Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Megkérdezzem a szüleimet,...

Megkérdezzem a szüleimet, hogy fizetik-e az albérletet?

Figyelt kérdés
1éve tanulok szegeden,eddig bejártam(kb 40perc)de mostanában nagyon szeretnék picit önállósodni. Egyetem elején nem mentem koliba,mert barátom is bejárós és gondoltam így több időnk lesz egymásra. Picit félek,hogy majd a szülei elítélnének,hogy a szüleim fizetek "feleslegesen az albit,pedig be tudnék járni" Most azérz is lenne jó ez,mert bátyám most kezd el dolgozni,és ő neki már nem kell fizetni az ilyesmit. Megkérdezzem szüleimet valamikor? Nem akarok drága helyet,max 30k+rezsi(szüleim jól keresnek)
2019. szept. 1. 09:22
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
58%

Önállóság = egyedül oldja meg a feladatot. Pl a kisgyerek akkor jár önállóan, ha nem az anyja kezébe, vagy a bútor kapaszkodva lépeget.

Önálló életet akkor élek, ha nem más segítségére támaszkodok. Ha anyám fizeti az alberletemet, nem vagyok önálló.

2019. szept. 1. 10:32
 12/43 anonim ***** válasza:
59%
Szeretnél önállósodni, de a szüleiddel fizettetnéd az albérletet :D ez jópofa, minden más költségeset is ők állnák gondolom...
2019. szept. 1. 11:04
 13/43 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem a barátod szüleinek semmi köze nincsen ahhoz, hogy te mit és hogyan csinálsz vagy a szüleid miben és hogyan támogatnak. Úgyhogy én nem gondolnám, hogy neked figyelembe kellene venni azt, hogy ők mit gondolnak erről. Kérdezd meg a szüleidet és majd velük megbeszéled.

Amúgy szerintem teljesen érthető a kérésed. 40 perc nem tűnik soknak, de sokszor még az is macerás tud lenni, sokkal kényelmesebb és jobb az egyetem városában lakni, illetve igenis ez is önállóbbá tesz. Akkor is, ha a szülő fizeti, mert ebben a helyzetben elsősorban nem ezen múlik az önállóság. Egy egyetemistáról van szó, akinek elsősorban az a mindennapi feladata és kötelessége, hogy egyetemre járjon és tanuljon, nem pedig az, hogy dolgozzon és pénzt keressen. Nem mindenki tud megkeresni annyi pénzt az egyetem mellett, hogy eltartsa magát (vagy akár egyáltalán bármennyit dolgozni, nekem pl. esélytelen), de ettől még lehet jogos igénye arra, hogy más területeken önállósodjon és a legnagyobb hülyeség ezt megakadályozni, ha amúgy van rá lehetőség. Ha az ember már nem a szüleivel él egy háztartásban (legyen az fizetett albérlet, kollégium vagy akármi), akkor szükségszerűen önállóbb lesz, tapasztal és tanul. Úgyhogy, ha van rá lehetőség (és ez a szüleiden múlik, nem a barátod családján), akkor egy abszolút jó döntésnek tartom a költözést. Én kolis vagyok, de egy ideig voltam bejárós is (maga az út a két város között 1 óra, de helyi közlekedéssel és készülődéssel számolva már van az 3 is) és soha többet... A napi ingázás fárasztó, én utazás közben nem is tudtam normálisan tanulni (zötykölődik, hangzavar van, kicsi a hely - ha kocsival jársz, akkor az az idő meg eleve kiesik), illetve a menterendek határozták meg a napjaimat, mindig figyelni kellett, hogy még elérjem a buszt/vonatot. Bejárósként szerintem nehezebb bekapcsolódni az egyetemi életbe is és ez alatt nem a mindennapos féktelen bulizást értem, de ha esetleg szívesen ottmaradnál egy este a többiekkel, akkor rögtön probléma, hogy hogyan jutsz haza, mivel jutsz haza, mikor jutsz haza, hol alszol stb. Valamint igenis teljesen más egyedül lakni és önállóbb lesz az ember azáltal, hogy van egy saját kis birodalma, maga látja el a szükséges teendőket és feladatokat, mindent a saját meglátása szerint, amikor és ahogyan szeretné stb.

Én a helyedben a barátod miatt sem aggódnék, szerintem meg kellene értenie és ezt meg lehet beszélni normálisan. Nem tudom, hogy neki lenne-e lehetősége ugyanígy beköltözni veled együtt. Valamint, ha az anyagiak szabják a gátat, akkor akár a majd kolit is meg lehet gondolni, szerintem tuti nálatok is lehet szobát foglalni a kollégiumban és lakhatnátok együtt, olcsóbban.

2019. szept. 1. 11:06
 14/43 anonim ***** válasza:
42%
Önállósodj úgy, hogy otthon laksz, de keresel munkát a suli mellett, amiből máj később futja albira.
2019. szept. 1. 11:44
 15/43 anonim ***** válasza:
87%
Inkább utazok 40 percet, mint hogy albérletre dobáltassam a pénzemet a szüleimmel.Sõt az albérlet árából még kocsit is vehetsz és azzal jársz be tanulni.
2019. szept. 1. 11:47
 16/43 anonim ***** válasza:
35%

" szeretnék picit önállósodni" "megkérdezzem a szüleimet, hogy fizetik-e az albérletet"

Nagy önállóság lenne...de írtad hogy jól keresnek, akkor kérdezd meg. Nem veszítesz vele semmit.

Ha azt mondják nem, úgy tudom év közben is lehet kollégiumi helyre pályázni. Próbáld meg.

Esetleg a barátoddal is kivehetnél egy albérletet, de úgy hogy te nem keresel és nem igazán tudsz bele adni semmibe, nem hiszem hogy jó lenne.

Szerintem mondjuk nagyobb önállóság lenne ha bejárnál otthonról, diákmunkát vállalnál és saját pénzből mennél albérletbe. Más is megtudja oldani. Ismerek olyat aki pl gépészmérnök szakon tanul, és mégis vállal diákmunkát, tehát nem lehetetlen, csak akarás kérdése.

2019. szept. 1. 11:55
 17/43 anonim ***** válasza:
77%

"Eleve sok az a 40 perc"

Haha...jó vicc. 40 perc az semmi. Ezért különköltözni a szülők pénzén? Viccnek is rossz. Költözz külön a saját költségedre, ha már önállósodni akarsz. Tudod az önállóskodás ott kezdődik hogy magadról gondoskodsz. Nem apuka anyuka fizeti a szamláidat. Meg gondolom kaját is otthonról cipelnéd hisz annyira önálló vagy🤣🤣

2019. szept. 1. 12:11
 18/43 anonim ***** válasza:
82%

40 perc utazás megspórolására nem igazán éri meg albérletet fent tartani 70 ezrekért alaphangon. Ezt gondolom a szüleid is tudják.

Esetleg ha a barátoddal felesben vennétek ki egy albit, úgy már megfontolandó lenne.

2019. szept. 1. 12:12
 19/43 anonim ***** válasza:
35%

Az a baj, hogy zömmel megint olyanok válaszolnak, akik az egyetem kapujáig sem jutottak soha.

Fogalmuk sincs, hogy egy kemény szak mellett hogyan lehet munkát vállalni, amiből fenn is tudod magad tartani.

Sima irigység megint az egész.

És igen, sok 40 perc amikor azt is alvással tölthetnéd vizsgaidőszakban. Vagy normális reggelivel ahelyett, hogy rohansz a buszhoz.

Az önállóság pedig nem azt jelenti hogy mostantól rászakad a munka, házimunka + egyetem egyben.

Önállóság az is, ha most majd magára főz, magára mos, holott eddig az édesanyja megcsinálta.

Sok felnőtt ember csak a meló miatt sír, közben meg egy teljes embert igénylő feladat mellé elvárnák, hogy azt is megcsinálja, ami egymagában is problémát okoz.

Nekem is fizettek mindent a szülők. Ettől még önálló voltam. Ahogy lediplomáztam lett munkám, másik lakás, teljesen külön élet.

Szemét az a család, aki megadhatná a jobbat,de inkább gáncsol.

Szerintem a szülők dolga nem ez.

Kérdező! Te pedig jól szűrd meg a válaszokat. A java részének csak nem tetszik, hogy diplomás leszel, nekik meg közük nem volt soha a felsőoktatáshoz.

2019. szept. 1. 12:21
 20/43 anonim ***** válasza:
61%

"nem tetszik, hogy diplomás leszel, nekik meg közük nem volt soha a felsőoktatáshoz."

Na ide figyelj. Diplomás vagyok, de továbbra is tartom magam ahhoz hogy 40 percért kifizetni egy albérletért nem önállosodas. Ha annyira külön akar menni, menjen, de ne a szülei fizessék. Egyetem alatt tudtam otthon lakni, nem volt vele gondom, soha nem lett volna pofám elvárni hogy lakást fizessenek nekem a szüleim, csak mert rámtört az "önállosodás"

2019. szept. 1. 12:25
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!