Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tudnám Anyát,, megválto...

Hogyan tudnám Anyát,, megváltoztatni" ?

Figyelt kérdés
Tudom, nem lehet megváltoztatni senkit nem is teljesen akarom, de nem tudtam értelmesebben megfogalmazni. 22 éves vagyok és azt tapasztalom, hogy anya egy manipulativ szülő. Apa 1 éve halt meg, azóta ketten vagyunk. Falun élünk, én egyetem miatt Pesten, de csak hétköznap, hétvégente mindig itthon voltam/ most meg egész nyáron. Nem vállaltam munkát, részben a jogosítvány miatt, részben garázs építés miatt de nagyrészben anya miatt. Mindig félt egyedül világéletében, apa nélkül meg főleg. Nem merek elmenni estére vagy akár napokra egyedül, mert megsértődik és bűntudatot kellt bennem. Ez a baráti kapcsolataimra is kihat, párkapcsolatom meg nem volt több mint 2 éve. Anya apa halála miatt kapott 1 éves szünetet a munkahelyén (táppénz pontosabban) de az lejárt és nem vették vissza, így végkielégítése van és apa után járó összeg, de nagyon ráférne a munka hogy lekösse magát. Pszichológushoz nem szeretne elmenni, azt hiszi bolondnak nézem. Fikazza az életem a barátaim, én mégse merek nemet mondani neki, mert öngyilkossággal fenyeget. Konkrétan teljesen kontroll alatt tartja az életem. Ha leülök vele őszintén beszélgetni annak kiabálás, sírás vagy a korábban említett öngyilkosság gondolatmenet lesz a vége. Egyszerűen nem lehet. Ha mégis elmegyek barátomhoz a szomszéd utcában szombat este 4-5 órára, annak 2-3 napos duzzogas és lelki terror a vége, ami rám legjobban hat. Amíg apa élt, már kezdtem elszakadni itthonról, volt életem, azóta nincs semmi. Bármit csinálok én jövök ki vesztesen, de 22 évesen diploma kapujaban munkatapasztalat nélkül, párkapcsolat nélkül nagyon kukában érzem magam. Leginkább tehetetlennek. Mindenki azt mondja üljünk le őszintén beszélgetni, hát leírtam mi az eredménye. És akinek nem voltak hasonló szülei, nem érhetik. Próbáltam ravenni, hogy találkozzon a barátaival (akiből nem sok van, kb 2) de azt se nagyon akarja, csak én vagyok neki a ,,mindene" ami persze megnagyobb terhet tesz rám. Ha felhozom hogy önállósodnék már, mártirkodás a vége. Hogy menjek nyugodtan, nem kell hazajönni többet, nem kell hívni se. A végletek között ugrál. Komolyan azt érzem, hogy talán 50 évesen elkezdhetem az életem, mert ötletem sincs hogy lehetne ezt a problémát megoldani.

2020. aug. 8. 17:17
1 2 3 4 5 6
 11/52 anonim ***** válasza:
100%

Kérlek vedd rá anyukádat hogy elmenjen pszichiáterhez. Ha kell kísérd el. Biztos megtudjátok beszélni. Sajnos anyukád azt érzi csak Te vagy az életében. Ez nem jó egyikőtöknek sem.

Ha édesanyádat nem tudod rávenni az együtt működésre akkor bár fáj leírnom, kezdj új életet, nem élhetsz bezártságban. Az életed a Tiéd nem rendelkezhet senki felette.

2020. aug. 8. 17:47
 12/52 anonim ***** válasza:
100%
Mintha csak a saját anyámat hallanám. Érzelmi zsarolás, lelki terror napi szinten volt. De tényleg az volt nálam is a megoldás, hogy totál minden kapcsolatot megszakították vele. Persze nem lett öngyilkos, eszébe sem volt. 2 évig semmilyen kapcsolatom nem volt vele, most is főleg telefonbeszélgetésekre korlátozódik, max. évi 2-3 alkalommal keresem fel. De őszinte leszek nem is hiányzik. Mindent megtett azért, hogy maga ellen fordítson.
2020. aug. 8. 18:40
 13/52 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagy felelős érte! Saját magadért viszont az vagy! Engedd el a lelkiismeret-furdalást, a bajt ő okozza saját magának azzal, hogy nem mer szembenézni a problémával és bevállalni a pszichológust. Megbeszélni nem lehet vele, nincs abban a befogadó állapotban. Ha öngyilkossággal fenyeget, abban a pillanatban fogod a telefont, és hívod a mentőket. Ezt többet valószínűleg nem fogja eljátszani. Nyilván nem könnyű ezt magadban lerendezni, de meg kell magadat védened az ő gonosz önző mérgező játszmái elől. A programjaidban egyáltalán ne befolyásoljon az ő sápítozása, a lehető legkevesebb időt töltsd otthon, heti 2-3 rövid telefonnal érdeklődj a hogyléte felől, de érzelmi zsarolás esetén abban a pillanatban közöld, hogy erre nem vagy kíváncsi, és tedd le. Légy felnőtt, ő majd megoldja az életét, ahogy akarja. Az az övé, a tied meg a tied.
2020. aug. 8. 18:51
 14/52 anonim ***** válasza:
13%
"Ugyan már, nem lesz öngyilkos." Ezt mondták a szomszédomra is aki sokszor mondogatta hogy megöli magát. Aztán amikor kifeküdt a vonat elé, az meg letépte a fejét, jött a vállvonogatás hogy "nemgondotukvolna" Csak ez már nem hozta vissza a halottat.
2020. aug. 8. 18:58
 15/52 anonim ***** válasza:
100%
Az az egyéves táppénz édesanyádnak apukád halála után, az ám nagyon hosszú idő táppénznek, nem feküdt idegszanatóriumban közben? Biztos, hogy pszichiátriai problémával kapott ilyen nagyon-nagyon hosszú idős betegállományt. Akkor viszont van már előzménye ebben a műfajban. Azt az orvost kell megkeresned, aki akkor kezelte, benne ő is biztosan bízik, mert ismeri.
2020. aug. 8. 19:03
 16/52 anonim ***** válasza:
34%

Talán még egy beszélgetést megérne a dolog. Próbáld meg anyukádnak újra elmagyarázni, hogy te is szeretted apukádat, neked is fáj a veszteség, őt is megérted és nagyon szereted, de az élet megy tovább. Próbáld rávezetni, hogy a te életed nem érhet véget 22 évesen, neked barátokra, párra, szórakozásra lenne szükséged. Ez nem önzőség, hanem a normális élet velejárója. Próbáld rávezetni, hogy anno ő is férjhez ment, élte a saját életét, elhagyta a szülői házat. Neked is itt az idő ezt tenni, most vagy fiatal. Éreztesd vele, hogy számíthad rád, de nem a te életed rovására.

Hidd el, magában el fog ezen gondolkodni, ha nem is mutatja majd nyiltan.

Ha mégsem érti meg, akkor sajnos az már tényleg pszichiátriai eset.

2020. aug. 8. 19:06
 17/52 anonim ***** válasza:
83%
16-os: Nem lehet rávezetni, nem érti meg, pszichiátriai eset! Magával van elfoglalva, senki mással. Ha lenne belátása, eddig se játszotta volna el a hattyú halálát.
2020. aug. 8. 19:11
 18/52 A kérdező kommentje:
16-os. Nagyon kedves és jó gondolat, sajnos túl vagyok rajta. Nem volt könnyű gyerekkora anyának, neki is ott cseszödött el minden. Amíg apával nem házasodtak össze (34 éves volt) otthon élt, külön soha. Nem volt igazán élete, ez is közrejátszik ebben valószínű.
2020. aug. 8. 19:26
 19/52 anonim ***** válasza:
20%
Akkor pláne vedd komolyan az öngyilkossági szándékát.
2020. aug. 8. 19:30
 20/52 anonim ***** válasza:
0%

Az én anyám kontroll apum meg mindenben a "főnök".

2dolgot tehetsz

1 elfogadod olyannak amilyenek azaz amilyen.

2 finoman befolyásolod az elméjét, olyan irányba az érdeklődését ami az elengedésről szól. Hogy finomítsa a kontrollt ne legyen feltűnő. S onnantól nem irányító hanem amolyan tanácsadó szerepben lesz.

2020. aug. 8. 19:51
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!