Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tudok tenni, ha a szüleim...

Mit tudok tenni, ha a szüleim nem támogatják az életmódváltásom?

Figyelt kérdés
Amióta az eszemet tudom kövér vagyok, már általános iskolás koromban is annyi kiló voltam mint most... jelenleg 20 kiló felesleg van rajtam és ettől szeretnék megszabadulni. Kamasz korom óta elég sokat próbálkoztam mindenféle diétával és mozgással, de nem sikerült lefogynom és inkább még nagyobb problémákat okozott (pl. volt időszak amikor konkrétan nem ettem semmit egész nap és többször rosszul lettem vagy akár el is ájultam a suliban és hasonlók). Nyilván semmit nem tudtam arról, hogy mi ennek az egészséges és hatékony módja, csak kétségbeesetten próbálkoztam. Később már próbáltam picit jobb módszerekhez nyúlni (pl. kalóriaszámlálás) és semmi eredménye nem volt sajnos. Végül találtam egy orvost, aki hajlandó volt foglalkozni a problémámmal és kiderült, hogy PCOS-em van és inzulinrezisztens vagyok. Fontos lenne, hogy tartsam az előírt diétát, viszont mivel a szüleimmel élek ez nem csak rajtam múlik. Anyukám jár bevásárolni és ő is főz, viszont hiába beszéltem vele, nem foglalkozik a problémámmal (mert mennyivel drágábbak az egészséges dolgok, a többiek nem eszik meg és akkor külön kell főzni stb.). Felajánlottam, hogy megfőzöm én magamnak vagy elmegyek külön bevásárolni, de nem engedett (mivel saját keresetem egyelőre nincsen, ezért fizetni nem tudom magamnak). Viszont így nem tudom mit csináljak, mert örülnék, hogy végre kiderült a probléma és van rá megoldás is, végre lefogyhatnék stb., de most meg ez miatt nem megy. A mozgást nyilván meg tudom oldani ingyen és mindenféle támogatás nélkül, de a diéta is nagyon fontos lenne és így nem tudom, hogy mit tudnék kezdeni ezzel, van-e bármi alternatíva stb. Bármiféle tanácsot szívesen fogadok!
2021. febr. 19. 22:08
1 2 3 4 5 6
 51/53 A kérdező kommentje:
Nem tudom, az orvos szerint csak az IR és a PCOS van. Viszont gyerekként még tényleg elvittek a szüleim orvoshoz ezzel és akkor még nem volt semmiféle egészségügyi problémám vagy valami miatt nem derültek ki.
2021. febr. 20. 20:16
 52/53 anonim ***** válasza:
60%

#50, nem túlzok, ha azt mondom, hogy a kaják 80%-a könnyen IR diéta kompatibilissé tehetőek.

Pl. pörkölt, bármilyen húsból. Ugye hagyma, paradicsom, paprika. Ezeknek a ch tartalmát figyelmen kívül is hagyhatjuk, annyira elenyésző egy adag kajában. Húst nem számoljuk. Én durum tésztával eszem, abból így meg könnyen ki tudod számolni, hogy mennyit ehetsz. Esetleg egy kis savanyúság mellé, uborka saláta, csemege uborka, vagy savanyú káposzta...

Csilis bab. Arra figyelni kell, hogy a sűrített paradicsom ne tartalmazzon cukrot, és a babkonzerv se. Ez is teljesen kompatibilis, eszel mellé 2 szelet kenyeret, és jól laktál.

Házi gyros tál. Sült krumplit elvileg heti 1x szabad enni. De ha előző este felvágod, és áztatod, kiázik belőle egy csomó keményítő, és jobban reagál majd a szervezeted. :) De akár bulgurral is csinálhatod. Mellé pácolt csirkehús, tzatziki (tejföl, kígyóuborka, só, bors, fokhagyma, esetleg kapor), és még zöldségek.

Rakott brokkoli/karfiol/bármi. Darált hús, barna rizs/bulgur, adott zöldség, tejföl, sajt.

Bolognais tészta. Szintén cukormentes sűrített paradicsomból (szerintem szinte az összes ilyen), durumtésztával vagy teljes kiörlésű tésztával.

És sok-sok más is. :) Tényleg szinte bármi kaja jó, nem jut most eszembe olyan étel, ami nem.

És szintén egy bármilyen alap muffin recept elkészíthető cukormentesen, eritrittel és teljes kiörlésű liszttel. 70%-os csokit is ehetünk. :)

2021. febr. 21. 17:59
 53/53 anonim ***** válasza:
Köszi :)
2021. febr. 21. 19:42
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!