Fillérba****s ha ezért nem akarok étterembe menni?
25 éves vagyok, szegények voltunk mindig is.Nem az az igazi mélyszegénység, de sok dolgot nem engedhettünk meg magunknak, viszont voltak lehetőségeim.
Mostanra talán sikerült odajutnom, hogy egy kicsivel de többet keresek az átlagnál (attól messze vagyok, hogy gazdag legyek, de többé-kevésbé elégedett vagyok az anyagi helyzetemmel)
Ehhez hozzátartozik, hogy egy fillérb***ó ember vagyok, ezt sokan megmondták, tudom én is, sokszor szégyellem, de nem tudok vele mit csinálni, betegesen zavar ha nincs meg egy bizonyos kvóta a számlámon, és mindig magasabbra kerül a léc, szóval benne vagyok ebbe az ördögi körforgásba.(de még mindig jobbnak tartom ezt annál ahogy a szüleim éltek/élnek)
Egyébként meg pont az ő életvitelük miatt lettem ilyen.
A nagybátyámékkal szoros a családi kapcsolat, ők alapvetően külföldön élnek, de 3 hónapot nyaralnak a Balatonnál minden nyáron, nekik rengeteg pénzük van is meg volt is.
Régebben sokszor elvitt nagybátyám étterembe minket, meg meghívott a nyaralójukba.
Ilyenkor ő állt mindent.
Mostanság beszéltünk arról, hogy látják, hogy jobban megy nekem, stbstb (csak beszélgettünk, hogy örülnek neki, semmi konkrétum)
Aztán rá pár hétre mondta nagybátyám, hogy összeülhetnénk családostul egy vacsorára.
Ez így is történt, szokásosan jó hangulatban telt minden, majd az este végén nagybátyám átnyújtotta nekem a számlát, hogy a felét ő állja.
40 ezer forintot fizettem, de rögtön levert a víz.Nem azért mert hű de nagy pénz és kifizethetetlen, na de egy vacsorára?!
Nekem ez nem ér ennyit.Igen, azt hittem, hogy ő fizeti mint régen.Igen, úgy jó lett volna, gondoltam ez egy meghívás volt, hogy menjünk étterembe.Ha nekem az elején azt mondja, hogy a családom fogyasztását majd nekem kell fizetnem biztos, hogy nem megyek.
Azóta volt egy újabb meghívása, arra sem mentem, de a család igen.Ugyan úgy állta a részüket mint régen.
Most májusban jönnek megint, és névnapozni akar egy étterembe, mondtam, hogy nem megyek, és már fel vannak háborodva, hogy mi az, hogy nem találkozok velük hónapok óta?!
Nem szeretném ha megint csőbe húzna, egyszerűen nem szánok rá egy vacsorára nemhogy 40 de 20 ezret sem.
Szívesen találkoznék velük vagy nálunk, vagy náluk, nekem mindegy, de nem így."Ingyen is találkozhatunk"
Viszont ebből nem tudom, hogy hogy lehet jól kijönni.Mert ugye nekem ez az egyetlen okom, viszont nem várhatom el nagybátyámtól, hogy csak ő fizessen.Én viszont úgy vagyok vele, hogy ezt nem engedhetem meg magamnak.
Nekik meg ez a heppjük, hogy étterem, étterem, étterem.
Szerintem a válaszolók nagy része nem igazán érzi át a szituációt.
A nagybátyád olyasmi ember lehet, mint az én apám. Neki is ez volt a mániája, hogy éttterem, meg mutatni, hogy van pénze. Apám is állandóan hívta az embereket, de ez az ő igénye volt, ő akarta, hogy ott legyünk és éttermezzünk, ezzel aszisztáltunk ahhoz, hogy ő megmutassa, hogy valaki.
Apám mindig fizetett, mert tisztában volt vele, hogy ez az ő igénye.
De nem is kérte senkitől, hogy szálljon be. El se fogadta volna, ha valaki felajánlja. Ha esetleg mégis kérte volna valakitől, valószínüleg nem kapta volna meg, és az lett volna az utolsó összejövetelünk.
Apám tisztában volt ezzel.
A nagybátyád pedig nincs tisztában.
Bele akar rángatni téged is ebbe az életmódba, és nem veszi észre, hogy te ezt nem szeretnéd, mert neked más az értékrended.
Azt hiszem, ezt jó lenne tisztázni vele.
Alapvetően a fogalmakat kéne tisztázni, meg tudni szöveget értelmezni!
Segítek!
Ezt írta a kérdező:
"Aztán rá pár hétre mondta nagybátyám, hogy összeülhetnénk családostul egy vacsorára.
Ez így is történt, szokásosan jó hangulatban telt minden, majd az este végén nagybátyám átnyújtotta nekem a számlát, hogy a felét ő állja"
Egyértelmű, hogy ez EL hívás, nem MEG hívás.
A kérdező a hibás, hogy egy spúr, ingyenélő!
Ha van párod sajnálom!
Valószínűleg nagybátyádnak az a 80.000 ft, amit otthagytatok az étteremben, egy átlagos vacsora ára, és ezért nem lehet hibáztatni, ha ő ehhez van hozzászokva. Főleg, hogy mint említetted, korábban mindig ő hívott titeket meg, és egy külföldi fizetéssel sokkal olcsóbb itthon a megélhetés, mint odakint.
Viszont azt nagybátyádnak kellene felismerni, hogy itthon kevesebbet keresel, ráadásul lehet, hogy gyűjtesz valamire, azért nem nagyon jársz el étterembe. De ezt ő magától nem fogja kitalálni, neked kellene mondani, hogy nem akarsz most sokat költeni, menjetek inkább egy pénztárcabarátabb helyre, vagy hívd át őket magatokhoz nyársalni/bográcsozni, ami sokkal olcsóbb, mint 10 főre egy vacsora étteremben. Neked kell szólni, mert neki lehet, hogy természetes az a 80.000 ft, te neked meg a fizetésednek akár egy jelentős része is lehet.
Igen, az.
Nekem alapból égne a pofám, ha egynél több alkalommal más fizeti az ilyen kaliberű étkezéseimet, és nemhogy a felét, az egész meghívást viszonoznám, amint abban az anyagi helyzetben vagyok.
Egyébként ez volt az egyik ok, amiért nemrég szakítottunk a párommal; sajnálta a pénzt minden McDonald's-nál drágább helyre/programra, és sokszor elvárta, hogy én fizessek, merthogy én választottam a helyet... Ha van barátnőd, sajnálom, ha nincs, ezzel a hozzáállással nem is lesz.
Az élet arra van, hogy kiélvezzük (nyilván észszerű keretek közt). Bármekkora vagyont felhalmozhatsz, mire meghalsz, ha tartalmatlan életet élsz emiatt, bánni fogod, de már mindegy lesz.
41-essel értek egyet. Velem is folyamat van olyan, hogy fizetnek nekem valamit, mert én amúgy nem adnék ki rá pénzt és vice versa.
Pl nem adok ki pénzt, hogy moziban szinkronos filmet nézzek, de egyik barátnőm nem szeret egyedül menni, így mindig ő fizet helyettem. Vagy ha szusit eszünk miattam, ő amúgy nem enne, akkor meg én fizetek.
A nagybácsinak megéri az éttermezés, de ez az ő heppje. Lehet a kérdező inkább máshogy adná vissza, mondjuk színházjeggyel.
Azért illene előre tisztáznia mit is vár el...Elég bunkó dolog csak úgy oda vágni neked a számla felét. Talán jobb lett volna ha közli "figyelj most már te is keresel,esetleg állhatnánk felesbe" vagy ilyesmi.
Én amúgy elmondanám neki,hogy szívesen találkozom velük és köszönöm az eddigi meghívásokat,éttermezéseket,de sajnos én egy vacsorára nem tudok ki adni ennyi pénzt most se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!