Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szüleim folyton a hiteleinkk...

A szüleim folyton a hiteleinkkel nyaggatnak, hogy kezeljem?

Figyelt kérdés

30 körüli pár vagyunk. Elég jó jövedelmünk van, bevételfüggően (nem konkrét számokat említve) kb 1-3 millió forint havonta. Ehhez képest nem élünk nagy lábon, de élményekre, lakhatásra és autóra nem sajnáljuk a pénzt. Van több hitelünk, mert csak pár éve keresünk ilyen jól, és tőkénk még nincs olyan sok, de így is elég szépen félre tudunk tenni, és a hitelek mellett is jut mindenre.

A szüleim viszont folyton megaláznak minket azzal, hogy szinte minden találkozáskor a hiteleinken gúnyolódnak. Akárhányszor szóba jön az építkezésünk (semmi extra, csak egy 100 m2-es ház), mindig elnevetik magukat, hogy nekik nem kellene a mi életünk ennyi hitellel, és hogy nem vagyunk normálisak szerintük. Kigúnyolnak minket, hogy ők a mi helyünkben aludni sem tudnának addig, míg hitelük van.

Ha fel is épül a ház, a hiteleink összeértéke kb. 3 éves jövedelmünk lesz, amit szerintem rengeteg ember megenged magának. Más ember 400 ezres fizetéssel is felveszi a 3 éves jövedelmét egy házra meg autóra, akár sokkal többet is. Közgazdászok vagyunk mindketten végzettség szerint, tudjuk, mit csinálunk.

Teszem hozzá, a szüleim 20 évig a nagyszüleimtől kapott házban éltek, persze, hitelmentesen. Aztán elherdálták apró pénzért, most meg a másik, lepukkant házukon meg egy 15 éves autón kívül nincs semmijük. Az elindulásban is csak minimális segítséget kaptunk, a kapott pénzeket 5 év alatt kb megtízszereztük. És ők adnak nekünk pénzügyi tanácsokat.

Ti hogy kezelnétek az ilyen helyzeteket? Mikor mondjuk elmegy a család ebédelni valahova, és az étteremben a szüleitek azon nevetgélnek gúnyolódva, hogy mekkora balfékek vagytok, amiért sok a hiteletek? Mit szólnátok ahhoz, mikor apátok azt ecseteli, hogy hitelmentesen kellene vennetek falun egy romos házat (milliós jövedelemmel), mert szerinte amíg hitel van, addig jobb, ha nem is tud aludni az ember? És ha szétköpködik az ismeretségi körben mindezt? Minden ismerősnek azzal kezdik, ha sikereink vannak, hogy "ja, de tele vannak hitellel, nekem így nem kéne". Hogy fogjam be végre a szájukat? Azt sem tudják, hogy állnak a pénzügyeink, csak ezt hajtogatják.

2020. szept. 3. 21:48
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
55%
4-es vagyok, értem, hogy rosszul esik, de ti pontosan tisztában vagytok az anyagi helyzetetekkel, és valójában azzal is, hogy ők miért csinálják ezt. Akkor miért nem tudjatok a helyén kezelni ezt felnőtt létetekre? Tényleg furcsa ez nekem.
2020. szept. 3. 22:33
 12/24 anonim ***** válasza:
83%

Hát mert irigyek. Előfordul, nem fogod őket megváltoztatni, ne várj tőlük elismerést. Talan régen is ilyenek voltak, azért lettél motivált, hogy végre kivivd az elismerést.

Gondolom amelyik ismerőst ez érdekli, nem tartozik a te baráti körödbe, szóval ne törődj vele, gondoljon, amit akar. Te meg magadra legyél büszke, ha már ők nem azok.

2020. szept. 3. 22:35
 13/24 Carragher_x ***** válasza:
57%

"Van több hitelünk, mert csak pár éve keresünk ilyen jól"

Mondjuk ebből az egy mondatból eléggé süt, hogy igencsak pénzügyi analfabéták vagytok, szóval ha a sztori véletlenül igaz is, akkor ez ilyen vihar a biliben felállás.

2020. szept. 3. 22:58
 14/24 anonim ***** válasza:
72%

Földhöz ragadtak a szüleid, vagy tájékozatlanok. Bármelyik is a helyzet valószínűleg hiába magyarázod majd nekik és felesleges lesz, de azért a lelkiismereted miatt szerintem próbáld meg, utána meg sz*rd le őket.

Ha elmondod nekik, hogy X hónapra elég "vésztartalékotok" van, tehát nem dől be a hiteletek ha valami történik a munkátokkal/jövedelmekkel, továbbá hogyan aránylik egymáshoz a havi jövedelmetek meg a törlesztőtök (marad több 1 millió+ havonta a megélhetésre a törlesztő kifizetése után..) plusz, mivel a hitel előrehozott fogyasztás és történelmi mélységbe süllyedtek a kamatok, viszonylag magas várható infláció mellett, így soha nem volt érdemesebb kb. hitelt felvenni albérlet fizetése helyett. (ahelyett, hogy enné az infláció a megtakarításotokat és fizetnétek egy csomót az albérletért..)

Ha ezek megvoltak, pénzügyi ismeretek terén sincsenek a megefelelő szinten, és nem véletlenül nektek van, nekik meg nincs..

2020. szept. 3. 23:16
 15/24 anonim ***** válasza:
83%

Ebben sok minden keveredik. Lehet, hogy van benne némi irigység. Biztosan van aggodalom, mert ennek a generációnak a hitel majdnem egyet jelent a totális csőddel. Vagy legalább a fenyegető csőddel.

"Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér." "Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok." "Több nap mint kolbász." "Ki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli." Tele vagyunk ilyen bölcsességekkel, szerintem 50 felett a legtöbben ezekken nőttünk fel.

Pénzügyi ismeretek 10-es skálán mérve valahol az 1-2 között, befektetés, tőke, kockázat "ezek nem tudjuk pontosan mik, de veszélye, úgy ahogy van".

Van aki ilyenkor csendesen aggódik, megkérdezi a gyerekét, biztos jó-e így, nem lesz-e baj ennyi hitelből, és ezek szerint van, aki kritika nélkül harsogja a véleményét. Márcsak azért is, mert különben el kéne gondolkodnia, hogy esetleg ő is csinálhatná másképpen. Vagy van, amiben a gyerek túlnőtt rajta. Ennek persze örülni kellene, de ez nem mindenkinek sikerül.

2020. szept. 3. 23:17
 16/24 anonim ***** válasza:
46%

Csak irigykednek. Legkozelebb ne avasd be oket a penzugyeitekbe, had higgyek hogy keszpenzben vasaroltok mindent.

Az en szuleimnek csak 1szer volt hiteluk autora de mindig feltek lakasitelt felvenni. A nagyszuleim hazaban laknak ami mostmar az oveke de sokaig nem igy volt es mindig csak koltottek ra, ujitgatjak es meg fogjak is nagyon sokaig.

Nekunk is van hitelunk, 1 auto es egy lakashitel de ez kulfoldon tok normalis.

Nalunk apam olyan hogy mindenfele lustanak mond engem az ismerosok elott

2020. szept. 4. 00:20
 17/24 anonim ***** válasza:
47%

Hitelt felvenni iszonyat nagy felelőtlenség teljesen mindegy mire veszed fel, tételezzük fel ti ketten most jól kerestek, ez szép és jó, de mi lesz ha teszem azt autóbaleset ér titeket, vagy betegség vagy csak szimplán lesz egy jóakarótok aki kirúgat, vagy ne adj isten olyan hibát vétetek ami a karriereteket totál hazavágja a jövőben is.

A tartalékotokat gyorsan felfogjátok élni, ugye eszitek ti is meg a hitel is a kötelezők meg minden kő keményen, és ha elfogy a bank valamit vinni fog, házat vagy autót, vagy ha szerencsétek van és találtok valami jövedelmet akkor az elejében szépen lekarmolgatja a fizetésetekből a bank folytatólagosan, ami ha 300-400 ezres fizetésed van és egy hónapban 100-lejön hitelként szarul tud esni.

És igen én is így jártam, lett egy jóakaróm és olyan hírnevet csinált nekem hogy 2-évig sehova se vettek fel, csak gyárba, 1millás fizuból lett 130-as gyári fizu amiből lejövögettek a havi hitelek, mondanom se kell a tartalékot (nem 1-2 milla) pillanatok alatt elették a hitelek, a rezsi, az autóutáni kötelezők stb stb , közbe ugye a feszültség miatt válás stb stb

Gyakorlatilag majdnem hajléktalan lettem, az öngyilkosság lehetősége se egyszer volt a fejemben.

Szóval igen hitelt felvenni, hacsak nem utolsó mentőöv az éhezés elől olyan oltári nagy felelőtlenség mint egy éles giotin alá aminek ég a kikötött kötele, be-be dugogatni a fejedet.

Undorító egy valami a hitel.

2020. szept. 4. 02:14
 18/24 anonim ***** válasza:
85%
Irigyek? Mire? Hogy három Milla bevétel mellett hitelt vesz fel, mert nincs akkora önuralma és nincs annyi esze, hogy azt mondja, inkább egy évig vár, de a sajátjából vásárol? Mit kell irigyelni ilyen emberen?
2020. szept. 4. 06:08
 19/24 anonim ***** válasza:
36%

Kicsit régimódi, begyepesedett gondolkodásúak a szüleid. Ha megint rákezdik, állítsd le őket. Mondd meg, hogy elmondták már 50-szer, és tudomásul vetted hogy hülyék vagytok, nem akarod újra hallani.

Emellett tedd hozzá, hogy nyugodjanak meg, van annyi jövedelmetek, meg vésztartalékotok, hogy meg tudjátok oldani az anyagi helyzeteteket, nem fogtok hozzájuk költözni, úgyhogy nyugodtan be lehet fejezni a témát, felnőtt ember vagy, meg tudod oldani az életedet, és beszéljenek inkább az időjárásról :-)

Azzal meg ne foglalkozz, hogy mit mondanak az ismerősöknek, ezzel csak magukat minősítik, téged meg ne érdekeljen az emberek véleménye, élj, ahogy jónak látod.

2020. szept. 4. 09:13
 20/24 anonim ***** válasza:
81%

Én is hallgattam a szüleimtöl, hogy jézus-mária hitelböl lakást, inkább albérletet kellene fizetni, de nem hallgattam rájuk. Most a lakásom a dupláját éri és most meg már azt mondják, hogy milyen jó döntés volt. Ha otthon maradok, akkor ez alatt a 7 év alatt a gyerekszobámban spórolva nézhettem volna, hogy mennek egyre feljebb az ingatlanok árai és ugyanúgy nem tudtam volna kifizetni saját zsebböl most sem.

Ha nem akarjátok ezt hallgatni, akkor törlesszétek elö a hitelt vagy mondjátok, hogy már lefizettétek, amúgy sincs semmi közük hozzá, nem az ö gondjuk. Egy szociban felnött embernek, ahol senkinek nem volt hitele ez felelötlenségnek tünhet. Ha van fél évre elegendö tartalékotok, akkor szerintem semmiképpen sem az.

2020. szept. 4. 09:14
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!