Támogatnád anyagilag a felnőtt gyereked jogosítványszerzését, ha korábban nem tetted meg?
Amikor 17 éves voltam, szerettem volna jogosítványt, pénzünk is volt mindig is, de anyám kijelentette, hogy márpedig nekem nem lesz. Neki is van, tehát nem értem, miért. Úgy gondolta, hogy nekem nem kell.
Aztán elköltöztem otthonról 19 évesen, egyetemre jártam, mellette dolgoztam, nagyjából magamat tartottam fent egyedül, szóval jogosítványra már nem maradt.
26 évesen iratkoztam be végül KRESZ-re, most vagyok 27 és most lesz a forgalmim. Sokba került ez nekem albérlet mellett és igen jól jött volna, ha a szüleim azt mondjak, most beleadnak, hiszen korábban nem támogattak ebben.
Nagyon rossz érzés, hogy a legtöbb korombelinek már közel 10 éve van jogsija, amit a szülei fizettek, nekem meg albérlet mellett kellett összespórolnom úgy, hogy anyámék egész jó színvonalon élnek most is.
Mit gondoltok, jogosan van bennem emiatt rossz érzés? Próbálom elengedni, de csak eszembe jut, hogy pl. a lakásalapomba is milyen jól jönne ez a pénz.
Figy, engem nem tudtak támogatni én is dolgoztam egyetem mellett és azt nem bulira költöttem, hanem pl jogsi, nyelvvizsga, ilyenek. Másnak meg akkor épp mindent megvettek.
Tudom, hogy nem jó érzés, de ebbe nem szabad belegondolni, mert csak felemészt. Gondolj arra, hogy a jogsira költött pénzed életre szóló. Egyszer fizeted ki és utána örökké lesz jogsid. Fel a fejjel mások néha kajára se tudnak eleget félretenni, szóval te már előrébb vagy, hogy ilyesmit egyáltalán fizethess magadnak.
Én ha szülő lennék akkor támogatnám a gyerekem, ha látnám hogy szükséges. Megkérdezném mennyi az annyi és oda adnám az összeget, vagy legalább egy részébe beszállnék.
Nekem pót órákkal, mindennel együtt közel 300 ezer forintom ment rá 28 évesen. Az akkori közel 1 havi fizum. Nyilván lenne helye annak a pénznek máshol is.
Egyik oldalról "büszkeséggel" tölt el, hiszen önerőből csináltam meg, meg mellette sok mást is (diákhitel, fogászati kezelések, stb.) kifizettem. Másrészt érzem ezeknek a pénzeknek a hiányát.
Félreértés ne essék, nem úgy kuporgattam ki az árát, elég jól keresek most már. Csak már 27 éves vagyok és most jutottam el idáig, mert eddig nem volt ilyen jó fizetésem és ugye mellette albérletet tartok fenn.
Szeretnék kiszállni ebből az albérlet mókuskerékből, nekem a jogsi megszerzése közel 400000 Ft-omba kerül. Nem csekély összeg.
13-as, nem azért akarok jogsit, mert autót is akarok most. Azért akarok jogsit, mert érzem a hiányát és nem szeretnek emiatt állásajánlatoktól elesni pl.
Szóval igen, szarul esik, hogy teljesen alapdolgokra megy el a fizetésem nagy része (lakhatás, jogosítvány), miközben anyám veszi otthonra a 10. garnitúrát az utóbbi 8 évben, meg a nem túlzok, 40! kabátot magának.
Egyébként ez az egész onnan jutott eszembe, hogy munkatársam is most kezdett bele a vezetésbe és mesélte, hogy neki odaadták a pénzt a szülei, mert hogy amúgy is fizették volna neki.
"...miközben anyám veszi otthonra a 10. garnitúrát az utóbbi 8 évben, meg a nem túlzok, 40! kabátot magának."
Ő dolgozik meg érte, az ő dolga, hoyh mire költi a pénzét
16, hogyne abszolút! Egy percig sem vitatom ezt. Csak fura, hogy tehetős szülőként elnézed, hogy a gyereked szinte mindenről lemond, hogy végre egyről a kettőre jusson, te meg halmozod a felesleges cuccokat otthon, de egy forinttal nem támogatnád még egy olyan alap dologban sem, mint a jogosítvány vagy a nyelvvizsga.
Anno a nyelvvizsgámat is magamnak kellett fizetnem rokonoktól kapott szülinapi/karácsonyi pénzekből.
Ugye tisztaban vagytok vele, hogy manapsag egy jogsi megszerzese akkir is ha elsore sikerul minden vizyga es mondjuk csak nehany plusz orat kell venni forgalomban, akkor is ugy 200.000-re jon ki. Az en fizetesem pont ennyi egy honapban van ket gyerekem. Van ferjem. En ha lenne (de nincs)sporolt penzem talan fizetnem a gyerek jogsijat, majd ha mar can szakmaja(diplomaja)/befejezett sulija es latom hogy igyekszik. A jogsit nalam megelozik a jo minosegu etel, a sportolas, tanittatas, egeszseg es kozos nyaralas (sajat emberi ertsd csaladi kapcsolataink epitese). De meg egyszer ha nincs elegendo penzem.
Ha nagyon felvet a penz ja akkor tolem is kapnal lakast kocsit jogsit hahaha, nyilvanvaloan minden gyerek azt hiszi tisztaban van a szulei anyagi helyzetevel es ugy latja ok jol elnek es miert nem adnak neki tobbet. Ez oriasi tevedes en erre a sajat csaladom kapcsan jottem ra (hitelek, titkot tartozasok, nincstelen tesok akiket penzeltek, fuggosegek, folosleges rossz vetelek...csak egy pelda: biliardozas es jatekgepezes egy este alatt ugrott 150.000 (10 eve!!!). A gyerekek onzok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!