Mit tegyek hogy ne essen rosszul ennyire?
Évekkel ezelőtt elváltam és tavaly férjhez mentem egy özvegy férfihoz. Mindkettőnknek van egy lánya, az övé most múlt 24, az enyém 20. Tőlünk külön élnek.
Én tisztában vagyok vele hogy mindketten a saját gyerekünk iránt tartozunk anyagi és egyéb felelősséggel. Mégis van valami ami nagyon-nagyon bánt. Férjem jól keres, mindent megadott lányának. Egyetem, jogosítvány és kocsi, plusz dolgok. Anélkül hogy a lánya dolgozott volna egy percet is, megkapott mindent. Sőt kifogott egy vagyonos párt magának, plusz az apjától is csurran-cseppen pénz ha kér, még mindig nem dolgozik. Az én lányom anyagilag nehéz helyzetben van. Többek között hitelfizetésem miatt az anyagiakat alig tudtam finanszírozni, ezért nyáron folyamatosan diákmunkára járt. Továbbtanulás szóba sem jött, érettségi után gyorsan elhelyezkedett hogy legyen saját pénze és ne függjön tőlem. Most a virus helyzet óta rettenetesen hiányzik hogy felsőbb iskolája ill. szakmája legyen, de nincs miből. A lényeg, férjem családja jómódú, a lánya megkap mindent anélkül hogy tenne érte bármit is. Az én lányom hiába dolgozik, sosem fog elérni olyan szintet, hiszen ahhoz komolyabb iskola kellene. Én már nem tudom őt segíteni, nagyon rossz így élni, folyamatosan szembesülni vele hogy párom lányának mennyivel jobb és könnyebb élete van. Hiába tudom hogy párom nem hibás, állandó igazságtalanságot érzek amiért az én gyermekemnek nem ugyanolyan jó mint az övének. Az én gyerekemet nem segíti az apja, hiszen felnőtt már, plusz az apja messze él. Már magamban haragszom páromra és a lányára, hiszen ha testvérek lennének az enyémnek is járna ugyanannyi jó. Sokszor utaltam erre érthetően hogy bánt, de párom csak hallgat nem tesz semmit. Szerintetek sem kellene hogy segítse az én lányomat is? Gondolom nem. Miért érzem mégis magam ennyire rosszul?
"azt látjátok hogy férjetek egy másik gyereknek aki lusta mindent megad, hát higyjétek el nagyon rossz ezt látni"
Az a masik gyerek az o edes lanya! Nem, majd a sajatja helyett a te lanyod (az o senkijet) finanszirozza! Normalis vagy te???
,,Továbbtanulás szóba sem jött, érettségi után gyorsan elhelyezkedett hogy legyen saját pénze és ne függjön tőlem.''
És itt a drága anyuka miért nem mondta a gyereknek, hogy lányom igenis kéne egyetemre menni, mert később gondok lesznek? Meglehetett volna oldani, mások is megoldják.
,,diákmunkázott az utolsó évben már nem tanult úgy ebben a nehéz iskolában.''
Tisztában voltál vele, hogy az az utolsó éve és érettségizni fog! Miért engedted, hogy dolgozni menjen tanulás helyett? A legfontosabb az lett volna, hogy írjon egy jó érettségit és felvegyék államira. Utána dolgozni is tudott volna valamennyit meg a diákmunkás pénz egy részét is elrakhattátok volna neki.
Te miért nem végeztél rendes szakmákat? Írtad, hogy több is van, gondolom te választottad őket.
Lehet sírni meg utálni a másik gyerekét, de itt ti vagytok a hibások a lányoddal. Meglehetett volna oldani azt az egyetemet vagy legalább valami képzésre elmehetett volna. A jelenlegi párod rendes keresett szakmát tanult ki és gőzerővel támogatja a lányát, hogy neki is legyen egy használható képzése.
Tudod lenne megoldás, fel is soroltak jó sokat, csak te/ti éppen egyiket sem akarjátok. A gond az, hogy belelovaltad magad egy álomba és jelenleg nálad csak az az egyetlen lehetséges megoldás, hogy a férjed finanszírozzon mindent. Te írtad: "De ha úgy tudna felsőbb iskolába menni mint párom lánya hogy semmi másra nincs gondja az lenne jó." - Na látod ez nem fog bekövetkezni. Ilyen még a normál családokban is csak egyszer van, jellemzően az első diplomáig, utána ha tovább kell tanulni többedik végzettségért azt a többség munka mellett levelezőn oldja meg. Elég sokan tanulnak így, szóval ha igazán akarná a gyerek megoldható lenne.
Amit itt írsz az szimplán alap nélküli légvárépítés, amire rámehet a házasságod is, ha sokáig követelőzöl. A lányod a férjed számára egy ismerős és nem több, nem várhatod el, hogy évekig eltartsa amíg tanul. Főleg, hogy ez több év is lehet, mivel valószínűleg újra kell érettségizni és a nyelvvizsgát is megszerezni.
A másik téveszméd, hogy úgy tekintesz erre a felsőfokú végzettségre, hogy csak ez meglegyen utána Kánaán, szuper munka stb... Ezzel csak az a gond, hogy ez nem feltétlenül van így, koppanhatsz ezen is. Jó szakmával többre lehet jutni, mint egy rosszabb diplomával. Például egy kezdő pedagógus a garantált bérminimumot keresi, nézd meg a bértáblát nyugodtan. De a diplomás ápolók, szociális munkások sincsenek jobban megfizetve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!