Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szüleim folyton a hiteleinkk...

A szüleim folyton a hiteleinkkel nyaggatnak, hogy kezeljem?

Figyelt kérdés

30 körüli pár vagyunk. Elég jó jövedelmünk van, bevételfüggően (nem konkrét számokat említve) kb 1-3 millió forint havonta. Ehhez képest nem élünk nagy lábon, de élményekre, lakhatásra és autóra nem sajnáljuk a pénzt. Van több hitelünk, mert csak pár éve keresünk ilyen jól, és tőkénk még nincs olyan sok, de így is elég szépen félre tudunk tenni, és a hitelek mellett is jut mindenre.

A szüleim viszont folyton megaláznak minket azzal, hogy szinte minden találkozáskor a hiteleinken gúnyolódnak. Akárhányszor szóba jön az építkezésünk (semmi extra, csak egy 100 m2-es ház), mindig elnevetik magukat, hogy nekik nem kellene a mi életünk ennyi hitellel, és hogy nem vagyunk normálisak szerintük. Kigúnyolnak minket, hogy ők a mi helyünkben aludni sem tudnának addig, míg hitelük van.

Ha fel is épül a ház, a hiteleink összeértéke kb. 3 éves jövedelmünk lesz, amit szerintem rengeteg ember megenged magának. Más ember 400 ezres fizetéssel is felveszi a 3 éves jövedelmét egy házra meg autóra, akár sokkal többet is. Közgazdászok vagyunk mindketten végzettség szerint, tudjuk, mit csinálunk.

Teszem hozzá, a szüleim 20 évig a nagyszüleimtől kapott házban éltek, persze, hitelmentesen. Aztán elherdálták apró pénzért, most meg a másik, lepukkant házukon meg egy 15 éves autón kívül nincs semmijük. Az elindulásban is csak minimális segítséget kaptunk, a kapott pénzeket 5 év alatt kb megtízszereztük. És ők adnak nekünk pénzügyi tanácsokat.

Ti hogy kezelnétek az ilyen helyzeteket? Mikor mondjuk elmegy a család ebédelni valahova, és az étteremben a szüleitek azon nevetgélnek gúnyolódva, hogy mekkora balfékek vagytok, amiért sok a hiteletek? Mit szólnátok ahhoz, mikor apátok azt ecseteli, hogy hitelmentesen kellene vennetek falun egy romos házat (milliós jövedelemmel), mert szerinte amíg hitel van, addig jobb, ha nem is tud aludni az ember? És ha szétköpködik az ismeretségi körben mindezt? Minden ismerősnek azzal kezdik, ha sikereink vannak, hogy "ja, de tele vannak hitellel, nekem így nem kéne". Hogy fogjam be végre a szájukat? Azt sem tudják, hogy állnak a pénzügyeink, csak ezt hajtogatják.

2020. szept. 3. 21:48
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
79%

17-es, ne haragudj, de kioktatod a kérdezőt, ugyanakkor te is felelőtlen vagy kissé. Abban igazad van, amit leírsz, hogy bármi beüthet. És akkor borul minen, újra kell tervezni. Ilyen helyzetben az az első, hogy szabadulok attól, ami nem olyan fontos. Pl. az autó hitelét teljesen felesleges volt fizetni, azért, hogy azzal járj be a gyárba. Van busz, bicikli, gyalogolni is lehet, csak ugye ezek nem annyira kényelmesek. Vagy lecserélem az autót egy régebbi típusra, hitel nélkül. Aztán majd ha ismét jobban megy, akkor lehet újra nyújtózkodni.

Mindig van megoldás, csak az emberek nem szeretik a megszokott kényelmüket feladni. Ezért viszi a bank sok esetben az értékeket.

2020. szept. 4. 09:20
 22/24 anonim ***** válasza:
77%
Nem értem én sem, hogy minek a több hitel, mire? Ráadásul az építkezés eléggé bizonytalan kimenetű dolog mostanában, 100 m2-es házat építeni, az több lesz, mint amit először kalkuláltatok. 50 millióból nem fog megállni. Egy kisebb lakásban gyűjtögetve kevesebb hitellel biztonságosabb lett volna belevágni, szerintem a szüleid ezt akarták mondani, a stílusukat hagyjuk. Ha zavar a téma, mondd, hogy már túltárgyaltátok, tőlük nem kértetek pénzt, akkor meg legyenek szívesek ne pletykáljanak rólatok.
2020. szept. 4. 10:23
 23/24 anonim ***** válasza:
71%

Érdekes, mindenféle vélemény le van pontozva, elég megosztó a kérdés :)

Sztem a Kérdező nem elég tudatos pénzügyileg, a leírás alapján azért több olyan seb is van, ami vérzik, így egyfelől nincs igaza a családnak másik oldalról viszont igen. Sztem fontos készülni arra is, hogy mi van ha egyszer nem fog menni a szekér, akkor a mostani építkezésre szánt pénz ott fog állni az ingatlanban, amit max eladsz, de miért adnád el, ha egyszer magadnak építetted? Szóval na.. van itt gond és ez nem arról szól, hogy bárki irigyelné az anyagi helyzetüket, egy kvalifikált párnak havi 1 milliós bevételt elérni nem olyan nehéz.

2020. szept. 4. 11:32
 24/24 anonim ***** válasza:
84%

Ne haragudj, hogy megkérdezem, csak nekem az a furcsa, hogy havi 1-3 millió pár éve és nem sok félre tett pénzetek van és ugye ott a hitel. De mennyi az a hitel, ha ilyen fizetés mellett sem lesz pár év alatt kirendezve? Csak érdekel, ha már említve lett... Gondolom milliós nagyságrendű. Mert én ennyi fizetéssel kirendezném amilyen hamar lehet. Addig nem vennék olyan milliós nagy összegekért semmit. Nekünk mondjuk megfelel a majd 20 éves autó, meg perpill mi nem is tudnánk venni amúgy sem. A lakás felújítás elvitt mindent. De nyilván ez csak az én meglátásom. Mindenki másképp csinálja.

Most én magamból indulok ki... Lehet őket az zavarja, hogy sok a kereset, mégis hitelben vagytok, holott lehet meglehetne oldani azt az állapotot ha egybe betörleszteni pl miután össze van rá gyűjtve. Mert én csodálkozom mondjuk bárkiről legyen szó. Én nagyon abban nevelkedtem, hogy spórolni kell mert sosem lehet tudni mi lesz később. Ha ennyit keresnénk ketten, a lakás törlesztőjét összegyűjtenénk és végtörlesztenénk. Nyilván közben élnénk is azért, nem az hogy semmire nem költünk ami luxus úgymond meg ott a rezsi meg közben attól törleszteni is kell ami van...

Amúgy nem tudsz jobbat, minthogy nem mesélsz nekik semmit, hogy mire költötök. Vagy kezdj el te is turkálni a pénztárcájukban.

2020. szept. 4. 22:29
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!