Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan lehet feldolgozni,...

Hogyan lehet feldolgozni, hogy a gyerekem nem olyan, mint amilyennek elképzeltem?

Figyelt kérdés

Elöljáróban leszögezném, hogy nevelve van, volt és lesz is, így a "nevelni kellett volna" okoskodástól tekintsünk el.

16 éves. Sosem volt egyszerű eset, de kezelhető volt. Amióta középiskolás, borzalom. Semmi nem érdekli a barátain és a pénzen kívül. Diakmunkazik, a fizetését 2 nap alatt elkölti- hamburgerre és cigire. Újabban hétvégente iszik is. Visszabeszél, nem fogad szot, a szobája koszos, rendetlen, penészes ételmaradek, koszos és tiszta ruha a padlón, stb. A ruháit elcserelgeti, a dolgaira nem figyel, nem vigyáz. A telefonját pl kevesebb mint egy hét alatt összetörte.... Hétvégén úgy jött haza, hogy a nyaka hatalmas foltokban ki volt szívva....

Tipikus tinipitsa, akit kb mindenki utál. Hogy őszinte legyek, én magam is. Konkrétan hol a sírás, hol az agyvérzés kerülget amiatt, hogy ilyen lett a gyerekem. Nem így neveltem. Van más is iylen helyzetben? A nevelési tanácsadónk szerint nem egyedi eset, valamilyen szinten normális a kamasz lázadás, merthoyg szerinte ez az.....

2019. szept. 18. 07:24
1 2 3 4 5
 41/47 anonim ***** válasza:
45%

Hiányzik a fegyelem. Az Apa! Az én gyerekeim is voltak tinik. De mivel én vagyok az Apa, sosem léptek át egy határt.

Az első alkalommal, ahogy itt írta valaki, pofon csattant volna. 20-25 évesek. KB 2-3 alkalommal kaptak ki az életükben. Akkor is tőlem... Az utolsó alkalom is kb 12 éve lehetett. De tudták, s tudják, van egy határ, amit ők is mi is betartunk, betartottunk. Szerintem be is fogunk.

A szobájukban nekik sem volt rend. (kaját innivalót nálunk senki nem hoz fel egyik szobába sem).

Szórakozni ők is jártak. De 18 éves korukig a nejem mondta még, hogy mikor kell hazajönniük. Sosem késtek.

Stb.. Stb... A mai napig jó a kapcsolatunk. A lányom szokta mondani, a vőm előtt, hogy apa volt a szigorúbb. S ennyivel le van tudva, hogy jó vagy rossz szülő voltam e.

2019. szept. 18. 14:57
 42/47 anonim ***** válasza:
13%
Egy k lesz belőle ennyi xd jól megdugjak
2019. szept. 18. 15:39
 43/47 anonim ***** válasza:
0%
a majd holnapra annyi: hogy te közlöd ma takaríts különben... ő persze jaj majd holnap és ami nincs a helyére rakva az kuka (szó szerint), új telefont nem kapna ha összetöri, dolgozzon meg érte a munkahelyén. és a fizuját le kéne nekem adnia, ha olyat tesz tönkre amit én álltam stb.
2019. szept. 18. 19:06
 44/47 anonim ***** válasza:
12%

Nálunk pont ma volt a gyerekem gimijében szülői, amit egy össznépi drogprevenciós előadással kezdtek. Az ott hallottak alapján akár drog is lehet a háttérben, ha a személyisége olyan nagyot változott az utóbbi időben.

Járj utána, kérj segítséget! Kaptunk egy e-mail címet és egy telefonszámot, ahol ezt meg lehet tenni. Ha érdekel, privátban megírom.

2019. szept. 18. 21:15
 45/47 anonim ***** válasza:
92%
Engem anyám nevelt egyedül. Szerinte ő szuper anya volt. Persze megvett mindent amire szükségem volt egyébként meg bántalmazott fizikailag és lelkileg is. Pedig csendes jótanuló békés gyerek voltam. Sokat szorongtam ezért a suliban is bántani kezdtek és eljött egy nap amikor elegem lett ebből az egészből..fekete ruhákat kezdtem hordani befestettem a hajam kékre és bulizni jártam. Hajnali hatkor mentem haza hulla részegen. Volt hogy olyan részeg voltam, hogy telihánytam a szennyestartót meg kihánytam az ablakon a harmadikról. A ruháim bűzlöttek a cigi meg piaszagtól. Kipróbáltam pár enyhébb drogot is bár annyi eszem volt hogy azokra nem kaptam rá. Semmit nem tanultam a gimi utolsó két évében bejárni is épp hogy csak. Csoda hogy nem rúgtak ki. A barátom a suliban egy punk srác volt szintén kék hajjal. Nyilván az én nyakam is volt kiszívva. Suliból is volt hogy hazaküldtek mert egy koncertről memtem be és elájultam az első órán annyira kész voltam. 18 évesen szabad vagyok felkiáltással kivonultam az ajtón és 3 napig buliztam. Még fél év volt az érettségiig. Érettségi szünetet végig ittam meg buliztam. Május 1én a tabánban voltunk szakadt az eső és a dombról csúszkáltunk le a seggünkön a sárban. Mindenem sáros volt még a hajam is meg az arcom úgy mentem haza tök részegen egy ugyan ilyen sáros fiúval akit ott szedtem össze :D szerintem tök jó fej voltam. Es ezek csodás emlékek. Nem bánok semmit boldog voltam. Érettségi után az egész nyart fesztiválokon töltöttem még csak nem is dolgoztam. Mindenhova belógtunk vagy összekoldultuk a jegy árát stopal mentünk. Csak szakadt ruhákban jártam. És láss csodát azóta 3 diplomám van, jó állasom, a munkám a hobbim és saját lakást is tudtam venni magamnak nem lettem se dohányos se drogos, se alkiholista se leányanya. Nem kell úgy kétségbe esni. :) mondjuk az én anyámat annyira nem izgatta a dolog leszámítva hogy folyton prostinak hívott és vett nekem fogamzásgátlót. Pedig azért azt meggondoltam kivel bújok ágyba szóval igazán jól esett. Meg mondogatta apámnak hogy drogozom de az sem volt igaz. A valóság fel sem tűnt neki hogy mennyit iszom. Azért nem véletlenül történnek ezek a dolgok. Én nem akarok vádaskodni mert nem ismerlek de ha szereted a lányod gondold át. Valami a részedről sajna nincs rendben mert különben nem csinálná ezt ne csak a barátok véleménye számítana hiába kamaszkor. Hozzájuk menekül. Hagyd ha így boldog. A cigiről azért valahogy lebeszélném bár ebben a korban nem hiszik el hogy betegek is lehetnek egyszer.
2019. szept. 18. 22:08
 46/47 A kérdező kommentje:

Az értelmes válaszolóknak köszönöm. A többieknek teljesen felesleges volt írnia. "Nincs apakepe". Nincs hát. Honnan is lenne? Végül is a férjem csak 15 éve neveli, evidens, hogy a sosem látott apa hiányzik a képből...

A gyerek nem egy üres számítógép, amire olyan programot toltesz, amit akarsz, hanem egy önálló személyiség. Így is születik. Persze egyértelműen könnyebb a szülőket hibáztatni mindenért. Aki azt írta hoyg persze hogy ilyen, hiszen utalom és a gyereket az ember feltétele nélkü szereti: már az első kommentekben leírtam, hoyg félreérthetően fogalmaztam. Nem utalom a gyerekemet. Szeretem őt. A stílusát utálom.

A nevelési tanácsadónk nem ma kezdte a szakmát. Mivel nagy tapasztalata van és általában nem a semmi gond vele, angyal a gyerek típussal fordulnak hozza, az általa "kezelt" gyerekekhez hasonlít. Azokhoz képest az enyém nem kirívó eset. A tanácsa az, hogy várjunk, majd lecsillapodik. Illetve hogy próbálkozzunk az indirekt rávezetéssel; pl ne azt mondjuk, hogy ne költsd el a pénzed 2 nap alatt, mert nem marad, hanem hogy x idő alatt mennyit tudna sporolni, ha egy részét felrerakna és az mire lenne elég. Pénz nem kap, az extra kiadásait nem fedezzük és nem kap újat, ha valamit tönkretesz.

Nem gondolom, hogy szuper anya vagyok, de nem is tartom magam rosszabbnak, mint az átlag. Nem volt soha bántalmazva semmilyen módon és nem is lesz. Hogy mit szólna hozzá, hogy ezt írom komoly ország világ előtt? Mert pontosan mi is a probléma azzal, hogy kiírtam egy kérdést? Semmi. Azon kívül, hogy némelyik válaszadóknak nem megy az értő olvasás és le van ragadva a "szülő a hibás mindenért" szinten. Szegény gyerek még 60 évesen is azért olyan, amilyen, mert a szülei....Persze.

A dohanyzasrol: nyilván elmondtam a káros hatásait. Sőt, olyan szuper háziorvosunk van, aki behívta egy beszélgetésre ezzel kapcsolatban. Nem erdekli. Az en testem, azt csinálok vele amit akarok időszakát éli.

2019. szept. 19. 06:36
 47/47 anonim ***** válasza:
77%

Kérdező, szerintem nem a neveléseddel van a baj, tényleg kamaszodik. Három dolgot tudnék kiemelni, ami tetszik: dolgozik, nem jár későn haza és védekezik. Tehát minden vadsága ellenére gondolkodik és ez fontos.

Az pedig egyáltalán nem biztos, hogy prostiskodna azért, mert kiszívott nyakkal ment haza, bírom az itt károgó erkölcs csőszöket. Lehet, hogy egyetlen pasija van égen földön akit azért nem mutat be mert kéthetente szakítanak meg kibékülnek. Vagy mert maga sem tudja, akar-e tőle valamit.

Javaslom hogy beszélgessetek higgadtan a dolgokról, helyesen teszed, hogy nem vered. Én nem állítom, hogy összetöri a gyereket egy jó időben érkező pofon, de lehet nevelni verés nélkül is. Én is ezt teszem, eddig működik, bár az én lányom még fiatalabb a tiédnél.

Halgass a nevelési tanácsadóra, és ne az itteni megmondóemberekre.

2019. szept. 23. 14:01
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!