Tényleg nem emlékszik vagy csak tagadja? Más szülei is teljesen másként emlékeznek gyerekkori dolgokra?
Amikor gyerek voltam, sokat kellett otthon dolgoznom. Csak én mosogattam, porszívóztam, takarítottam a fürdőt, wc-t, mostam ablakokat, csempét, port töröltem, gazoltam, füvet nyírtam és leveleket gereblyéztem. Hetente kellett füvet nyírnom, ha esett az eső, heti kétszer is kellett. A szomszéd még poénkodott is rajta, hogy én állandóan füvet nyírok.
Felidéztem ezt annak kapcsán, hogy a tőlem sokkal fiatalabb testvéremnek annyi a dolga mindössze, hogy rendet tartson maga után. Anyám kikelt magából és ordított velem, hogy hazudok, mert én soha nem nyírtam füvet, csak háromszor legfeljebb életemben.
Apám is emlékszik rá, hogy mindig én nyírtam, a szomszédot is megkérdeztem, ő is mondta, hogy bizony emlékszik (tizenpár éve volt, már rég elköltöztem).
Most lehet, hogy anyám tényleg nem emlékszik erre? Mindig ő küldött ki, ő adta ki, mikor kell nyírni, nem tűrt ellenkezést, ha délben mondta a 35 fokban, akkor kellett menni, mert "később úgysem csinálod meg".
Anyám szellemileg ép, tehát semmi nem igazolja, hogy elfelejtsen dolgokat.
Hogy lehetséges, hogy így kikelt magából, ordított velem és hazugnak nevezett? Tisztán emlékszem ezekre a dolgokra és mások is megerősítették. Mi lehet vele?
Nyilván nem "nem emlékszik", csak ő ezt nem élte meg olyan tragikusan, mint te.
Amúgy igen, persze. Ugyanarra a dologra mindenki máshogy emlékszik, ez teljesen természetes. Nincs ebben semmi meglepő. Nem véletlenül tanuljuk olyan sokáig, hogyan kell tanút kihallgatni, meg leszűrni belőle a lényeget.
"Ugyanarra a dologra mindenki máshogy emlékszik, ez teljesen természetes" - persze, de az nem normális, hogy évekig nyírtam a füvet heti egyszer, néha kétszer, ő meg azt mondja, hogy életemben lenyírtam összesen háromszor.
Egyébként én sem élem és éltem meg akkor sem tragikusan. Szó nélkül megcsináltam mindig.
Szerintem valami pszichológiai folyamat áll a háttérben. Most már nem tartaná helyesnek, amit akkor csinált (hogy mindig neked kell füvet nyírni), és ez kognitív disszonanciát okoz a fejében. Ez akár tényleg át is írhatja az emlékképeket! De az is lehet, hogy annyira szégyelli az akkori viselkedését, hogy ez kényszeríti a tagadásra.
A tesódat amúgy miért nem vonták be a házimunkába? Kisebb nálad talán? Vagy éppenhogy ő a "nagy", akinek "tanulnia kell" és nem ér rá?
Nekem is csinál ilyet anyám. Pl egyszer ránéztem egy tök átlagos ruhára egy piacon, elkezdett velem ordibálni, hogy mást se csinálok, csak ribis cuccokat nézegetek. Amikor később nem értette, hogy miért nem nézelődök, akkor mondtam és letagadta. Vagy egyszer fel akartam csavarni a hajam hajmosás után és elkezdett velem óbégatni, hogy ha meg merem csinálni kiszaggatja a hajamból. Amikor az ilyenek pár hét, vagy pár nap múlva előkerülnek ő tagadja hogy ilyen történtek volna. Pedig nem az áll a háttérben, hogy amikor történt részeg volt.
Vagy ott van apám alkoholista időszaka. Józanon mindig letagadta, ha előtte öngyilkossággal fenyegetőzött, és azt is, hogy miket mondott. Egyszer még a konyhaajtó alsó üvegét is kitörte, mert egy ilyen részeg vita alkalmával anyámat megdobta valamivel, csak hát ő meg odébb állt. Másnap józanon emlékezett rá, hogy ő volt, tett a helyére ilyen fa valamit. Az azutáni napon pedig váltig állította, hogy az az ajtó mindigis olyan volt. Ja és aközött a két nap között nem ivott.
Szóval szerintem csak azért csinálják, mert könnyebb a másikat hibásnak beállítani, letagadni a történteket, mint bevallani a dolgokat
4-es, most csináltál egy gyors átlagszámítást, esetleg ott voltál hogy így tudod, hogy a kettő között van az igazság?
Nekem is csinált ilyet az anyám. Velem hitelt akart felvetetni, hogy ők autót vehessenek belőle. Mondtam neki, hogy szó sem lehet róla. Később, amikor szóba került, simán letagadta, hogy ő ilyet kért tőlem és ő is simán hazugnak nevezett. Szerintem csak szégyelli, hogy így volt és így terel.
Nálatok is ez lehet a helyzet. A testvéred nevelésében jól elbsztak valamit, ő nem csinál gyakorlatilag semmit, neked meg majdnem mindent meg kellett. Nyilván nem esik neki jól ha valaki rávilágít, hogy mennyire megkülönbözteti a gyerekeit, ezért egyszerűbb letagadni és a másikat hazugnak beállítani.
Az en anyum nem alkoholista se semmi, megis ugyanigy viselkedik mint a tied. Meghazudtol, elferditi a multat. En oszintem probalom leszar.i nagyon haragszom ra ezert, de annyit nem er hogy magamat tegyem tonkre. Szo szerint bszok ra mi van vele, hetente kimegyek hozzajuk valtunk par felszines bajcsevejt es kesz.
Nem vagyok hajlando maganugyeimbe beavatni olyanokat, akik a gyerekkoromat megkeseritettek, es tagadjak es meg most 28 evesen is taknyoskent akarnak kezelni, mikor mar 6 eve nem lakom naluk.
Onallosodas elkoltozes sajat csalad alapitas - ez a megoldas.
"A tesódat amúgy miért nem vonták be a házimunkába?" - kisebb, de már 15 éves ő is. Életében nem mosott el még egy poharat sem, én 10 éves koromtól mosogattam. Én amint lehetett, elköltöztem otthonról, onnantól kezdve anyám csinál mindent, tesómnak nem kell semmit, csak elpakolni maga után, ha elővesz valamit, mondjuk egy társast.
Amikor ezt megemlítettem, mindennek elhordott anyám, meg kitalálta, hogy időm sem lett volna megcsinálni, mert "folyton csavarogtam". Na, ez a csavargás is úgy volt, hogy találkozhattam a barátaimmal, ha megcsináltam otthon a kioszott feladatokat, addig nem. Most úgy adta elő, hogy én nem csináltam sok mindent, mert csavarogtam. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!