Anyám elkótyavetyéli a munkaéveit, majd kijelenti, hogy majd nyugdíjas korában eltartom. Igaza van?
Anyám sosem keresett sokat, de miután megszülte a nálam 18 évvel fiatalabb öcsémet, 10 évig otthon maradt vele és apám tartotta el. Apám jól keres, de csak feketén, papíron minimálbért visz haza. Anyám most elvállalt egy állást, ahol 150 000 Ft-ot keres, és felajánlottak neki egyet 210 000-ért, de visszautasította, mert hogy ott nehezebb a munka. Megkérdeztem, miből lesz így nyugdíja, azt mondta, nem lesz, majd én eltartom.
Na, most a tényállás az az, hogy én ugyan tényleg jól keresek, csak éppen nincs semmim, sem ingatlanom, sem autóm, mivel meztelen seggel indítottak el az életben. Majd ha összegyűlik az önerőm, még 30 évig törleszhetem a lakást, mellette talán gyereket is vállalok majd. Szerintem épp elég lesz a magam kiadása, most komolyan anyámat is kellene támogatnom, mert alig lesz nyugdíja?
Nem jutok szóhoz azóta, mióta ezt az arcomba vágta, illetve utána kioktatott, hogy mégis, hogyan tegyen félre ennyi fizetésből, bezzeg nekem milyen jó.
Még 10 éve van a nyugdíjig, tudom, majd ráérek akkor foglalkozni vele, de megmondom őszintén, annyira ideges vagyok, hogy nem hagy nyugodni.
Ti támogatnátok ebben a helyzetben?
40-es, mint mondtam, nincs lakása, a pénzéből meg nem jön ki, félretenni semmit nem tud. Apám fizetése ugyan több, de ő meg feketén dolgozik, tehát ő sem számolhat normális nyugdíjjal.
Nem, nem viccből mondta. Máskor is célozgatott már rá, de most először mondta ki kerek-perec, majd én eltartom.
Ha pedig elolvasnád a válaszaimat a hozzászólások között, láthatnád, hogy én aztán rohadtul nem foglalkozom az anyagi helyzetével, az egész témát ő hozta fel, ő számolt be a pénzügyekről.
Nem kell eltartanod édesanyádat. Nyilván nem is fogod. Ha ő ezt nem hiszi el, lelke rajta. De arra azért gondolhatna, hogy veled is bármi történhet. Megbetegedhetsz, megrokkanhatsz, meghalhatsz... Az első esetben nem fog örökölni, viszont te jövedelmed lecsökken, és saját magadra kell majd költened a megtakarításaidat. HA el találsz halálozni, akkor örököl, kivéve, ha már van gyereked. Akkor bizopny anyuka egy fillért se kap, és ugyanúgy nem lesz, aki támogassa.
De remélhetőleg kiváló egészségnek örvendve családot alapítasz, és lesz egy focicsapatra való gyereked. Őket kell majd eltartanod, nem pedig anyukádat.
Párom apja 60 éves, nem tud felmutatni 5 év munkaviszonyt se. Ha dolgozott, akkor feketén napszámosként, de többnyire nem dolgozott, idült alkoholista és láncdohányos. Eddig ellátta magát, de mivel egyre idősebb, ez már kezd gondot okozni neki. Egyedül van, nagyon rég szétváltak párom anyjával. Mi most azon aggódunk, hogy ha az öreg lerobban, akkor be fogja-e perelni a páromat (ő az egyedüli gyerek) szülőtartásért. Utánaolvastam, hogy lehet hivatkozni érdemtelenségre, mert a jogalkotó se várja el, hogy egy átdorbézolt élet után valaki rátelepedhessen a gyerekére, akivel még csak nem is tartotta a kapcsolatot.
Nálatok azért nem ennyire drasztikus a helyzet, gondolom, de jó ha tudod, hogy van kiskapu.
Amúgy meg ha van vagyonuk (házuk), akkor nincs olyan nagy gond, maximum az örökségedet éli majd fel.
Alaptörvény: „A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.”
A családok védelméről szóló törvény: „A nagykorú gyermeknek külön törvényben foglaltak szerint tartási kötelezettsége áll fenn azon szülőjével szemben, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani.”
Ptk.: „Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs. Érdemtelen a tartásra az a nagykorú, aki a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít vagy olyan életvitelt folytat, amely miatt tartása a kötelezettől – figyelemmel a jogosult és a kötelezett kapcsolatának jellegére és a kötelezett magatartására is – nem várható el. Ha a szülő a tartási, gondozási és nevelési kötelezettségének eleget tett, a gyermek a vele szemben tanúsított kirívóan súlyos magatartás esetén hivatkozhat a szülő érdemtelenségére. Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, nem köteles mást eltartani, aki ezáltal saját szükséges tartását vagy a tartás sorrendjében a jogosultat megelőző személy tartását veszélyeztetné.”
Kérsz egy választ, és ha nem tetszik, hogy valaki másképp látja a dolgokat, akkor lepontozod. Hát köszi, ezért nem érdemes válaszolni.
Csak még annyit kiegészítésül. Értem, hogy anyádnak nincs háza, de apádnak van. Most nem olvasok vissza, hogy anyádék elváltek-e vagy sem. De ha nem, akkor apád halála után haszonélvezőként lakhat a házban, akkor is, ha jogilag semmi köze hozzá. Annyi meg a nyugdíja és az özvegyi nyugdíja is lesz, hogy elvegetáljon belőle.
Úgyhogy tényleg felesleges ezen pörögni. De ha neked jó, akkor idegeskedj előre, azt sem tudod mit hoz a holnap, nemhogy évekre előre.
Most komolyan az özvegyi nyugdíjjal jössz? Apám minimálbérre van bejelentve, mellesleg fiatalabb, mint anyám! Mellesleg az özvegyi nyugdíj sem jár örökre. Nem lesz normális nyugdíja egyiknek sem, és alapnak tekintik, hogy majd én eltartom őket.
Igen, lepontoztam azokat a válaszokat, ahol olyan sületlenségeket hordtak össze, hogy én a pénztárcájában turkáltam, meg megmondtam, hogy mondjon fel.
Saját magadat hergeled :-)
Ismerek olyan özvegyasszonyt, nem is egyet, aki 70 ezer ft nyugdíjból él, és még arra is tud félretenni, hogy ha az unokáknak ajándékot kell venni.
Ha nem akarod eltartani, akkor ne tartsd el. Mondd meg neki, hogy oldja meg a problémáit. Majd eltartja az önkormányzat :-) kap segííílyt, viszik majd neki az ebédet :-) jól ellesz... tudjon rá, ha nem akart dolgozni, akkor ez a színvonal bőven elég lesz neki.
Amúgy meg csináljatok amit akartok :-D engem különösebben nem érdekel.
Te meg idegeskedj előre, ha jól esik, én ebből
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!