Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tudnám Anyát,, megválto...

Hogyan tudnám Anyát,, megváltoztatni" ?

Figyelt kérdés
Tudom, nem lehet megváltoztatni senkit nem is teljesen akarom, de nem tudtam értelmesebben megfogalmazni. 22 éves vagyok és azt tapasztalom, hogy anya egy manipulativ szülő. Apa 1 éve halt meg, azóta ketten vagyunk. Falun élünk, én egyetem miatt Pesten, de csak hétköznap, hétvégente mindig itthon voltam/ most meg egész nyáron. Nem vállaltam munkát, részben a jogosítvány miatt, részben garázs építés miatt de nagyrészben anya miatt. Mindig félt egyedül világéletében, apa nélkül meg főleg. Nem merek elmenni estére vagy akár napokra egyedül, mert megsértődik és bűntudatot kellt bennem. Ez a baráti kapcsolataimra is kihat, párkapcsolatom meg nem volt több mint 2 éve. Anya apa halála miatt kapott 1 éves szünetet a munkahelyén (táppénz pontosabban) de az lejárt és nem vették vissza, így végkielégítése van és apa után járó összeg, de nagyon ráférne a munka hogy lekösse magát. Pszichológushoz nem szeretne elmenni, azt hiszi bolondnak nézem. Fikazza az életem a barátaim, én mégse merek nemet mondani neki, mert öngyilkossággal fenyeget. Konkrétan teljesen kontroll alatt tartja az életem. Ha leülök vele őszintén beszélgetni annak kiabálás, sírás vagy a korábban említett öngyilkosság gondolatmenet lesz a vége. Egyszerűen nem lehet. Ha mégis elmegyek barátomhoz a szomszéd utcában szombat este 4-5 órára, annak 2-3 napos duzzogas és lelki terror a vége, ami rám legjobban hat. Amíg apa élt, már kezdtem elszakadni itthonról, volt életem, azóta nincs semmi. Bármit csinálok én jövök ki vesztesen, de 22 évesen diploma kapujaban munkatapasztalat nélkül, párkapcsolat nélkül nagyon kukában érzem magam. Leginkább tehetetlennek. Mindenki azt mondja üljünk le őszintén beszélgetni, hát leírtam mi az eredménye. És akinek nem voltak hasonló szülei, nem érhetik. Próbáltam ravenni, hogy találkozzon a barátaival (akiből nem sok van, kb 2) de azt se nagyon akarja, csak én vagyok neki a ,,mindene" ami persze megnagyobb terhet tesz rám. Ha felhozom hogy önállósodnék már, mártirkodás a vége. Hogy menjek nyugodtan, nem kell hazajönni többet, nem kell hívni se. A végletek között ugrál. Komolyan azt érzem, hogy talán 50 évesen elkezdhetem az életem, mert ötletem sincs hogy lehetne ezt a problémát megoldani.

2020. aug. 8. 17:17
1 2 3 4 5 6
 41/52 anonim ***** válasza:
100%
Nem egyezett bele és nem fogadta el, pont ezt magyaráztam, hogy nem volt betegsegtudata neki sem. A kérdező pedig leírta, hogy szokott őrjöngeni és öngyilkossággal fenyegetőzni, ezeket az alkalmakat kell megragadnia.
2020. aug. 9. 12:02
 42/52 anonim ***** válasza:
44%

"...ezeket az alkalmakat kell megragadnia..."

azért ez (is) ingoványos terület. valakit bevitetni a pszichiátriára, az ma, Magyarországon egyet jelent azzal, hogy stigma kerül a homlokára. és nem elég az alapbaj, még ez is tetézni fogja

2020. aug. 9. 12:36
 43/52 anonim ***** válasza:
És a stigma fontosabb, mint hogy ne ölje meg magát... Nincs mit tetézni egy öngyilkosjelöltnél. Meghal, vagy kezelik a mentális baját.
2020. aug. 9. 12:44
 44/52 anonim ***** válasza:

Nem tudom, én úgy voltam vele, hogy inkább legyen stigma a családunkon (az amúgy öngyilkosoknál is megvan), minthogy megölje magát. Amúgy én nem tapasztaltam ilyet, nagyon kevesen tudnak róla, mert tényleg szuper orvosa volt és szinte tünetmentesen elmúlt, pedig volt annyira rossz a helyzet, mint most a kérdezőnél.

Persze mindenki egyénileg tudja, hogy neki mi a jó az életében, csak gondoltam megosztok egy pozitív tapasztalatot, hogy adjon némi reményt a kérdezőnek.

2020. aug. 9. 12:54
 45/52 anonim ***** válasza:
Őrjöngésről nem írt a kérdező. A kiabálás, sírás, zsarolás nem őrjöngés. A te rokonodnak mi baja volt, 44-es?
2020. aug. 9. 13:37
 46/52 anonim ***** válasza:

anyámat is bevitték a pszichiátriára - oké, Alzheimer és paranoia -, két hétig volt ott, aztán kirakták. sose bocsátotta meg..

mindenki hibás volt, csak ő nem

igaz, neki mindig is fontos volt a "mit szólnak hozzá mások"

2020. aug. 9. 13:42
 47/52 anonim ***** válasza:
Alzheimerrel ne várj logikus gondolkodást, két ilyen esetet néztem végig, egyiket testközelből, az ítélőképesség nulla, nemsokára sajnos nem az lesz a baj, hogy bevitettétek, hanem hogy kicserélitek a háztartási gépeit álmában, ezért nem tudja kezelni már őket...
2020. aug. 9. 14:38
 48/52 anonim ***** válasza:

ó, már a pénz értékét se ismerte. szedtem ki cukrászsütit mikróból, és az ebédjét a padlás-feljáróból.

a kórházban pedig késsel - almahámozóval csak, nadeazért - hajigálta a szomszéd beteget. persze elvették tőle

azóta meghalt. ronda, vagy nem ronda, ez mindenkinek megkönnyebbülés volt.

2020. aug. 9. 14:50
 49/52 anonim ***** válasza:
Szomorú
2020. aug. 9. 15:55
 50/52 anonim ***** válasza:

Anyadat kerdezd meg ,hogy nem akar-e 1-2 nagydarab kutyat. Oket tudja olelgetni naponta ezerszer,setaltatni,tanitani. Hozzajuk is beszelhet. Tenyleg!!

Ez arrol jutott eszembe,h az en kutyam a mindenem. Hatha a kutya/kutyak lesz a mindene!!

2020. aug. 13. 05:56
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!