Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tudnám Anyát,, megválto...

Hogyan tudnám Anyát,, megváltoztatni" ?

Figyelt kérdés
Tudom, nem lehet megváltoztatni senkit nem is teljesen akarom, de nem tudtam értelmesebben megfogalmazni. 22 éves vagyok és azt tapasztalom, hogy anya egy manipulativ szülő. Apa 1 éve halt meg, azóta ketten vagyunk. Falun élünk, én egyetem miatt Pesten, de csak hétköznap, hétvégente mindig itthon voltam/ most meg egész nyáron. Nem vállaltam munkát, részben a jogosítvány miatt, részben garázs építés miatt de nagyrészben anya miatt. Mindig félt egyedül világéletében, apa nélkül meg főleg. Nem merek elmenni estére vagy akár napokra egyedül, mert megsértődik és bűntudatot kellt bennem. Ez a baráti kapcsolataimra is kihat, párkapcsolatom meg nem volt több mint 2 éve. Anya apa halála miatt kapott 1 éves szünetet a munkahelyén (táppénz pontosabban) de az lejárt és nem vették vissza, így végkielégítése van és apa után járó összeg, de nagyon ráférne a munka hogy lekösse magát. Pszichológushoz nem szeretne elmenni, azt hiszi bolondnak nézem. Fikazza az életem a barátaim, én mégse merek nemet mondani neki, mert öngyilkossággal fenyeget. Konkrétan teljesen kontroll alatt tartja az életem. Ha leülök vele őszintén beszélgetni annak kiabálás, sírás vagy a korábban említett öngyilkosság gondolatmenet lesz a vége. Egyszerűen nem lehet. Ha mégis elmegyek barátomhoz a szomszéd utcában szombat este 4-5 órára, annak 2-3 napos duzzogas és lelki terror a vége, ami rám legjobban hat. Amíg apa élt, már kezdtem elszakadni itthonról, volt életem, azóta nincs semmi. Bármit csinálok én jövök ki vesztesen, de 22 évesen diploma kapujaban munkatapasztalat nélkül, párkapcsolat nélkül nagyon kukában érzem magam. Leginkább tehetetlennek. Mindenki azt mondja üljünk le őszintén beszélgetni, hát leírtam mi az eredménye. És akinek nem voltak hasonló szülei, nem érhetik. Próbáltam ravenni, hogy találkozzon a barátaival (akiből nem sok van, kb 2) de azt se nagyon akarja, csak én vagyok neki a ,,mindene" ami persze megnagyobb terhet tesz rám. Ha felhozom hogy önállósodnék már, mártirkodás a vége. Hogy menjek nyugodtan, nem kell hazajönni többet, nem kell hívni se. A végletek között ugrál. Komolyan azt érzem, hogy talán 50 évesen elkezdhetem az életem, mert ötletem sincs hogy lehetne ezt a problémát megoldani.

2020. aug. 8. 17:17
1 2 3 4 5 6
 1/52 anonim ***** válasza:
43%
Esetleg ha ismerkedne, lenne új párja, akkor rá fixálódna, és lazulna a rád nehezedő nyomás..?
2020. aug. 8. 17:24
 2/52 anonim ***** válasza:
95%

nos, anyád ezt addig fogja csinálni, ameddig megengeded neki

menjél nyugodtan, nem kell hazamenni, egy ideig felhívni sem.

nem lesz öngyilkos. cserébe végre a saját lábára áll

2020. aug. 8. 17:25
 3/52 anonim ***** válasza:
98%
Ha öngyilkossággal fenyegetőzik, akkor menj el a háziorvosához, és magyarázd el neki, hogy anyádnak pszichiátriai kezelésre van szüksége, mert folyton öngyilkos akar lenni.
2020. aug. 8. 17:26
 4/52 anonim ***** válasza:
82%
A mi rokonunk megkísérelte az öngyilkosságot, de úgy, hogy ne sikerüljön. Iszonyatosan lebszták a családtagjait, hogy mért nem vigyáztak rá. Pár hónapon belül betették egy öregotthonba, ahol szem előtt van. Ha anyád is megjátssza a kísérletet, magadat csak úgy védheted le, ah előtte jelzed több orvosnál is, háziorvos, szakorvos (pszichiáter), hogy anyád sokszor fenyegetőzik öngyilkossággal, és ki kéne vizsgálni, de nem engedi, de nem akarsz a halála oka lenni, mert nem ülhetsz mindig mellette, pedig érzelmileg zsarol.
2020. aug. 8. 17:30
 5/52 anonim ***** válasza:
100%

pszichológus-pszichiáter valóban nem ártana, de tuti nem akar öngyilkos lenni.

aki komolyan gondolja, az megteszi. sajnos. és általában nem beszél róla

ez egy érzelmi játszma, amit a gyereke ellen folytat. az egyik leggusztustalanabb

2020. aug. 8. 17:30
 6/52 anonim ***** válasza:
89%
Nekem volt ilyen betegségeket megjátszó érzelmi zsarolós rokonom, mindig úgy tettem, mintha szó szerint venném, amit mond. Simán ráhívtam a mentőt, amikor előadta a hattyú halálát. Volt, hogy kéthetente jött a mentő, helyben megvizsgálták, közölték, hogy a tünet, amire panaszkodik (fulladás) nem igaz, mert tökéletes a véroxigénszintje, de ha kijöttek, bevitték egy hétre. Ez nagyon megfelelt neki, mert ő volt a középpontban.
2020. aug. 8. 17:33
 7/52 anonim ***** válasza:
77%

Ugyan már, nem lesz öngyilkos. Amíg engeded, csinálni fogja.

Szerintem, diploma után keress munkát, költözz albérletbe, akár egy másik emberrel, hogy kevesebbe kerüljön. Anyukád fogja játszani a mártírt, hogy így meg úgy. Ha tényleg öngyilkos akarna lenni, megtette volna.

Ha meg nagyon ragaszkodik hozzá, szólj a háziorvosnak, aztán mehet pszichiátriára. Nem azért születtél a világra, hogy őt pátyolgasd élete végéig, a saját életed kárára. Értem, hogy fáj neki, de ezzel nem oldódik meg semmi, hogy téged "öl meg". Keresnie kell egy munkát, és ha gyászolni szeretne még, megteheti, akár élete végéig, de valamilyen szinten az élet akkor is megy tovább, mert a számlák jönnek. Munka közben találkozhat emberekkel, akár baráti kapcsolatot is ki tud alakítani. Így viszont ő nem halad semerre, te sem haladsz, csak visszafelé, és anyukád továbbra sem tud magával mit kezdeni.

2020. aug. 8. 17:36
 8/52 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg nem ment végig a teljes gyászfolyamaton és sajnos ez rajtad csattan. Mindenképpen szakember segítségére szorul, erre kell őt valahogy rávenni, vagy egy ilyen őrjöngősebb alkalommal, amikor veszelyes és fenyegetőzik, kihívni a mentőket. Elég súlyos az állapota, lehet kezelés alá veszik akkor is, ha nem akarja.
2020. aug. 8. 17:39
 9/52 anonim ***** válasza:
83%
Valószínűleg lesz egy öngyilkossági kísérlete, na, AKKOR be lehet vitetni egy-két hónapra pszichiátriára. Ott kap diagnózist is, hogy mitől ilyen eszement, mert valami baja van, legalábbis egy személyiségzavar. Egyébként a jogrendszer miatt ha nem fogadja el a kivizsgálást-kezelést, nem kezelhetik. De ha öngyilkossági kísérlet van, vihető, kezelhető akarata ellenére is.
2020. aug. 8. 17:39
 10/52 striga ***** válasza:
100%

Nálunk is ugyan ez történik, szóról szóra. Tényleg nem könnyű le ülni vele s megbeszélni. A párom látja, hogy manipulál, csak nem érti meg, hogy nem olyan könnyű ez ellen fellépni. És túl lelkiismeretes vagyok.

Itt a megoldás az lenne, ha elköltözöl.

A vírus miatt nincs nagy munkalehetőség a szakmámban, firss diplomás vagyok, talán decemberben kapok munkát, 1-2 hónapot ki húzok még itthon és elhúztam a csíkot. Mindjárt 24 vagyok és most már elég régóta megy ez, hogy be teljen a pohár.

2 hét múlva megyünk nyaralni és nem akar engedni, nos, bármit is fog csinálni én elmegyek, mert nem fogom nézni, ahogy a többiek jól szórakoznak és én itthon nézem a négy falat.

Hosszú távon tönkre teszi az életedet, és a fiatal éveidet nem lenne a legjobb így eltölteni, mert szörnyű. Meg vagy fosztva mindentől és folyton rossz kedved van, azon aggódsz vajon anyumnak jó ez így? Vajon elmerjek menni ide vagy oda? Vajon fog hívni közben, hogy menjek már haza?

Annyit tudok mondani, hogy a beszélgetés itt már nem segít, csak a tett.

És aki nem él/élt ebben, az sosem tudja, hogy milyen így élni.

2020. aug. 8. 17:40
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!