Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Fillérba****s ha ezért nem...

Fillérba****s ha ezért nem akarok étterembe menni?

Figyelt kérdés

25 éves vagyok, szegények voltunk mindig is.Nem az az igazi mélyszegénység, de sok dolgot nem engedhettünk meg magunknak, viszont voltak lehetőségeim.

Mostanra talán sikerült odajutnom, hogy egy kicsivel de többet keresek az átlagnál (attól messze vagyok, hogy gazdag legyek, de többé-kevésbé elégedett vagyok az anyagi helyzetemmel)

Ehhez hozzátartozik, hogy egy fillérb***ó ember vagyok, ezt sokan megmondták, tudom én is, sokszor szégyellem, de nem tudok vele mit csinálni, betegesen zavar ha nincs meg egy bizonyos kvóta a számlámon, és mindig magasabbra kerül a léc, szóval benne vagyok ebbe az ördögi körforgásba.(de még mindig jobbnak tartom ezt annál ahogy a szüleim éltek/élnek)

Egyébként meg pont az ő életvitelük miatt lettem ilyen.

A nagybátyámékkal szoros a családi kapcsolat, ők alapvetően külföldön élnek, de 3 hónapot nyaralnak a Balatonnál minden nyáron, nekik rengeteg pénzük van is meg volt is.

Régebben sokszor elvitt nagybátyám étterembe minket, meg meghívott a nyaralójukba.

Ilyenkor ő állt mindent.

Mostanság beszéltünk arról, hogy látják, hogy jobban megy nekem, stbstb (csak beszélgettünk, hogy örülnek neki, semmi konkrétum)

Aztán rá pár hétre mondta nagybátyám, hogy összeülhetnénk családostul egy vacsorára.

Ez így is történt, szokásosan jó hangulatban telt minden, majd az este végén nagybátyám átnyújtotta nekem a számlát, hogy a felét ő állja.

40 ezer forintot fizettem, de rögtön levert a víz.Nem azért mert hű de nagy pénz és kifizethetetlen, na de egy vacsorára?!

Nekem ez nem ér ennyit.Igen, azt hittem, hogy ő fizeti mint régen.Igen, úgy jó lett volna, gondoltam ez egy meghívás volt, hogy menjünk étterembe.Ha nekem az elején azt mondja, hogy a családom fogyasztását majd nekem kell fizetnem biztos, hogy nem megyek.

Azóta volt egy újabb meghívása, arra sem mentem, de a család igen.Ugyan úgy állta a részüket mint régen.

Most májusban jönnek megint, és névnapozni akar egy étterembe, mondtam, hogy nem megyek, és már fel vannak háborodva, hogy mi az, hogy nem találkozok velük hónapok óta?!

Nem szeretném ha megint csőbe húzna, egyszerűen nem szánok rá egy vacsorára nemhogy 40 de 20 ezret sem.

Szívesen találkoznék velük vagy nálunk, vagy náluk, nekem mindegy, de nem így."Ingyen is találkozhatunk"

Viszont ebből nem tudom, hogy hogy lehet jól kijönni.Mert ugye nekem ez az egyetlen okom, viszont nem várhatom el nagybátyámtól, hogy csak ő fizessen.Én viszont úgy vagyok vele, hogy ezt nem engedhetem meg magamnak.

Nekik meg ez a heppjük, hogy étterem, étterem, étterem.

2019. máj. 5. 11:24
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
93%
Már az étterem bejáratánál tisztázni kell, mindenki fizesse a saját fogyasztását. Oszt kérhetsz zsíroskenyeret meg szódát.
2019. máj. 5. 11:46
 12/54 anonim ***** válasza:
70%

Ez nem fillérbszás, inkább nagybátyád él nagy lábon. 40000 forint nagyon sok egy éttermi számla FELÉRE.

Elég rongyrázós embernek tűnik, ha csak étteremben tudja elképzelni a névnapozást.

2019. máj. 5. 11:50
 13/54 anonim ***** válasza:
92%
Igazzad van,ha te nem akarod az éttermekre elszórni a pénzt,akkor a nagybátyjád villogjon saját magával.Hivd meg magadhoz,ha nem fogadja el az õ baja.
2019. máj. 5. 11:55
 14/54 anonim ***** válasza:
94%

Hiszti helyett talán akkor közöld vele, hogy mész szívesen, de nincs lehetőséged kifizetni ennyi pénzt étteremre, válasszanak valami ingyenes megoldást.

Attól, mert nem keresel rosszul, nem fillérbacás sajnálni 40 ezret, hiába fér bele a keretbe, ha nincs eltervezve, hogy márpedig most megvendégelem a családom.

2019. máj. 5. 11:56
 15/54 anonim ***** válasza:
36%

4 emberre fizettél 40.000 Ft-ot és kiver a víz? Az fejenként 10.000 Ft.

Étteremben, ha bort is ittatok, nem sok. Hetente nyilván nem költenék ennyit, de évi pár családi esemény belefér. Ha nem, akkor elég szegényesen élsz.

2019. máj. 5. 12:03
 16/54 anonim ***** válasza:
81%
Könyörgöm, MEGHÍVTÁK a kérdezőt, majd közölték hogy ja, fizesd már a saját részedet. Na ez a fillérba.szás, nem az hogy nem járkál étterembe annyi pénzt kidobni mint amiből más két hétig eszik.
2019. máj. 5. 12:08
 17/54 anonim ***** válasza:
72%
Nem meghívták, hanem elhívták. Két különböző dolog
2019. máj. 5. 12:10
 18/54 anonim ***** válasza:
62%

"Aztán rá pár hétre mondta nagybátyám, hogy összeülhetnénk családostul egy vacsorára."

Ez nem tűnik meghívásnak. Csak a kérdező úgy gondolta, hogy a gazdag rokon majd megint jóllakatja a pereputtyot.

Engem családfenntartóként marhára zavarna, ha mások etetnék a családomat.

Meghívás,vendégség az más, de ez nem az volt.

A kérdező spúr, ingyenélő, fillérb@$zó.

2019. máj. 5. 12:12
 19/54 anonymousreview60 ***** válasza:
92%

Kérdező: Rossz kifejezést használsz, de tkp. IGEN.

Te inkább kicsit zsugori vagy. A fillérbaszás inkább az lenne, ha elautóznál 2 kerületet/utcát, mert ott 3 Ft-tal olcsóbb a tej.

Ha a a nagybátyád ennyire jól volt/van eleresztve, mint írtad, akkor ezeket a meghívásokat, amiket korábban kaptatok, szimplán rokoni szeretetből kellett (volna) adja.

Ha nettó 234.100 Ft/hó felett keresel, függően a megélhetési költségektől persze évente 1-2 negyvenezres, évi egy 80.000 Ft-os számlának azért bele kell férnie. A 8.000 Ft/fő egy jobb, de még nem puccos étterem. A nagybátyádtól érthető reakció, hogy mostmár te is hívd meg őket/mindannyiótokat (néha?).

Érdemes lenne elmondani a nagybátyádnak, hogy te hogyan érzel a dolog miatt, hogy igyekszel ezen változtatni, de évi 2-3 (te határozod meg mennyi) találkozónál több fizetésére tőled ne számítson. Majd te fizetsz, amikor te hívod őket.

#7, #8, #9: Nem sok empátiát tanúsítotok a kérdezővel szemben, mert ez egy alapvetően gyerekkori berögződéseken (nincs elég pénz) alapuló viselkedés. De a megállapításotok igaz. Exem panaszkodott az előttemi exére, hogy nem is élvezi az életet emiatt a pénzhalmozás miatt.

Kétféle szegénységtudat van.

1. A gyakoribb a a promt jutalmazós: Pénzem van, veszek valami státusz cuccot. Értsd: Nincs a házban rendes fűtés, de Xboxot/LED TV-t veszek. Ez a szegénységből kitekintés, ami a szegénységből kijutást akadályozza.

2. A másik a mindenből a legszarabbat, csak olcsó legyen. Ez a szegénységre emlékezés, mert félsz, hogy visszakerülsz, és ennek elkerülésére tartalékolsz, de pont emiatt a jelenlegi lehetőségeidet sem tudod kihasználni. Eldagobertbácsisodsz.

Kérdező! Javaslom, hogy ezt a görcsös ragaszkodásodat a pénzhalmozáshoz baráti segítséggel (vagy pszichoterápiával, 10-20 találkozó ezt egyenesbe hozza neked) oldd fel, mert: Ez a viselkedés

1. Megmérgezheti a kapcsolataidat (Főleg a párkapcsolatokat).

2. Megakadályozza, hogy igazán élvezd az Életet.

3. Még a buddhista/hindu/keresztény hívságokról lemondásnak sem felel meg, mert ahhoz előbb azokat élvezni kell, hogy utána le kelljen/akarj/tudj mondani róla.

2019. máj. 5. 12:16
 20/54 anonim ***** válasza:
98%
Szerintem külön téma a fillerbaxas és ez a konkrét eset. Utóbbihoz: nem oke, hogy ott derül ki, és noha az itt válaszolók többségének egy váratlan 40 ezer forintos kiadás lazán belefer, akadnak, akiknek nem. Nekem sem például, sőt, a fejenként 10 ezer forintot sem tartom kevésnek. Úgyhogy ezt férfiasan meg lehet nagybatyoval beszélni, hogy egyszeri poenkent elment, de minimum beszéljetek meg.
2019. máj. 5. 12:20
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!