgy bántak vele a szülei. Diszfóriáról nem kap az ember csak úgy egyetlen kijelentés után diagnózist.

Hormonkezelést pedig nem kapnak, nem is kaphatnak a transznemű gyerekek, amíg nagyobbak nem lesznek. A kamaszok pubertás-blokkolót kapnak, amivel késleltetni lehet a nemi érést, és semmiféle maradandó elváltozást nem okoz, bármikor megszakítható a használata, ha esetleg így dönt később a kamasz. A maradandó változásokat okozó hormonokat (tesztoszteron, ösztrogén) a legtöbb országban csak felnőtt korban kezdhetik el használni, a legkorábbi korhatár, amit találtam, 16 év, de ez is szülői beleegyezéssel. De tudod, milyen gyerekek kapnak még hormonokat? Azok, akik elmennek nőgyógyászhoz az abnormálisan erős menstruációs görcseik miatt, és az orvos a helyett, hogy kivizsgálná a görcsök okát, fogamzásgátlót ír fel nekik, ami legfeljebb rövid távú tüneti kezelést jelent, hosszú távon semmit nem segít, viszont jelentős, nem feltétlenül kívánt változásokat okozhat az ember testében. És ez a legtöbb transzfób szerint teljesen elfogadható, ellenben a transzneműek hormonterápiájával. Miért is?

2021. márc. 10. 00:22
 42/50 anonim ***** válasza:
95%

"A húgom nyolcadik osztályos, náluk pl tananyag bioszból, így van a könybben leírva, hogy matematikából a fiúk jeleskednek, pedig ő matekversenyeket nyer, de reálos gimibe meg rettegett az ilyen dolgok miatt felvételizni."

Na ez pl. teljesen káros, mert társadalmilag van nyomva. De olyat is hallottam, akinek a tanára mondta, hogy lányként nem lehet jó matekból.

2021. márc. 10. 00:27
 43/50 anonim ***** válasza:
19%
32. Félreolvastad.Nem azt írtam higy nem szabad. Azt sem hogy nincsenek nők akik szeretik az autószerelést. Általánosságban beszéltem. Ezért is alakult ki szerintem hogy a kislányoknak automatikusan nem vesznek autót kivéve ha kérik.
2021. márc. 10. 00:30
 44/50 anonim ***** válasza:
100%

Én is nagyon fiús lány voltam mindig. Középiskolás koromig nem voltam hajlandó rózsaszín ruhát felvenni. Se szoknyát. Egy darab barbim se volt, inkább legóztam.

Van egy bátyám, akit nagyon szeretek, szerintem gyerekkoromban mindig őt akartam kicsit utánozni.

Anya sosem kényszerített rám semmi tipikusan lányos dolgot ruhák vagy játékok terén, hagyta hogy én válasszak. A hajam is mindig rövid kb állig/max vállig erő volt.

Sminkekkel sem játszottam gyerekként. Középiskolában kezdett csak érdekelni a smink meg minden egyéb csajos dolog.

Ma már elég nőiesnek gondolom magam külső szempontból. Szép gyerekkorom volt, örülök hogy nem volt rám kényszerítve semmi, hanem akkor kezdhettem el érdeklődni a lányos dolog iránt, amikor én úgy éreztem, hogy ez fontos.

24N férjjel, egy gyerekkel :)

2021. márc. 10. 03:59
 45/50 anonim ***** válasza:
100%

A fiam 2 éves korában imádta a szomszéd kislány rózsaszín babakocsiját tologatni az udvaron. A lányom nagyin szeretett együtt vonatozni a bátyjával.

Most már mind a kettő kamasz. A fiam reál beállítottságú, a lányom humán. Ez megfelel a papírformának, de semmi köze a neveléshez. Egyszerűen csakmilyenek.

2021. márc. 10. 09:20
 46/50 anonim ***** válasza:
43, akkor meg általánosítasz. Az általánosítás is pont ugyanolyan butaságra és begyepesedettségre vall, mint az, hogy a nemek szerint engedünk vagy tiltunk bizonyos dolgokat a gyerekeknek.
2021. márc. 10. 18:30
 47/50 anonim ***** válasza:
100%

No vagyok ket mernoki diplomaval

Jelenleg epitesvezetokent dolgozom csupa pasi kozott 🙂

Rendszeresen jarok tusarkuban es szoknyaban az epiteseken is

Ennyit a nemi szerepekrol...

2021. márc. 10. 19:19
 48/50 anonim ***** válasza:
100%
Nő vagyok, boldog hetero párkapcsolatban élek. Gyermekkent utaltam mindent, ami kifejezetten lanyos, mindig autoztam, amikor mar elbirtam a kalapacsot akkor mentem apammal a muhelybe fel napokra, alig vartam hogy adjon egy deszkat, amibe szogeket verhetek, a barbi babak egyaltalan nem erdekeltek, a hercegnos ruhaktol a hideg razott. Egyebirant az egyik diplomam szerint ovono vagyok, jelentem az altalam ismert egyetemek mindegyiken azt tanitjak, hogy ha a fiuk babazni akarnak, vagy a lanyok autokazni, akkor mosolyogjunk jokat es hagyjuk oket kiteljesedni.
2021. márc. 11. 00:01
 49/50 anonim ***** válasza:
16%

46. Nyugodj meg 🙂. Nem kell automatikusan támadni. Igen általánosítok de csak valamilyen szinten. Én sem értem miért muszály a lányokra bizonyos színt adni mikor tök szép a kék, zöld piros, stb. A fiúkon nem tudom elképzelni a rózsaszín. Ha ezért begyepesedettnek tartasz akkor legyen.

De ezen nem is érdemes összeveszni, mert nem is neked írtam eredetileg hanem a kérdezőnek.

2021. márc. 11. 00:49
 50/50 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy az nem tűnt fel senkinek, hogy nem csak rózsaszín és kék szín létezik a világon? Ha én mondjuk sárgába öltöztetem a gyereket, akkor nembináris nemű vagy agender vagy ilyesmi lesz ettől a gyerekem, vagy mi? Nyilván nem. Ugyanígy működik ez a rózsaszínnel és a kékkel is. Rohadt mindegy, mibe öltözteted a gyerekedet, semmi baja nem lesz tőle a nemi identitásának. Az a lényeg, hogy ne akarj ok nélkül ráerőltetni olyan ruhákat, amik nem tetszenek neki.
2021. márc. 12. 16:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!