Hogyan lehet feldolgozni, hogy a gyerekem nem olyan, mint amilyennek elképzeltem?
Elöljáróban leszögezném, hogy nevelve van, volt és lesz is, így a "nevelni kellett volna" okoskodástól tekintsünk el.
16 éves. Sosem volt egyszerű eset, de kezelhető volt. Amióta középiskolás, borzalom. Semmi nem érdekli a barátain és a pénzen kívül. Diakmunkazik, a fizetését 2 nap alatt elkölti- hamburgerre és cigire. Újabban hétvégente iszik is. Visszabeszél, nem fogad szot, a szobája koszos, rendetlen, penészes ételmaradek, koszos és tiszta ruha a padlón, stb. A ruháit elcserelgeti, a dolgaira nem figyel, nem vigyáz. A telefonját pl kevesebb mint egy hét alatt összetörte.... Hétvégén úgy jött haza, hogy a nyaka hatalmas foltokban ki volt szívva....
Tipikus tinipitsa, akit kb mindenki utál. Hogy őszinte legyek, én magam is. Konkrétan hol a sírás, hol az agyvérzés kerülget amiatt, hogy ilyen lett a gyerekem. Nem így neveltem. Van más is iylen helyzetben? A nevelési tanácsadónk szerint nem egyedi eset, valamilyen szinten normális a kamasz lázadás, merthoyg szerinte ez az.....
Hol van az apja?
Te láthatóan kevés vagy, ráadásul mindig problémás volt.
9!
Nem minden barátját ismerem. Akiket haza hoz, azok rendes gyerekeknek néznek ki - de az én gyerekem is annak néz ki más szülők számára. Nem hallgat senkire a barátain kívül. Terve, legalábbis normális nincs: legutóbb azt mondta, vész egy Audit meg egy lakókocsit és abban fog élni.
10!
Semmi baj nincs velünk, köszi.
12!
A verszerinti apja lelépett. A férjemmel neveljük.
Itt van a liberális nevelés példája. Kb erre jó. Semmi tisztelet, semmi értékrend, semmi felelősségtudat.
Tipikus tiniprosti akit az anyja egyedül nevel és semminek semmi következménye.
Iszonyú rossz duma ez a "majd kinövi" .
Nem fogja. Ha most egy ilyen kis vödör moslék akkor később sem lesz több.
Hogy dolgozd fel? Sehogy. Ő ilyen.
Le fog lépni 18 évesen, azt hiszi a prostiskodásból sokáig meg lehet élni.
Meg kell neki mondani, hogy amíg nem tart rendet a szobájában, nincs bulika meg haverozás. Manapság már nem él a gyereknevelésben a “valamit valamiért” elv? Hogy előbb a kötelesség, aztán a szórakozás? Pedig hidd el, hogy ilyen egyszerű lenne a dolog. Vagy kösd le a szabadidejét olyan tevékenységekkel, amik hasznosak. Járjatok kutyamenhelyekre segíteni, irasd be valami sportra, vidd el a kutatók éjszakájára vagy tudomisén, bár ezeket már gyerekkorban kell elkezdeni, de hátha még nem késő. Kicsit talán helyreállna az értékrendje.
És hogy cigire b*ssza el minden pénzét...mesélj neki a cigi káros hatásairól és arról, hogy mennyi minden értelmes dolgot tudna venni, ha inkább félretenné a pénzt. Nekem egyik szülőm sem cigizett, egyik nagypapám tüdőrákban halt meg. Ez úgy belémégett gyerekként, hogy soha még csak ki sem akartam próbálni, akkor sem, mikor 16 évesen minden haverom körülöttem csinálta. Inkább én voltam az okosabb, példamutató :) Szóval én állítom, hogy ez mind nevelés kérdése, tinilázadás ide vagy oda, azt éreznie kell, hogy van egy határ, amit nem léphet túl. Én végigbuliztam a 17-20 éves korszakomat, de soha nem nyúltam cigihez, droghoz, mert a szüleim szerencsére belémnevelték, hogy rossz.
Pontosan ez a gond. Hogy semmi következetesség nincs a szülőkben. Engedik, hogy azt csináljon a gyerek, amit akar. Ez lesz a következménye, tiszteletlen, egoista, hálátlan kis dögöket neveltek.
15!
Értő olvasás nulla. Nem egyedül nevelem és nem is liberálisan.
NEM kérek több választ, elmentetek idióta irányba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!