Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tegyek? Anyám el fog...

Mit tegyek? Anyám el fog menni, és majd nekem kell takarítani meg mindent megcsinálni. Hogy fogjam be apámat meg az öcsémet?

Figyelt kérdés

Ez a kérdés nem kamu, még a 21. században is léteznek olyan szülők, akiknek a természet nem engedi meg, hogy egynél is több agysejtjük legyen.

Négyen élünk együtt: apám, anyám, 13 éves öcsém és én (16 éves vagyok).

Anyám és apám olyan hulye beállítottságú, hogy a nő/lány dolga a házimunka. Ez már nem állja meg a helyét a mai világban, mivel a nők is ugyanúgy dolgoznak. Anyám augusztusban elmegy külföldre egy hónapot dolgozni. Tudom, és már előre látom, hogy rám marad majd minden. A mosás, a takarítás, minden. Az öcsém is úgy lett nevelve, hogy a lány dolga a házimunka, a fiúké a javítás. 1. Se ő, se apám nem ért semmihez, ha valami elromlik, vagy szerelőt hívunk, vagy ha javíthatatlan, akkor újat veszünk. 2. De ha tudnának is valamit csinálni, az kb. 1 évben max 2x romlik el valami, vagy megy tönkre, de nem minden héten kell vele több órát pepecselni.

Múltkor is anyámnak bedagadt a keze, nem emelhetett. Öcsém bejön, hogy kedveskedjek már anyámnak azzal, hogy mosogassak el. Megkérdeztem, miért nem mosogat el ő. Erre azt mondta, hogy ő nem tud, és egyébként is én vagyok az idősebb és én vagyok a lány, csináljam meg én. Ilyenkor úgy szét tudnám ütni azt az egoista fejét, hogy az már nemigaz. De ebben mind anyám a hibás, mert belenevelte mindenkibe, hogy a nő dolga a házimunka. Meg ugye mellette dolgozzon, gyereket neveljen, stb. Hát nem!

Mit tegyek? Arra gondoltam, hogy csak a saját szobámat csinálom meg, és csak a saját ruháimat mosom el, de akkor meg én leszek lecs...eszve, hogy miért nem csináltam meg.

2020. jún. 17. 09:00
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
59%
mi lenne, ha szigorúan csak magadra főznél és magad után takarítanál? persze lehet hogy olyan szinten fejletlen egysejtűek, hogy az se zavarná őket, ha nyakig járnának a saját mocskukban, de hátra erősebb a homo sapiensben kialakult késztetés, hogy mégis nézzen már ki valahogy a vacka...
2020. jún. 17. 10:17
 12/25 anonim ***** válasza:
54%
Ja. Apuka meg majd csak magának vásárol élelmiszert
2020. jún. 17. 10:25
 13/25 anonim ***** válasza:
85%

Nem akarlak elkeseríteni, de ez a felfogásuk nem fog megváltozni.

Tudom, miről beszélek, ugyanilyen családban nőttem fel, csak az én anyám nem bírta egyedül, és elvált. Apám gyorsan talált magának egy másik "cselédlelkű" hasonló felfogású nőt.

De hogy én mit hallgattam az apám családjától emitatt... nyaraláskor pl. hogy én miért nem vagyok képes kimosni a tesóm fürdőnadrágját is. Mondom, van két keze, ennyit ő is meg tud csinálni. De nem, mert ez a lányok dolga és az én dolgom gondoskodni az öcsémről, és én nem szeretem őt... meg ilyenek. Rossz volt hallgatni. A tesóm meg röhögött a hátuk mögött, és rákontrázott, hogy igen, nekem kell őt kiszolgálni. Élvezte a helyzetet nagyon.

Én nem csináltam meg. Volt vita, veszekedés, mondtam, akinek nem tetszik, csinálja meg, én ilyen vagyok, fogadják el. (szerintem a mai napig nem fogadják el, mert szerintük szégyen az, hogy a férjem porszívózik, amikor én főzök pl.)

A tesómmal alapvetően nem volt rossz viszonyunk, vele beszélgettem erről, hogy ez a mai világban másképp van. Ő kicsit alakult pozitív irányba, mert talált egy olyan feleséget, aki hozzám hasonlóan gondolkodik, és ő egy kicsit tudott formálni rajta, pl. elpakol maga után. Elmossa a tányért, poharat.

De apám nem változott. Egyedül maradt, és inkább fizetett egy házvezetőnőt, aki mos rá meg takarít utána.

2020. jún. 17. 10:47
 14/25 anonim ***** válasza:
34%

még annyit az előzőhöz, hogy apám nem csinált házimunkát, de legalább vett mosógépet (a 70-es években a legmodernebb félautomatát) később mosogatógépet, meg robotporszívót. Ennyivel legalább "besegített"

Nálatok ez nem opció?

2020. jún. 17. 10:52
 15/25 anonim ***** válasza:
90%

Addig rendben volna, hogy arányosan vedd ki a részedet a házimunkából.

Csinálj egy listát a feladatokból, javasold az uraknak, hogy válasszanakaztán válassz te is magadnak, és ezt ismételjétek, amig van tétel a listán.

Ha apukád dolgozni jár, ti viszont otthon vagytok, azt nyilván figylembe kell venni, jusson rá kevesebb.

Heti beosztással ez egyszerűbb, de ha naponta, pl. vacsora után beszélitek meg a másnapra jutó dolgokat, akkor azonnal van visszajelzés, ki mit csinált vagy nem csinált meg.

Azt is elmondhatod, hogy az alap önkiszolgálás körébe tartozó tevékenységeket mindenki végezze el maga. A szennyesét tegye a szennyestartóba, a holmijait a közös helyekről szedje össsze meg ilynek.

Ha nem működnek együtt a munkamegosztásban, válassz magadnak egy arányos részt, azt csináld meg, a többit meg hagyd ott. A széthagyott holmit lépd át, ha nagyon utadban van, tedd egy kukazsákban a sarokba vagy halmozd az illető ágyára.

2020. jún. 17. 10:56
 16/25 anonim ***** válasza:
10%
Ahogyan írsz a szüleidről az nagyfokú tiszteletlenség mutat.Nem tudom mennyit segítettél anyukádnak amikor bedagadt a keze,de bármennyi is volt valószínűleg szájhúzogatva történt.Persze apukának,öcsédnek is illene besegítenie a külföldi utazás ideje alatt,én próbálnék beszélni velük.Viszont ezzel a hozzáállással nem lesz egyszerű majd a felnőtt életed.
2020. jún. 17. 10:56
 17/25 anonim ***** válasza:
11%

Mit tegyek? Arra gondoltam, hogy csak a saját szobámat csinálom meg, és csak a saját ruháimat mosom el, de akkor meg én leszek lecs...eszve, hogy miért nem csináltam meg.

OKÉ de akkor a saját költségeidet is álld te:-)

2020. jún. 17. 12:02
 18/25 anonim ***** válasza:
9%
2. vagyok. Kérdező, mire jutottál?
2020. jún. 17. 12:11
 19/25 anonim ***** válasza:
84%

Kedves 16 és 17, itt egy tinédzser lányról beszélünk, akire most rá fog szakadni egy komplett háztartás, benne két pökhendi herével. És ezt nem ő kérte. Azért ez nem annyi, hogy "segíts egy kicsit" meg "mennyivel járulsz hozzá a költségekhez".

Ez tervezést igényel, mert ha nem beszéltek erről előre, akkor tényleg nem fogja senki megcsinálni. Szögezd le előre, hogy NEM csinálsz meg annyi mindent, mint anyukád. Írj listát, hogy miket csinálsz meg, és mondják meg, hogy ők miket fognak. Nem irigyellek.

2020. jún. 17. 12:48
 20/25 anonim ***** válasza:
8%
16-os vagyok.Abban egyetértünk hogy tervezést igényel a kérdező előtt álló időszak.Az sem vitás hogy egyedül nem biztos hogy bírja,ezért kellene a többieknek besegíteni.Viszont ahogyan írt és fogalmazott szàmomra az jött le hogy a problémája nem új keletű,eddig is be kellett segítenie otthon amit nem szívesen tett.A stílussal kapcsolatban továbbra is azt gondolom hogy tiszteletlen.Így nem beszélünk a szüleinkről senki előtt.
2020. jún. 17. 12:59
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!