Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülő eltartása törvény hogy...

Szülő eltartása törvény hogy is van ez?

Figyelt kérdés

25N vagyok

Pár gondolatban (sorban) szeretném vázolni a múltat

- szüleim elváltak, a bíróság anyukámhoz ítélt, apát 2 hetente láttam.

- 1 évesen anyámnak lett egy új párja (mostoha apa,egyben alkoholista, külföldön dolgozik,van 2 gyereke az első házasságából)

Anya és mostohaapa nem házas csak együtt éltek

- anyám háztartásbeli 20 éve (40 éves)

- 6 éves voltam amikor megszületett a húgom, onnantól fogva én egy fattyú voltam a családban

- anyám kedvenc gyereke a húgom, neki szabadott mindent nekem semmit.

Anyám mindentől és mindenkitől tiltott, az ő szava szent és sérthetetlen volt mert amíg itt lakok és etettnek, az van amit ő mond,ha másképp csináltam valamit másképp gondolkodtam egyből én voltam a hülye gyerek az életképtelen akiből semmi nem lesz,nem lehettek barátaim,nincsenek barátaim,szóval anyám egy nárcisztikus mérgező ember.

- közben azt tudni kell,hogy apám 12-18 éves korom között "eltűnt" hiába hívtam kerestem,volt hogy felkopogtam hozzá,semmi látni se akart, ajtót se nyitott.

- 18 évesen apám beteg lett a kórházba vakidegen emberek nyitották fel a szemét,hogy azért mégis van egy lányod,keressd fel.

Apa felkeresett rendeződött a viszony, szóval suli után leléptem és megszakítottam minden kapcsolatott anyámmal,természetesen anyám belebeszélte,teletömte húgom fejét mindennel, így sajnos semmilyen formában nem kíváncsi rám a húgom.

Szakember segítsége kellett így pszichológushoz jártam egy darabig

5 éve nyugodt életet élek,erre tegnap este kaptam egy üzenetet a húgomtól anyámon keresztül,hogy a mostohaapa meghalt,és a végrendeletben 3 részre oszlik egy 50nm² lakás a 2 gyerek kifizeti a részét a húgom felé,de el kell menniük onnan, ezért anyám a bíróságon beadott egy kérelmet,hogy kb hajléktalan lett nincs munkája,nincs fedél a feje felett,munkát nem talál a koronavírusra hivatkozva ezért én köteles vagyok anyámat eltartani és követelik tőlem,hogy adjam meg a címem mert itt akarnak lakni nálam

És fizessek tartásdijat anyámnak

Valaki kérem segítsen ebben

Mikor vagyok köteles fizetni és miért

2020. dec. 6. 05:51
1 2 3 4 5 6 7
 41/65 grafno ***** válasza:
96%

Ki lehet jogosult a tartásra?

Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs.

Érdemtelen viszont a tartásra az a nagykorú, aki a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít vagy olyan életvitelt folytat, amely miatt tartása a kötelezettől – figyelemmel a jogosult és a kötelezett kapcsolatának jellegére és a kötelezett magatartására is – nem várható el.

Továbbá ha a szülő a tartási, gondozási és nevelési kötelezettségének ugyan eleget tett, de a gyermekkel szemben kirívóan súlyos magatartást tanúsított, akkor is lehet hivatkozni az érdemtelenségére.

Pl a te esetedben is. Kerdezz meg ügyvédet, hogy a te esetben mi a teendo.

2020. dec. 6. 09:31
 42/65 Andizsuzsi ***** válasza:
86%

40!

Nincs, mert nem az özvegye.

2020. dec. 6. 09:33
 43/65 anonim ***** válasza:
85%
Kérdező, tök mindegy, hány tesó fizet. Mivel ők laknak ott, és nekik fűződik érdekük a közös tulajdon megszüntetéséhez, ha nem akarják, nem kell menni sehova, a két testvér nem kötelezheti őket arra, hogy eladja nekik a részét.
2020. dec. 6. 09:34
 44/65 anonim ***** válasza:
48%

Nekem is a haszonélvezet jutott eszembe először.

Hogyhogy ez nem játszik ebben a helyzetben?

2020. dec. 6. 09:52
 45/65 anonim ***** válasza:
92%
mert nem voltak jogilag házasok. azért
2020. dec. 6. 09:54
 46/65 anonim ***** válasza:
65%
Házasok nem, de élettársak igen. Ha nem is bejegyzett élettársak, azért 24 év együtt élest lehet ám bizonyítani és máris meg van az özvegyi hazsonelvezeti jog
2020. dec. 6. 09:57
 47/65 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagy köteles befogadni őket, a bíróság majd mérlegeli a te anyagi helyzeted is és az ő körülményeit is. Legrosszabb esetben pár ezer forint lehetne havonta, ami szerintem sansztalan, mivelhogy aktív korú, simán dolgozhat, ha akar.
2020. dec. 6. 10:02
 48/65 anonim ***** válasza:
100%

Húgodnak van még olyan választása, hogy nem megy bele abba, hogy eladja a tulajdonrészét a másik két testvérnek. Így az lehet, hogy közös tulajdont akarják megszüntetni, amivel egy kicsit el lehet húzni az időt.

Viszont, ha eladja nekik a lakást, akkor a húgod meg gondolom pár millió forinthoz jut.

2020. dec. 6. 10:03
 49/65 anonim ***** válasza:
100%

Ne add meg a címed.Sőt én nem is válaszolnék az üzenetekre.

Anyád munkaképes, ideje, hogy

dolgozzon.kb az lesz a sorsa, hogy halála napjáig dolgozhat.

Vagy tál egy balekot aki eltartja.

2020. dec. 6. 11:02
 50/65 anonim ***** válasza:
92%
Írd vissza, hogy akkor találkoztok a bíróságon és zárd le a témát. Csak fenyegetőzik, egy 45 éves, munkaképes nőnek, nem fognak megítélni szülőtartást.
2020. dec. 6. 11:07
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!