Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tudnám Anyát,, megválto...

Hogyan tudnám Anyát,, megváltoztatni" ?

Figyelt kérdés
Tudom, nem lehet megváltoztatni senkit nem is teljesen akarom, de nem tudtam értelmesebben megfogalmazni. 22 éves vagyok és azt tapasztalom, hogy anya egy manipulativ szülő. Apa 1 éve halt meg, azóta ketten vagyunk. Falun élünk, én egyetem miatt Pesten, de csak hétköznap, hétvégente mindig itthon voltam/ most meg egész nyáron. Nem vállaltam munkát, részben a jogosítvány miatt, részben garázs építés miatt de nagyrészben anya miatt. Mindig félt egyedül világéletében, apa nélkül meg főleg. Nem merek elmenni estére vagy akár napokra egyedül, mert megsértődik és bűntudatot kellt bennem. Ez a baráti kapcsolataimra is kihat, párkapcsolatom meg nem volt több mint 2 éve. Anya apa halála miatt kapott 1 éves szünetet a munkahelyén (táppénz pontosabban) de az lejárt és nem vették vissza, így végkielégítése van és apa után járó összeg, de nagyon ráférne a munka hogy lekösse magát. Pszichológushoz nem szeretne elmenni, azt hiszi bolondnak nézem. Fikazza az életem a barátaim, én mégse merek nemet mondani neki, mert öngyilkossággal fenyeget. Konkrétan teljesen kontroll alatt tartja az életem. Ha leülök vele őszintén beszélgetni annak kiabálás, sírás vagy a korábban említett öngyilkosság gondolatmenet lesz a vége. Egyszerűen nem lehet. Ha mégis elmegyek barátomhoz a szomszéd utcában szombat este 4-5 órára, annak 2-3 napos duzzogas és lelki terror a vége, ami rám legjobban hat. Amíg apa élt, már kezdtem elszakadni itthonról, volt életem, azóta nincs semmi. Bármit csinálok én jövök ki vesztesen, de 22 évesen diploma kapujaban munkatapasztalat nélkül, párkapcsolat nélkül nagyon kukában érzem magam. Leginkább tehetetlennek. Mindenki azt mondja üljünk le őszintén beszélgetni, hát leírtam mi az eredménye. És akinek nem voltak hasonló szülei, nem érhetik. Próbáltam ravenni, hogy találkozzon a barátaival (akiből nem sok van, kb 2) de azt se nagyon akarja, csak én vagyok neki a ,,mindene" ami persze megnagyobb terhet tesz rám. Ha felhozom hogy önállósodnék már, mártirkodás a vége. Hogy menjek nyugodtan, nem kell hazajönni többet, nem kell hívni se. A végletek között ugrál. Komolyan azt érzem, hogy talán 50 évesen elkezdhetem az életem, mert ötletem sincs hogy lehetne ezt a problémát megoldani.

2020. aug. 8. 17:17
1 2 3 4 5 6
 31/52 anonim ***** válasza:
38%

Nagyon gázok azok, akik arra biztatnak, hogy a kérdező hagyja cserben a tulajdon anyját és felé se nézzen többet.

Ez csak menekülés a probléma elől, egy felelősségteljes ember beleáll az élet adta kihívásokba és addig megy, amíg nem talál megoldást. Meg hát arról nem szól a fáma, hogy az anya mindig is ilyen lett volna, a kérdező szerint az apja halála óta zuhant meg. Így meg extrán cserbenhagyás lenne őt a szarban hagyni.

Nem beszélek a levegőbe, voltam hasonló helyzetben, mint a kérdező, de soha meg se fordult a fejemben, hogy magára hagyjam a beteg anyámat, pedig voltak nagyon mély és sötét pillanatok. Sose volt vele felhőtlen a viszonyom, de addig mentünk, míg nem kapott segítséget. Ez már jópár éve volt, és halistennek helyrejött. Ha akkor magára hagyom és nem segítek rajta, akkor biztosan a vonat alá ugrik és most nem vasárnapi ebedre, hanem a temetőbe járnék hozza.

2020. aug. 9. 09:04
 32/52 anonim ***** válasza:
75%
"a megoldás az édesanya kezében van" Nincs, mivel nyilvánvalóan mentális beteg. A megoldás a kérdezőn múlik, mivel az anya nem fog reális döntéseket hozni az állapota miatt.
2020. aug. 9. 09:09
 33/52 anonim ***** válasza:
100%
Épp az állapota miatt a vele való beszélgetés is csak hisztérikus kitöréseket és öngyilkossági fenyegetőzést eredményezett már eddig is. Az ide irkálók kb fele el sem olvasta ezt a részt a hsz.-ben, ezért javasolja ugyanazt, ami eddig sem hozott eredményt. A kérdezőnek három választása van: 1) - valószínűleg ezt fogja csinálni, mert eddig is így tett - a mamával marad, és neki engedelmesen él. 2) Pszichiátriai kezelést kezdeményez nála - ehhez nincs elég bátorsága, a hozzászólása szerint nem is tartozik az általa elképzelt lehetőségek közé. 3) Otthagyja, leválik, elköltözik - ehhez sincs elég bátorsága.
2020. aug. 9. 09:26
 34/52 anonim ***** válasza:
82%

32-es, én értelek..

de van egy mondás, ugyebár..a lovat le lehet vezetni a folyóhoz, de arra nem lehet kényszeríteni, hogy igyék.

kell az anyának segíteni a segítséget megkeresni, de onnantól kezdve már az ő felelőssége, hogy él-e ezzel a segítséggel. ilyenformán igenis az ő dolga a megoldás

2020. aug. 9. 09:31
 35/52 anonim ***** válasza:
32%
Az érzelmi zsarolásról, szakembertől: [link]
2020. aug. 9. 09:32
 36/52 anonim ***** válasza:
82%
Legyünk realisták. A kérdező anyja harmincéves korán túl sem gondoskodott magáról, a szüleivel lakott. Utána a férjére hagyatkozott, az gondoskodott róla. Most a fiától várja el, hogy tartsa el anyagilag, érzelmileg pedig szolgálja ki. Kb. 50 éves lehet. Nem öreg. Nem beteg. Csak ahogy eddig, most sem akar fáradozni a saját maga fenntartásáért, már az anyagiak megszerzéséért sem tesz, ő nem dolgozik többé, ezért kell neki egy szolga maga mellé. Ez a szitu!
2020. aug. 9. 09:44
 37/52 anonim ***** válasza:
100%

31-es vagyok, igenis van megoldás, mikor őrjöng, akkor kell kihívni a mentőket és bevitetni. Ilyenkor így is, úgy is bent tartják, elkezdik kezelni és lesznek tisztább pillanatai, amikor feléled a betegsegtudat. Tudom, mert nálunk is így volt. Ahogy elkezdte a gyógyszert, rohamosan javult az állapota, és pár hónap alatt eljutott a belátásig, utána pedig szépen lassan szinte teljesen helyre jött és éli az életét.

Hiába mondjátok, hogy csak azon lehet segíteni, aki hagyja, az élet nem mindig fekete-fehér, egy olyan mentális betegség, ahol nincs betegsegtudat, a legszarabb, mert a beteg nem is érti, miért akarnak neki segíteni. Épp ezért van igaza a 32-esnek, aki nagyon jól összefoglalta, hogy miért kell a segítség az édesanyának.

2020. aug. 9. 10:24
 38/52 anonim ***** válasza:
34-es ezt a mondást te találtad ki? jól hangzik
2020. aug. 9. 10:37
 39/52 anonim ***** válasza:
38-as, nem én találtam ki.
2020. aug. 9. 10:47
 40/52 anonim ***** válasza:
70%
37-es, 31-es, nem őrjöng, zsarol! Nem tomboló őrült, akit kényszerzubbonyban visznek be! Öngyilkossági fenyegetőzéskor ki lehet hívni a mentőket, de ha kijönnek, és azt mondja, hogy ő nem, vagy beviszik, és 1 nap múlva a kórházban mondja azt, akkor semmilyen kezelésről nem beszélhetünk. Nálatok bejött. De ez nem azt jelenti, hogy másnál is. A te rokonod beleegyezett a kezelésbe. "Addig mentünk, amíg nem kapott segítséget." Vagyis ő elfogadta! Úgy könnyű! A kérdezőé nem!
2020. aug. 9. 11:58
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!