Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért viselkedik úgy, mint...

Miért viselkedik úgy, mint akinek elege van belőlem és a legnagyobb ellensége vagyok? 53/ff

Figyelt kérdés

Egyedül nevelem kiskora óta. Miután az anyjával szétmentünk, ő lényegében eltűnt az életünkből, és nem vállalta az anya szerepet a gyerek életében.

Már elmúlt tizennyolc. Én dolgozok, neki itthon az a dolga, hogy tanuljon, és mivel belefér a "szoros" időbeosztásába, mosogasson el, söpörjön fel, vigye le a szemetet és szükség szerint mosson ki, amit ugye elvégez a gép, neki csak teregetnie kell, illetve időnként kérem, menjen el 1-2 dologért, de hetente 1x szoktunk menni közösen bevásárolni.

Sokat veszekszünk, legtöbbször hü**eségeken. Ő olyan lelkizős típus, aki a kis vitákat is megbeszélné velem, de én nem olyan beállítottságú vagyok. 12 óra munka után örülök, hogy lyuk van a se**emen, szabadnapjaimon szintén vannak itthoni teendők, nincs se türelmem, se időm minden kis hülyeséget megvitatni, ami úgyis az, hogy én nem értem meg őt, én semmit nem tudok, és bár valamivel több mint 19 évet élt, és még semmi élettapasztalata, ő azt mondja nem tud mindent, mégis úgy veszem ki, hogy úgy csinál, mint aki mindent tud, azért nem fogadja el azt, amit mondok neki. Szerinte mindenen felhúzom magam, gyakran hülyén viselkedek, csak mert magunk között elkezdek valamit másról mondani, ami van, hogy szitkozódás vagy csak kritikus vélemény. Megmondom neki, hogy kellene csinálni valamit, és rögtön bepipul és mérges lesz. Tiszta anyja! Ő is lelkizős volt, ő is gyakran viselkedett felelőtlenül és nem hallgatott az ésszerűségre, csak ment a feje után, és olyan dolgokon sértődik be, hogy én felfogni nem tudom, pedig semmi rosszat nem mondok és semmi ártó szándékom nincs. Konkrétan a gyerekemért élek már 19 éve, mindig azt néztem, mi a legjobb neki. Ezért lett a néhai apám lakása felújítva, ezért írattam a nevére, hogy halálom után ne kelljen azzal xarakodni és fizetni is érte, és mivel nem vagyunk milliomosok, legalább az olcsón fenntartható lakással induljon az életben. Nem várok érte meghajlást, se köszönömöt, de legalább ne viselkedjen úgy, mintha én lennék a legnagyobb ellensége, csak mert "megmondom neki a tutit"! Bárhogy nézem, semmi olyat nem látok, amiből elege lehetne! Kiabálok vele? Igen, megesik. Kritikus vagyok? Igen, az vagyok, mindig is az voltam, mert úgy gondolom, ez jó. Lányom azt állítja, ugyanolyan csökönyös, mint én, közben nem, mert bár a komoly dolgokba apait-anyait belead, a kisebb dolgokat hamar feladja, megunja, már ami nem érdekli.

Szülőktől kérdem, mégis mi az istent csináljak vele, hogy ne legyen egyik pillanatban semmi gond, elbeszélgetünk, a következő pillanatban meg már hagyjam békén, hogy megmondjam, mit csináljon, pedig csak tanácsot adtam neki?

Egyébként kiskorában rajtam lógott, imádott engem, itta a szavaimat, elhitte, hogy amit mondok, az tényleg úgy is van, nem kérdőjelezte meg, nem várt mindenre aprólékos magyarázatot. Most pedig, mindenkivel illedelmes, de velem időnként szemtelen, de a határt nem lép át.

2020. dec. 21. 17:46
1 2 3 4 5 6 7
 21/66 anonim ***** válasza:
90%
Szegény lány, ne bántsd kérlek. Borzalom lehetet neki anya nélkül felnőni. Van, aki nem is tudja feldolgozni még felnőtt korában sem! Soha! Ez egy hatalmas trauma. Fiatal még nagyon, szinte kamasz, persze hogy lázad, ez a normális. Te nagyszerű ember vagy, szülő, mindent megtettél érte. Hidd el, ezt ő is tudja és értékeli is. Majd változni fog, adj időt neki. Most keresi az útját, nyitogatja szárnyait. Segíts neki! Beszéljetek többet, és hallgasd meg a problémáit, te is öntsd ki neki a szívedet. Türelem, elfogadás, empátia. Sok sikert.
2020. dec. 21. 19:19
 22/66 A kérdező kommentje:
Panelban éltünk, sok éven keresztül, apám a mostani lakásban élt negyven évig. Apám meghalt, a lakást felújítottam, aztán ideköltöztünk.
2020. dec. 21. 19:20
 23/66 anonim ***** válasza:
83%
Elmenni ketten egy családterápiára. Mert ez gyűlölethez fog vezetni, amit te rendként élsz meg, a lányod meg zsarnokságként. Te NEM TUDSZ ezen változtatni. Érzelmileg valahogy nem értél meg, robotemberként élsz, talán enyhe autista vagy, de nem tudsz mit kezdeni a másik ember érzelmi igényeivel. Vagy segítséget vesztek igénybe, vagy ugyanúgy le fog lépni tőled a lányod, ahogy a feleséged is...
2020. dec. 21. 19:27
 24/66 anonim ***** válasza:
100%

Most is végig dolgozol? Vagy lesz egy pár nap szünet?

Dicséretes, hogy gondoskodsz a gyerekedről, és még dicséretesebb, hogy előre próbálod elrendezni azt a helyzetet is, amikor Te már nem leszel. Nem minden szülő gondol erre (és ha mégis, akkor sem sok gyerek értékeli ezt "előre").

Az egyszülős lét egyik csapdája az, hogy a gyereknek nincs módja "ellesni" a különböző nézőpontok ütközésének kezelését, a kompromisszumok megkötésének művészetét.

Az természetes, hogy kiskorában ez nem jelentett gondot, hiszen nem volt más a közelben, így te voltál az, akivel megélhette azt a féle intimitást, ami egymás feltétlen elfogadását jelenti, a "mi egyek vagyunk" érzését.

Kamaszkorban ez minden családban megváltozik, viszont az egyszülős családban viszont nincs "puffer": ha veled nem tud kibeszélni valamit, akkor senkivel. Lányként pedig nem is lehetett alkalma "csajos" beszélgetésekre. Talán ennek az eredménye lehet az elhúzódó kamaszkor a lányod esetében (bár a 18 még nem olyan súlyos: vannak jóval 20 év feletti "kamaszok" is).

Ha nem lenne éppen járvány, azt mondanám, hogy utazzatok el valahova egy hétre, ahol semmi más dolgotok nincs, mint beszélgetni egymással. Nem arról, hogy te milyen hős apa vagy (egyébként az vagy, de ne ez legyen a téma), hanem arról, hogy ki is a gyereked valójában, mit szeretne, mi zavarja. (Nem biztos, hogy tudsz megoldásokat mondani neki, de nem is kellene, csak végighallgatni.) Rendbe kell hozni közöttetek a kommunikációt, addig, amíg még ő is akarja ezt. (Te is akarod, azért írtál ide.)

Viszont ennek most tényleg nincs szezonja. Otthon a négy fal között meg nehéz lesz, a berögzült rossz reflexeitek miatt. (A házimunka újrafelosztása akkor sem oldana meg semmit, ha egyébként meg tudnátok oldani, mert valójában nem azzal van baj.)

2020. dec. 21. 19:32
 25/66 A kérdező kommentje:

Se időm, se pénzem nincs ilyesmikre, és hülyeségnek tartom az ilyeneket, mint a családterápia és a pszichológus. Nem vagyok autista, se enyhén, se sehogy. Anyám ugyanígy elvárt tőlem bizonyos dolgokat és tanított, ezért lettem önálló ember, aki nem szorul rá másokra, mert mindent ami kell, meg tudok csinálni. A lányomnak nem lesz másik szülője, se rokona, se barátja, aki a halálom után segít majd neki. Nekem ott volt apám, aki támogatott a rossz időszakban, nem sokkal, de támogatott a lányom felnevelésében is, segített, hogy kicsit többet tudjak adni neki, amikor nem találtam munkát. Neki senkije nem lesz, akire támaszkodhat vagy tanácsot kérhet.

A gyerek anyjával nem voltunk házasok, csak élettársak.

2020. dec. 21. 19:34
 26/66 anonim ***** válasza:
97%
Akkor ne sokat várj a kettőtök jövőbeli kapcsolatától.
2020. dec. 21. 19:39
 27/66 anonim ***** válasza:
96%
Miből gondolod, ahogy írtad, hogy a lányodnak nem lesz barátja, aki a halálod után segít neki? Nem engeded, hogy kapcsolata legyen?
2020. dec. 21. 19:41
 28/66 A kérdező kommentje:

A lányom már kijelentette, amikor beszélgettünk, merthogy szóbahoztam már különböző fesztiválokat és utazásokat, másik országot, hogy elég volt egyszer velem Olaszországban egy hét, sőt neki egy nap is elég lett volna, utána ment volna haza. Azt mondta, szeret engem, de elég volt belőlem és se fesztiválra, pláne másik országba nem akar menni velem. Azonban, ha valamelyik barátommal mennék el vagy szereznék barátnőt, nem áll útjába, jó szórakozást kíván hozzá... Ő nem szeret sehova menni, legalábbis velem nem. Időnként a boltba se akar velem jönni, hogy együtt vásároljunk, csak listát ír, hogy mit hozzak neki.

Próbáltam már vele milliószor beszélgetni, de mindig az lett a vége 1-2 kivétellel, ami nem csupán annyiból áll beszélgetés, hogy milyen napom volt, mennyi borravalót kaptam, ő mit csinált (általában azt mondja, amit mindig szokott, semmi szokatlant), az szokott a vége lenni, hogy kicsi vitába kezdünk, és a hangyából elefánt lesz, aztán 5 perccel később megint minden a régi.

2020. dec. 21. 19:42
 29/66 anonim ***** válasza:
96%
De fura egy ember lehetsz te.
2020. dec. 21. 19:43
 30/66 anonim ***** válasza:
94%
Kérdezd meg, hogy miért nem szeret veled lenni. És ha sikerül belőle indulatmentes választ (is) kiszedni, akkor ne adj rá választ azonnal, hanem gondolkodj el rajta (min. 2-3 napig).
2020. dec. 21. 19:47
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!