Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tudok tenni, ha a szüleim...

Mit tudok tenni, ha a szüleim nem támogatják az életmódváltásom?

Figyelt kérdés
Amióta az eszemet tudom kövér vagyok, már általános iskolás koromban is annyi kiló voltam mint most... jelenleg 20 kiló felesleg van rajtam és ettől szeretnék megszabadulni. Kamasz korom óta elég sokat próbálkoztam mindenféle diétával és mozgással, de nem sikerült lefogynom és inkább még nagyobb problémákat okozott (pl. volt időszak amikor konkrétan nem ettem semmit egész nap és többször rosszul lettem vagy akár el is ájultam a suliban és hasonlók). Nyilván semmit nem tudtam arról, hogy mi ennek az egészséges és hatékony módja, csak kétségbeesetten próbálkoztam. Később már próbáltam picit jobb módszerekhez nyúlni (pl. kalóriaszámlálás) és semmi eredménye nem volt sajnos. Végül találtam egy orvost, aki hajlandó volt foglalkozni a problémámmal és kiderült, hogy PCOS-em van és inzulinrezisztens vagyok. Fontos lenne, hogy tartsam az előírt diétát, viszont mivel a szüleimmel élek ez nem csak rajtam múlik. Anyukám jár bevásárolni és ő is főz, viszont hiába beszéltem vele, nem foglalkozik a problémámmal (mert mennyivel drágábbak az egészséges dolgok, a többiek nem eszik meg és akkor külön kell főzni stb.). Felajánlottam, hogy megfőzöm én magamnak vagy elmegyek külön bevásárolni, de nem engedett (mivel saját keresetem egyelőre nincsen, ezért fizetni nem tudom magamnak). Viszont így nem tudom mit csináljak, mert örülnék, hogy végre kiderült a probléma és van rá megoldás is, végre lefogyhatnék stb., de most meg ez miatt nem megy. A mozgást nyilván meg tudom oldani ingyen és mindenféle támogatás nélkül, de a diéta is nagyon fontos lenne és így nem tudom, hogy mit tudnék kezdeni ezzel, van-e bármi alternatíva stb. Bármiféle tanácsot szívesen fogadok!
2021. febr. 19. 22:08
1 2 3 4 5 6
 1/53 neincat ***** válasza:
89%

Esetleg ha megbeszélnétek egy havi zsebpénz összeget amiből tudnád ezt fedezni magadnak? Próbáld meg megértetni anyukáddal, hogy az egészség többet ér, mint a pénz, nem érzed jól magad a bőrödben, stb.

Vagy esetleg diákmunka hétvégente?

Remélem sikerülni fog megértetni velük, hogy ez a te jóléted érdekében történne.

2021. febr. 19. 22:25
 2/53 A kérdező kommentje:
Zsebpénzt sosem kaptam, most sem kapnék valószínűleg. Dolgozni szeretnék és keresek is munkát, de egyelőre semmit sem találtam.
2021. febr. 19. 22:40
 3/53 anonim ***** válasza:
91%
Ilyen szülőnek nem kéne gyerek! Hihetetlen, beteg vagy, és nem segít neked a diétázásban mert sokba kerül és a többiek nem eszik meg?!! És komolyan a saját gyerekének kellene megkeresni a pénzt kajára??!! Nem tudom hány éves vagy, de ha nem felnőtt akkor ez elképesztő, elfogadhatatlan!! Minimum lenne hogy főz neked külön, így hogy kiderült hogy beteg vagy és diétára lenne szükséged!!!
2021. febr. 19. 22:45
 4/53 A kérdező kommentje:
Felnőtt vagyok (20 éves), de mivel még velük élek és nincsen saját keresetem, ezért ebben még rájuk vagyok utalva.
2021. febr. 19. 22:47
 5/53 anonim ***** válasza:
83%
De miért nem keresel akkor pénzt?
2021. febr. 19. 22:48
 6/53 A kérdező kommentje:
Azért, mert nem találok munkát. Nem sok munkalehetőség van errefelé, nekem pedig nincsen végzettségem vagy tapasztalatom és ez is megnehezíti a dolgot. Eddig összesen két helyre tudtam jelentkezni, de nem vettek fel.
2021. febr. 19. 22:51
 7/53 anonim ***** válasza:
83%

Én is PCOS-os vagyok. Hogyha az ember eddig is kb. odafigyelt az étkezésére, akkor szerintem nem sokkal drágább ez.

Tudsz magadnak sütni kenyeret, kiflit, zsemlét. Ezekhez nem kell semmi extra drága, minden boltban 200 Ft egy kg teljes kiörlésű liszt, ezt kell majd keverned sima búzaliszttel (150 Ft), de szerintem ilyen van otthon nálatok is. Így a reggeli és vacsis szendvicsed meglenne, és majdnem olcsóbban kijönnél, mint a családod a spar legolcsóbb fehér kenyerével... (De tényleg, 750 g-os kenyérhez kb. fél kg liszt kell, + élesztő, ez így összesen olyan 130 Ft).

Fehér tészta helyett durumtészta. Sparban 250 Ft, Lidl-ben 200 Ft. Barnarizs, vagy bulgur. Igen, ez már drágább, mint a fehérrizs, de ez sem olyan durva, fehér rizs mondjuk 450 Ft, a barnarizs meg 650 Ft.

A felvágottakat, sajtokat eheted ugyanúgy, és jó esetben zöldség néha van nálatok. :)

Elhiszem, hogy nehéz, de próbálkozz, nem olyan drága ez a váltás, és nem kellenek nagyon speckó cuccok! ❤️

2021. febr. 19. 23:37
 8/53 anonim ***** válasza:
100%
Az IR nagyon nem játék! Anyukád majd akkor akar észbe kapni mikor diabéteszes leszel??
2021. febr. 20. 00:14
 9/53 anonim ***** válasza:
92%

Akkor vilagositsd fel edesanyadat hogy ha beut a nagyobb sz.r (diabetesz) akkor bizony az SOKKAL dragabb lesz mint a mostani:) es erre eleg jo esely van mivel ilyen torodo edesanyad van.

Amugy ez mar onmagaban ultragaz es elmondd mindent róla hogy egy kiskoratol tulsulyos gyereket aki konkretan mindent kipróbált hogy sulyt veszitsen annyi esze nem volt hogy elvigyen kivizsgaltatni, hiszen ez pajzsmirigy problema is lehetett volna. Apukad mit mondd erre?

2021. febr. 20. 00:28
 10/53 A kérdező kommentje:

Köszönöm!:) Igen, én is úgy gondolom, hogy a jelenlegi költségeinkhez képest nem jelentene sokkal több kiadást az étrendem. Sok mindent ugye eddig is ugyanúgy megvettünk (pl. hús, zöldség, gyümölcs, tojás vagy mondjuk durum tésztát ettünk eddig is), tehát nem kellene mindent lecserélni vagy különleges, drágább élelmiszereket vásárolni. Viszont a szüleim szemében már a teljes kiőrlésű termékek, a magvak vagy mondhatnám akár a kölest vagy a bulgurt is, különlegesnek és drágának számítanak. A cukormentes termékekkel vagy mondjuk egy natúr joghurttal is úgy vannak, hogy "olyat nem veszünk, annak rossz az íze". Szerintem náluk ez valahol elvi kérdés is amellett, hogy nem ezekhez a dolgokhoz vannak hozzászokva és nem is igazán érdeklik őket az okok sem. Apukámat sem érdekli különösebben, de ehhez az is hozzátartozik, hogy nem ő vásárol, nem ő főz, nem ő költ az étkezésünkre. Anyukám pedig ilyen sajnos. A testvérem pár éve például nem ehet bizonyos dolgokat érzékenység és allergia miatt, de anyukám neki sem főz külön vagy megpróbálja és nem sikerül, mert egyszerűen nem figyel oda eléggé.

Egyébként elvittek orvoshoz anno, de akkor még nem találtak nálam semmiféle kezelendő problémát. Nemrég voltam orvosnál, akkor derültek ki ezek a problémák (persze már régebb óta is fennállhatnak, de csak most derült ki).

2021. febr. 20. 00:47
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!