Bizonyára morbid a kérdésem, de beszélni kell róla:
szerintetek miként lehetne arról beszélni szüleinkkel,
hogy ha mégsem gyógyulás-túlélés amit a sors ránk
szab, milyen temetést szeretne?
Figyelt kérdés
Édesanyámról kiderült, hogy daganatos betegséggel küzd. Jelenleg sebészeti és onkológiai folyamatok zajlanak, de egyik orvos sem biztatott minket, őszintén elmondanak mindent, elvégre egy volt kollégájukról van szó aki az adott kórházban közel 40 évet dolgozott betegek mellett. (Továbbá nővérem is két évtizede ebben a kórházban harcol.) Valamiért a mi családunk (főként szüleimmel ilyen a viszony) a nagyon mély problémákat nem beszéli meg kellő mélységgel (strucc politika?), ez a betegség is ilyen. Persze mindenki bízik abban, hogy felépülés lesz a vége a történetnek az örökre megmaradó sebek mellett, de én mindig több irányban gondolkozom felkészülve amire csak lehet… Egyébként is mindenkinek előbb-utóbb ezzel szembe kell néznie, valakit el kell majd temetnie, miként lehetséges erről beszélni, megnyugtatóan helyre tenni ezt az egészet?
Nem mindenkinek fontos, hogy milyen temetése lesz. Ha neki fontos, akkor hidd el, fog róla magától beszélni.
2020. aug. 17. 15:20
2/21 anonim válasza:
Szerintem sem kell neked szóba hozni. Ha akarja, majd szóba hozza ő. Ha apukád él, akkor könnyen lehet, hogy ők beszéltek róla egymás között.
Ha semmit sem fogtok tudni halálakor az akaratáról, akkor tegyetek legjobb belátásotok szerint.
Egyébként én magam is inkább beszélnék róla a gyerekeimnek, még egészségesen, amikor könnyebb róla beszélni. De nem vagyunk egyformák.
2020. aug. 17. 15:28
3/21 anonim válasza:
Nálunk ez sosem volt tabu téma, így simán rákérdeznék. A gyerekemmel is megbeszéltük már, ő mit szeretne ha előbb menne el -17 éves, 10 éve már, hogy időnként feltesszük a kérdéseket, változott e valami.
Ha nálatok így nyíltan nem megy, akkor kezdeményeznék egy beszélgetést, hogy most hallottam az xy akárkijének ilyen még iylen temetése volt. Már regen elhatároztam, hogy nekem is iylen lesz/egészen más lesz. Te hogy látod ezt?
2020. aug. 17. 15:32
4/21 anonim válasza:
Nalunk amúgy -nem Magyarorszagon élek- az emberek többsége haláleseti biztosítást köt, amiben a legapróbb részletekbe menően meg lehet adni mindenfele kívánságot. A gyerekemnek is kötöttünk anno, nekünk is van
2020. aug. 17. 15:35
5/21 anonim válasza:
Hát nem tudom, nem mindenki gondolkodik egyformán ezekben a dolgokban. Az anyai nagyszüleim pl. már régen megcsináltatták maguknak a sírkövet, bár ők sem részletezték, hogy hamvasztásos vagy koporsós temetést akarnak, de amikor nagymamám meghalt, hamvasztották. Az apai nagyszüleim viszont szartak bele az egészbe, mondjuk ők eléggé hirtelen is haltak meg. Édesapám is hirtelen halt meg, ő sem beszélt soha arról, hogy akkor hogyan szeretné a temetést. Én mondtam anyukámnak, hogy ha meghalok, akkor csak dobjanak be a susnyásba, nekem nem kell semmiféle szertartás se. Kitartást édesanyádnak és neked is, remélem, minden jól fog alakulni.
2020. aug. 17. 15:39
6/21 anonim válasza:
Apukám se beszélt róla soha, még akkor sem amikor tudtuk hogy már nincs tovább. Én nem kérdeztem rá, mert valahogy nem éreztem illendőnek, vagy nem is tudom. Anyu döntött a temetés kérdésében.
2020. aug. 17. 15:40
7/21 anonim válasza:
Ha érdekelné hogyan temetik el akkor beszélne róla. Semmiképp ne hozd szóba!
2020. aug. 17. 15:46
8/21 anonim válasza:
Van amiről nem beszélünk.
Nem kell róla beszélni.
2020. aug. 17. 15:49
9/21 anonim válasza:
Ahhoz azért pofa kell hogy ilyet felhozzon az ember egy súlyos betegnek. Mintha már azt lesnéd mikor hal meg. Mi az hogy milyen temetést szeretne? Neki tök mindegy lesz. Nem az esküvőjét készíted elő....
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!