Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tudok tenni, ha a szüleim...

Mit tudok tenni, ha a szüleim nem támogatják az életmódváltásom?

Figyelt kérdés
Amióta az eszemet tudom kövér vagyok, már általános iskolás koromban is annyi kiló voltam mint most... jelenleg 20 kiló felesleg van rajtam és ettől szeretnék megszabadulni. Kamasz korom óta elég sokat próbálkoztam mindenféle diétával és mozgással, de nem sikerült lefogynom és inkább még nagyobb problémákat okozott (pl. volt időszak amikor konkrétan nem ettem semmit egész nap és többször rosszul lettem vagy akár el is ájultam a suliban és hasonlók). Nyilván semmit nem tudtam arról, hogy mi ennek az egészséges és hatékony módja, csak kétségbeesetten próbálkoztam. Később már próbáltam picit jobb módszerekhez nyúlni (pl. kalóriaszámlálás) és semmi eredménye nem volt sajnos. Végül találtam egy orvost, aki hajlandó volt foglalkozni a problémámmal és kiderült, hogy PCOS-em van és inzulinrezisztens vagyok. Fontos lenne, hogy tartsam az előírt diétát, viszont mivel a szüleimmel élek ez nem csak rajtam múlik. Anyukám jár bevásárolni és ő is főz, viszont hiába beszéltem vele, nem foglalkozik a problémámmal (mert mennyivel drágábbak az egészséges dolgok, a többiek nem eszik meg és akkor külön kell főzni stb.). Felajánlottam, hogy megfőzöm én magamnak vagy elmegyek külön bevásárolni, de nem engedett (mivel saját keresetem egyelőre nincsen, ezért fizetni nem tudom magamnak). Viszont így nem tudom mit csináljak, mert örülnék, hogy végre kiderült a probléma és van rá megoldás is, végre lefogyhatnék stb., de most meg ez miatt nem megy. A mozgást nyilván meg tudom oldani ingyen és mindenféle támogatás nélkül, de a diéta is nagyon fontos lenne és így nem tudom, hogy mit tudnék kezdeni ezzel, van-e bármi alternatíva stb. Bármiféle tanácsot szívesen fogadok!
2021. febr. 19. 22:08
1 2 3 4 5 6
 41/53 anonim ***** válasza:
14%
Pedig illene, főleg ha az anyja cseszte el már kicsinek
2021. febr. 20. 17:39
 42/53 anonim ***** válasza:
34%

42!

Tényleg? Pontosan mivel cseszte el? Nyilván azon a tényen kívül, hogy megszülte.

2021. febr. 20. 17:43
 43/53 anonim ***** válasza:
44%

Úristen mennyi hülye van itt.

Rohadtul fingotok sincs az IR diétáról. Nem a krumplit és a fehér rizst esszük "csak módjával". Ennek az életmódváltásnak nem a fogyás a célja, még akkor sem, ha jellemző a túlsúly az IR esetén. És nem, nem elég, csak zöldséget enni. Mert csak zöldségből, a kérdező nem fog tudni bevinni 50 g szénhidrátot. Egy barnarizs vagy egy bulgur pedig nem luxus, ha megveszel 1 kg-t (650 Ft), akkor az 20 étkezésed.

Az, hogy otthon van durumtészta, az tök jó. Kicsiben kezd el, ne akarj egyik pillanatról a másikra mindent jól csinálni. Ha szerzel egy kis pénzt, vegyél egy zacskó rizst vagy bulgurt, és mostantól edd azt az ebéd mellé, ha olyan jellegű a kaja. Aztán süssél magadnak kenyeret, szerintem annyit, amennyi elég egy hétre. Ha kihűlt, szeleteld fel, és fagyaszd le, és étkezés előtt vegyél ki belőle pár szeletet. Szerezz egy konyhai mérleget, ha még nincs otthon. Süthetsz magadnak pizzát is, az is egyszerű, én kelesztés nélkülit szoktam. Vagy mini pizzát, ami jó uzsira vagy tízóraira. Kis lapokat formázol, fokhagymás tejföllel vagy paradicsom szósszal megkened, kis sajt, kisütöd. De akár sonka és kukorica is. Fagyaszd le úgy, hogy ne ragadjanak össze. Így, ha utaztok valahova, mindig ki tudsz venni magadnak 2-3 darabot, és meg van a kajád az útra (a családod meg irigykedhet, hogy milyen király kajád van.)

Olvasgass sokat, és próbálj apró lépéseket tenni!

Elhiszem, hogy nehéz szülőkkel ez, én már külön költöztem 1.5 éve, mikor ez kiderült, de azóta anyukám mindig csinál bulgurt is köretnek, ha megyünk ebédre. :)

Ha ezek már megvannak, akkor jöhetnek az édesítő szerek. Kitartást, néha én is utálom, hogy PCOS-em van, és utáltam a cukormentes dolgokat, de ha ráérzel, nagyon finomakat lehet sütni, főzni. 😊

2021. febr. 20. 18:10
 44/53 anonim ***** válasza:
74%

Így kezdődik az első mondat: " amióta az eszemet tudom, kövér vagyok.."

Egy gyerek nem hízik el csak úgy magától, gondolom se mozgatva nem volt eleget és rosszul etették. De mondom, csak szerintem, lehet én tévedek

2021. febr. 20. 19:03
 45/53 anonim ***** válasza:
38%

Na és hogy folytatódik? "...már általános iskolás koromban is annyi kiló voltam mint most... jelenleg 20 kiló felesleg van rajtam..."

Csak szólok, ha ez igaz lenne, akkor a drága gyermek kB folyamatos orvosi és gyermekvédelmi felügyelet alatt állt volna.

Tegyük fel az átlag súly egy 20 éves nőnek 50 kiló, 29kg felesleggel 70. Egy 70 kilós általános iskolást simán észrevesz a gyermekvedelem. Dehat ugye tudjuk, mindent túl kell tolni, anélkül nem lehet a szülőre fogni.

2021. febr. 20. 19:26
 46/53 anonim ***** válasza:
65%
Szerintem mindenki ismert a sulijából elhízott gyerekeket, mégse vette észre gyermekvédelem.
2021. febr. 20. 19:48
 47/53 A kérdező kommentje:

Nem toltam túl semmit. Általános iskola felső tagozatában 83 kiló voltam, most vagyok 80 kiló. Vagyis kb. ugyanannyi. Soha senkit nem érdekelt, senki nem foglalkozott vele (gondolok itt most hivatalos szervekre) és még csak nekem vagy a szüleimnek sem jelezték ezt soha mint problémát. Az iskolában is rendszeresen voltak mérések, illetve a gyerekorvos is rendszeresen látott és mégsem kezdtek ezzel semmit. Amúgy az igaz, hogy a szüleim valóban nem fektettek erre túl nagy hangsúlyt, de szerintem ez részben azért is van, mert ők sem értették a dolgot pl. rajtam kívül mindenki vékony a családban, gyerekként sportoltam is és igazából éveken keresztül elvoltak azzal, hogy “ő ilyen alkat”.

Az igaz, hogy egyelőre még én is tanulom a diétát, de voltam dietetikusnál és az ő tanácsait próbálnám követni, mert mégis mi mást. Az ő iránymutatásainak pl. nem felel meg a fehér kenyér, a fehér rizs, a cukrozott termékek és még van pár dolog a listán. Ha már van megoldás, akkor szeretném is alkalmazni és betartani a szabályokat.

A sok értetlenkedést őszintén szólva nem is értem, hogy mégis hogyan járhatok egyetemre vagy miért nincsen végzettségem. 19 évesen érettségiztem (ami szerintem nem végzettség, ezért írtam, hogy nincsen végzettségem), majd egyetemre mentem (értelemszerűen nem a lakhelyemen, hanem egy nagyobb városban tanultam tovább) és még tanultam jelenléti oktatásban (akkor kolis voltam), de már jó ideje távoktatás van és itthonról tanulok. Itthon pedig azért nem sok lehetőség van, pláne számomra és a hozzám hasonló helyzetben lévő fiataloknak. Itt a klasszikus értelembe vett diákmunkák nem léteznek, mert nincsenek minden sarkon gyorséttermek, áruházak, benzinkutak stb. Annak is nehéz munkát találnia, aki végzettséggel és szakmai tapasztalattal keres állást, nemhogy nekem.

2021. febr. 20. 19:53
 48/53 anonim ***** válasza:

47!

Elhízott és elhízott között is van különbség. Kérdezőnk valószínűleg simán dagigyerek volt, mint sokan mások, nem kirívóan kövér, mint amit állítani próbál. Ha felnőttként ugyanaz a súlya, ami most 29 kiló pluszt jelent, gyerekként az már III.foku elhízás lett volna, amit nem hagytak volna. Baxus járni se tudott volna

2021. febr. 20. 19:56
 49/53 A kérdező kommentje:
83 kiló voltam, ez tény (az is tény, hogy tudtam járni :D). Hogy ez a “simán dagi gyerek” vagy a “kirívóan kövér” kategória azt nem tudom, de igazából nem is érdekel. Szerintem ez egyáltalán nem fontos a kérdés szempontjából.
2021. febr. 20. 20:05
 50/53 anonim ***** válasza:

#7 tudnál írni pár receptet?

Kérdező, Én is 85 kg körül vagyok, úgy tűnik cukorbeteg. Bár én gyereknek normális testalkatú voltam. Viszont általános iskolás gyerekként ez tényleg sok főleg, ha sportoltál is. Akkor mással is gond lehet, nem csak az IR a hibás.

2021. febr. 20. 20:08
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!