Szülő eltartása törvény hogy is van ez?
25N vagyok
Pár gondolatban (sorban) szeretném vázolni a múltat
- szüleim elváltak, a bíróság anyukámhoz ítélt, apát 2 hetente láttam.
- 1 évesen anyámnak lett egy új párja (mostoha apa,egyben alkoholista, külföldön dolgozik,van 2 gyereke az első házasságából)
Anya és mostohaapa nem házas csak együtt éltek
- anyám háztartásbeli 20 éve (40 éves)
- 6 éves voltam amikor megszületett a húgom, onnantól fogva én egy fattyú voltam a családban
- anyám kedvenc gyereke a húgom, neki szabadott mindent nekem semmit.
Anyám mindentől és mindenkitől tiltott, az ő szava szent és sérthetetlen volt mert amíg itt lakok és etettnek, az van amit ő mond,ha másképp csináltam valamit másképp gondolkodtam egyből én voltam a hülye gyerek az életképtelen akiből semmi nem lesz,nem lehettek barátaim,nincsenek barátaim,szóval anyám egy nárcisztikus mérgező ember.
- közben azt tudni kell,hogy apám 12-18 éves korom között "eltűnt" hiába hívtam kerestem,volt hogy felkopogtam hozzá,semmi látni se akart, ajtót se nyitott.
- 18 évesen apám beteg lett a kórházba vakidegen emberek nyitották fel a szemét,hogy azért mégis van egy lányod,keressd fel.
Apa felkeresett rendeződött a viszony, szóval suli után leléptem és megszakítottam minden kapcsolatott anyámmal,természetesen anyám belebeszélte,teletömte húgom fejét mindennel, így sajnos semmilyen formában nem kíváncsi rám a húgom.
Szakember segítsége kellett így pszichológushoz jártam egy darabig
5 éve nyugodt életet élek,erre tegnap este kaptam egy üzenetet a húgomtól anyámon keresztül,hogy a mostohaapa meghalt,és a végrendeletben 3 részre oszlik egy 50nm² lakás a 2 gyerek kifizeti a részét a húgom felé,de el kell menniük onnan, ezért anyám a bíróságon beadott egy kérelmet,hogy kb hajléktalan lett nincs munkája,nincs fedél a feje felett,munkát nem talál a koronavírusra hivatkozva ezért én köteles vagyok anyámat eltartani és követelik tőlem,hogy adjam meg a címem mert itt akarnak lakni nálam
És fizessek tartásdijat anyámnak
Valaki kérem segítsen ebben
Mikor vagyok köteles fizetni és miért
Azért csodálkozom a haszonélvezeten, mert anyámnak is huszonéves élletársi kapcsolata volt és elég volt 2 tanúval igazolni, hogy teljes jogú házastársként kerüljön a jogi helyzetbe, a társa halála után.
Persze lehet, hogy itt nem tudunk valamit az ingatlannal kapcsolatban. Lehet a pasihoz költözött a kérdező anyja és az az ingatlan a gyerekei nevén volt a palinak es tulajdonképpen ő volt haszonélvező a haláláig.
Nem tudom.
52!
Akkor a kérdező húga nem örökölt volna.
54, csakhogy az nem úgy működik, hogy kifizetések és menned kell.
A közös tulajdon megszüntetését kell kérni, indokolni kell. Csak akkor foglalkoznak vele érdemben, ha az kéri, akinek indokolt, jogos érdeke fűződik hozzá. Az, hogy akarom és kész, nem ilyen.
De még ha lenne is ilyen indoka a két testvérnek, a bentlakást figyelembe veszi a bíróság, és ha attól akarják megvenni, aki benne él, nem hagyják jóvá.
#56, A közös tulajdon megszüntetését kell kérni, indokolni kell.
nem. ha meg tudnak egyezni - és úgy tűnik, itt megegyeztek -, akkor nem kell senkitől kérni. kérni akkor kell - a bíróságtól-, ha nincs megegyezés. abból lesz egy csúnya per, és ha még akkor sincs megegyezés, a bíró elrendeli az árverést.
megegyezhettek volna úgy is, hogy a kisebbik lány fizeti ki a két nagytestvért. úgy is, hogy eladják az ingatlant és a pénz megy háromfelé. ők így egyeztek meg, maguk között, bíróságot - nagyon helyesen - kihagyva. hogy miért ezt a döntést hozták, azt nem tudom. ha a kisebbik lány fölvette a lakás árának az egyharmadát - akármiért is döntött így -, akkor mese nincs, most már mennie kell
Volt végrendelet igen bár nem tudom mi áll benne
Haszonélvezeti jogrol nem tudok semmi
5 éve nem tudok semmit se anyámrol se a húgomról,tegnap ennyi üzenet jött,hogy meghalt a mostohaapa,van végredelete,1/3 részben övé a lakás de nem tudja egyik testvérét se kifizetni ezért a tesok fizettek ki őt
Engem ebből az egész ügyből egyedül ez a szülő eltartása törvény érdekelt a többit oldják meg ők
Mert én segíteni nem fogok semmiben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!