Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Érzelmi zsaroló szülővel mit...

Érzelmi zsaroló szülővel mit lehet tenni? Egyre durvább.

Figyelt kérdés

Apám nem bírja elfogadni, hogy felnőttem, elköltöztem. Minden barátomat utálta, a mostanit különösen, mert "el vett tőle". Kitalál róla dolgokat, fúrja stb.

Mikor elköltöztem, akkor kezdődött az egész. Ne menjek, mit fognak gondolni róla az emberek, hogy ő elüldözött engem, ne mondjam senkinek, anyám is megmondta, hogy egyedül fog maradni, mi lesz vele, ha öreg lesz, nekem ott van a helyem, ott minden az enyém, nekem csinálta stb (amíg ott laktam, addig rendszeresen megkaptam, ha fel mertem rá emelni a hangom vagy nem értettem egyet vele, hogy ő tart el, a macska az övét teszi tönkre, nem az enyémet stb). Mindig is lenézett, gúnyolódott, mert ő milliókat keres, én meg nem.

Elköltöztem már évek óta, de nem fogadja el azóta sem, a barátomat sem, pedig hamarosan megszületik az első gyerekünk is. Mindig hívogat, hogy menjek haza, ott el leszek vele, folyamatosan kérdezgeti, hogy nem-e veszekszünk. Mondogatja, hogy mi lesz vele, ha beteg lesz, én nem is vagyok rá kíváncsi, nem szeretem. Tegnap látványosan beleköhögött a telefonba is, aztán sírva fakadt és lerakta. Összeveszett a barátnőjével, aki el akar költözni, apám meg folyton hívogat, hogy mi lesz vele egyedül, ő ezt nem fogja kibírni, én is tudom, milyen rossz egyedül, nem tudja, ki fog takarítani ( ő egyébként a mosógépet se tudja bekapcsolni), majd mindig szendvicset fog enni, ugye majd én segítek neki.

Nagyon rossz ezt hallani állandóan. Tegnap már arra gondoltam, hogy felmegyek a tetőre és leugrom vagy az lenne a legjobb, ha meghalnék szülés közben. Szeretem őt is és a barátomat is, ezt már mondtam neki. Sokáig szenvedtem egyedül vagy mert mindig rossz férfit fogtam ki, most végre találtam egy normálisat, és ő nem örül neki. Most azért menjek haza és legyek egyedülálló anya, hogy neki jó legyen? Elegem van, úgy érzem megfulladok. Tény, hogy mostanában nem voltam otthon, mert veszélyeztetett terhes vagyok, nem mertem utazgatni, most meg hamarosan szülök, de attól még szeretem, de nem érti meg, és ő sem jött.

2020. márc. 10. 08:01
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Nem pontoztam le senkit. Pszichiáterhez nem fogok menni, nem fogom gyógyszerezni magam.
2020. márc. 10. 10:08
 12/20 kovpet ***** válasza:
90%

"Most azért menjek haza és legyek egyedülálló anya"

Ne, csak ne vedd fel a telefont, ha folyton bánt.

"Pszichiáterhez nem fogok menni, nem fogom gyógyszerezni magam."

Magad? Dehogy magad. Menj csak el.

Ő egy szakember. Egy orvos. Ha eltörne valamid, akkor sem fordulnál orvoshoz? Vagy ha begyulladna a szemed vagy a füled? Ez sem más, csak ez nem látszik annyira kívülről.

2020. márc. 10. 10:39
 13/20 anonim ***** válasza:
31%

Nem kell pszichiáter.

Kemenyits be. Ha sír még panaszkodik, nyugodtan mond meg neki, hogy ha tud normálisan viselkedni, és ha már nem köhög, akkor szívesen látod.

2020. márc. 10. 10:40
 14/20 anonim ***** válasza:
81%
Pszichiáter helyett pszichológus, nem a gyógyszerezésről szól, hanem hogy kicsit oldj a feszkón. A párod mit szól ehhez az egészhez. Boldog babavárásra koncentrálj, ami lehúz, feszültté tesz, azt zárd le, ha muszáj szakítsd meg a kapcsolatot apuddal egy időre. Azidő alatt talán észbe kap, hogy többet veszít ha zsarol, mint ha megvárni, míg magad nyitsz majd felé.
2020. márc. 10. 11:22
 15/20 anonim ***** válasza:
90%

"felmegyek a tetőre és leugrom vagy az lenne a legjobb, ha meghalnék szülés közben." - "Pszichiáterhez nem fogok menni, nem fogom gyógyszerezni magam." - azért remélem, neked is feltűnik, hogy nem normális, hogy te így érzel, meg hogy meg akarsz halni. Alapesetben extrán boldognak kellene lenned, mert babát vársz, és nem abban reménykedni, hogy belehalsz a szülésbe.

Én is szakembert javaslok neked.

2020. márc. 10. 13:07
 16/20 anonim ***** válasza:
87%
Van itt egy érdekesség: én úgy érzem kérdésből és válaszaidból, hogy félsz határokat húzni, kapcsolatot lazítani vagy megszakítani velük, ehelyett vállalnál egy sokkal nagyobb sérülést (amit írtál és amit előző válaszoló írt). Lehet érzelmileg függő vagy tőlük vagy én nem tudom, pszichoterapeutához menj, a pszichoterapeuta és a klinikai szakpszichológus sem orvosi végzettség, egyik se ad gyógyszert, viszont lelkileg tudnak segíteni.
2020. márc. 10. 13:21
 17/20 anonim ***** válasza:
76%
Nem pszichiáterhez, hanem pszichológushoz! Az nem is tud gyógyszert adni, mert egy tök más foglalkozás, nem orvos. Viszont szükséged van rá! Szenvedsz. Nem kötelező. Nemet kell tudni mondanod. Ehhez vértez fel lelkierővel a pszichológus. Anélkül nem tudod megoldani.
2020. márc. 10. 16:59
 18/20 anonim ***** válasza:
Majd a gyerek miatt átgondolt sok mindent. Nem lesz időd apád szarsagaira. Ne engedj neki. Te már nem csak magad iránt tartozol felelősséggel. Sőt! Nálam a lanyom szuletese után még több családi problema került elő a melyről a lelekembol. Ezeket muszáj feldolgozni h jo anya lehess
2020. márc. 11. 17:31
 19/20 anonim ***** válasza:

Az én apám is ilyen. Amikor terhes voltam, akkor is zsarnokoskodott, de valahogy a baba érdekében meg tudtam azt tenni, hogy nem idegesítettem fel magam. Szülés után kicsit a sarkamra tudtam állni, rengetegszer összevesztünk, nem engedtem mindenben. De az életemet folyamatosan megkeserítette azért. Bűnhődnöm kellett, mert férjhez mertem menni. Mindent megtett, hogy ne érezzem jól magam a férjem mellett. El is váltunk

aztán. Még most is zsarol érzelmileg. Sajnos nagyon befolyásolható vagyok, szeretnék mindenkinek megfelelni. De szó szerint az egész életemet tönkretette. Hát legalább tanulj az én példámból. Keményítsd meg magad, legalább a gyereked miatt.

2020. márc. 12. 04:48
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Hogy vagy kérdező?
2022. aug. 20. 10:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!