Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Egy-két rokonom mindig mondoga...

Egy-két rokonom mindig mondogatja, hogy rendes és okos vagyok, de néha már fájdalmasan burokban élek. Miért baj az?

Figyelt kérdés

Hiszen a társadalmi különbségek is erre épültek. A sajtó és a rádió előtt a nemesség meg a királyi család teljesen el volt zárva a közemberektől. Az átlagember is el van zárva a hajléktalanoktól pl. vagy a fejlődő országoktól.

Egészséges vagyok, egyke, a szüleim pénzesek, és mindent megkaptam, amit akartam, de mindig tudtam, hogy az a szüleim pénze, és nem jár nekem alanyi jogon. Jól tanulok, jó szakra akarok menni (mérnök, közgazdász), és ha egyetemre megyek, kapok egy lakást a szüleimtől.

Anyám családbájában mamám kb. szemrehányásként mondja, hogy mi mentünk többször külföldre nyaralni, meg járunk színházba, moziba, könyvtárba, és ő egyikben se volt soha. Nagybátyáméknak három gyereke van és kb fele annyi fizetésből kell kijönniük 5 emberre, mint nekünk 3-ra. De mindig megkapom, hogy, én nem tudhatok semmit, mert sosem hallottam olyat a szüleimtől, hogy nincs erre vagy arra pénz, mehogy nekem sosem kellett osztoznom semmin.

De mi a fnét csináljak, ha szimplán szerencsés? Nem dicsekszem azzal, hogy mennyi mindenem van.

És akkor mindenki burokban él, ahol egészséges a családi környezet, egy gyerek van, és sosem voltak anyagi problémák?

16/L

2018. febr. 16. 07:26
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

Végezetül annyit, hogy tök jó, hogy annyit ragadtatok ki, hogy én egy hercegnő vagyok, a szüleim pedig hálátlan dgök, akik nem segítik az idős, szegény rokonokat. Viszont a többiről (az ember a saját társadalmi helyzetét látja normálisnak, a szegényebbekről nem vesz tudomást, a gazdagabbat szidja vagy hogy egy hetvenéves embert, aki falun töltötte élete jó részét, a művészeteket, a vendéglátóhelyeket az "unatkozó középosztállyal" azonosította, nem fogja magát jól érezni egy színházban, díszmagyarba öltözve).

De szerintem, akármilyenek is a szülők, a kamasz arról nem tehet, ha azok elhanyagolják a szülőket, és a felnőttség részéhez tartozik, hogy nem az unokának mondunk olyanokat, hogy burokban éltél és elkényeztetett vagy, csak mert volt gyerekszobád.

2018. febr. 16. 13:49
 22/31 anonim ***** válasza:
46%

Kérdező!

A nagymamád irigy, mint a GYK-s válaszolók többsége! :DDDD

Nagyon igazat adok annak az egy-két válaszolónak, aki leírta: a színház, mozi, könyvtár nem pénzkérdés! Aki nem úgy él, hogy "el kell döntenem: eszem vagy a gázszámlát fizetem be", az ezeket ugyanúgy elérhetné, mint ti, kérdező.

A nagymamád az irigy és tehetetlen emberek mintaképe! Ha színházba hívnák, nem akarna menni, már csak azért sem, mert "ki kell öltözni", de azért jólesik neki szapulnia azt, aki megy, és ott jól érzi magát.

A könyvtár meg végképp nem pénzkérdés! Hány olyan nyugdíjas, KIFEJEZETTEN SZERÉNY VISZONYOK KÖZÖTT ÉLŐ pedagógust ismertem, akik lelkesen jártak könyvtárba! Mert nekik nemcsak a testük, de a szellemük is vágyott a táplálékra! Na ez a nagy különbség nagymamád és őközöttük!

Egyébként, amíg nem lettem egyetemista és nem kerültem föl Budapestre, én se láttam hajléktalant. Mint ahogy pl. prostituáltat sem (Bp-en a József körúton folyton leszólítottak), legföljebb autóból, út szélén.

Azt pedig végképp ne sajnáld, hogy nem mozaik-családban élsz, hanem apukád és anyukád együtt van. Ha van időd, olvasgass bele a családi kapcsolatokban olyanokba, ahol a a nevelőapa, nevelőanya megkeseríti a gyerek életét. Elszomorító életsorsok vannak, és a gyerek nem tehet semmiről!

Szerintem örülj a jelenlegi életednek, ne törődj az irigykedőkkel (sem itt, sem a rokonságodban). A burokból kilépni elég lesz később is.

Egyvalamit tarts csak szem előtt: ha elkezdesz dolgozni, és a saját lábadra akarsz állni, csöppet sem biztos, hogy ahhoz közeli életszínvonalat tudsz biztosítani magadnak, mint a mostani. Ha párod lesz, ő sem tudja okvetlen ezt adni neked. És ez nem élhetetlenség, hanem az élet rendje: majd 40-50 éves korotokra ti is eljuthattok anyagilag oda, ahol most a szüleitek vannak.

2018. febr. 16. 14:29
 23/31 anonim ***** válasza:
60%

Goldika még mindig osztod az észt?:D

Egyetemet max képeslapon láttál 3 gyerekszülés között. :D

2018. febr. 16. 17:25
 24/31 anonim ***** válasza:
81%
múltkor még háztartásbeli volt szóval gyakran változik a sztorija XXD
2018. febr. 16. 17:30
 25/31 anonim ***** válasza:
42%

"Az apám nem tud együtt érezni egy háromgyerekes szakmunkásházaspárral,"

Minden, amihez csak hozzá ér az a felsőbbrendű apád, amiben lakik, amivel dolgozni hordja a seggét, amit zabál, amivel törli a valagát, azokat mind szakmunkások gyártották, nekik legalább van hasznuk, nem úgy mint a magadfajtának. Még a nyomorult mobilodat is a lenézett szakmunkások rakták össze. De azért jó ezeket használni, mi? Vécébe fosni bokor helyett.

2018. febr. 16. 22:36
 26/31 anonim ***** válasza:
37%

Őszintén megmondom, én a szüleidet nem értem főként. Én is meglehetősen jó családi háttérrel rendelkezek, de a szüleimnek esze ágába se volt minden kérésemet teljesíteni és kinyalni a popómat. Én is és a tesóim is kaptak huszonévesen lakást, de szüleimnek eszük ágába se volt 16 éves kölyökként ezt az orromra kötni, hogy "nyugi kislányom, veszünk neked lakást huszonévesen, neked egy szalmaszálat se kell keresztbe tenned érte". Te gyerek vagy, a gondolkodásmódod a szüleid nevelésének az eredménye, kár a rokonoknak téged csesztetnie.

Amúgy igen, aki nem tapasztalja meg az élet nehézségeit, az burokban él, én is abban éltem.

Egyébként azért akarsz menni jó szakra, hogy jól keress? Mert azt látom, túl sok elképzelésed nincs a jövődről, ha neked a mérnök, közgazdász egyre megy. Kicsit tájékozódj, hogy mi mit jelent, mert nem az a fontos, hogy jól keress, hanem hogy szeresd amit csinálsz. Vágom, menőn hangzanak ezek, de ha utálni fogod, akkor nincs sok érelme. :)

26/N

2018. febr. 17. 10:34
 27/31 anonim ***** válasza:
66%

"túl sok elképzelésed nincs a jövődről, ha neked a mérnök, közgazdász egyre megy"

Lehet, hogy csak a központozása nem stimmel, mert olyan van, hogy mérnök-közgazdász:

[link]

2018. febr. 17. 14:56
 28/31 A kérdező kommentje:

Megfogadtam, hogy nem nézek rá többet a kérdésre... most megszegem, és felhúztam magamat.

1. Az apám 14 éves korom beavat a család pénzügyeibe és a szüleim mindig közlik a nagyobb kiadásokat, és hogy mire mennyit költünk, meg a tartalékainkat a bankszámláinkon. Szeretné, hogy tisztában legyek a pénzügyekkel, ha velük történne valami. Innen tudom, hogy kapok egy lakást. És nem, nem veszem természetesnek, de szerintem jogom van tudni, ha a szüleim anyagilag be akarnak biztosítani.

2. Senki nem nézi le a szakmunkásokat, csak megint kiforgatták a szavaimat. Azt akartam mondani, hogy teljesen más dolog két szakmunkásnak eltartani 3 gyereket háromszázezerből, mint két értelmiséginek egy gyereket hatszázezerből. Ezt úgy értetettem, hogy apám az a típus, hogy inkább ne enne, de engem kitaníttatna, a nagybátyámék meg minél előbb dolgozni küldenék a gyerekeiket (nem gyárakba, hanem tényleg jó szakmába).

3. Nem tagadtam, hogy burokban élek, de az volt az eredeti kérdésem, hogy miért baj az, ha tudom, hogy anyagilag be vagyok biztosítva, ha nincs betegség a családban, se nélkülözés, és a szüleim is szeretik egymást. Miért kell éhezni vagy betegnek lenni ahhoz, hogy tiszteljenek?

4. Ahogy Goldmund73 is megírta, a nagyszüleimet elvből nem lehetett a városba vinni szórakozni, mert egyrészt ki se mozdultak otthonról, csak ha muszáj volt, másrészt pénzkidobásnak tartották az éttermeket/cukrászdákat/kávézókat. Amikor kisebb voltam, megkérdeztem a papámat, hogy akar-e velünk színházba jönni, mert mi megyünk, kinevetett, hogy falusi ember nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy későig fenn van, mert kora reggel etetni kell az állatokat, ez csak a városiak "kiváltsága".

4. Apám mesélte, hogy nem egyszer próbáltak tőle pénzt kérni kölcsön, kétszer úgy kellett visszakönyörögnie a pénzt, egyszer meg nem adott, mondván, a nagynéném nem fogja tudni visszafizetni, aki erre megsértődött, és számon kérte, hogy bezzeg a lányodnak tudsz venni lakást, meg nyaralni tudtok menni, de rokont segíteni derogál. 16 éves vagyok és ez elsősorban a szüleim pénze, de még szerintem is pfátlanság más pénztárcájában turkálni.

2018. febr. 18. 06:50
 29/31 anonim ***** válasza:
0%
Semmi se semmi köze egy 14 éves gyereknek a szülei anyagi dolgaihoz, tartalékaihoz, jövőbeni terveihez. Nincs jogos tudni azt, hogy "bebiztosítanak". Szüleid ezt nagyon hülyén gondolják. :)
2018. febr. 18. 18:48
 30/31 A kérdező kommentje:

Miért baj, ha tudom, hogy mi számít átlagjövedelemnek Magyarországon, illetve a szüleim mennyire állnak közel/távol ettől? Vagy hogy megtanította, hogy miket vonnak a bruttó fizetésből, hogy nettót kapjunk? Vagy hogy apám megmutatja a havi könyvelését és elvárja, hogy én is "könyveljem" a zsebpénzemet vagy ha veszek valamit?

A szüleim arra neveltek, hogy velük bármi történhet, és pénzügyekben SENKIBEN nem lehet megbízni, az esetleges gyámomban főleg nem, illetve kölcsön nem adunk/nem kérünk, kezességet nem vállalunk, és házasság előtt házassági szerződést írunk.

2018. febr. 18. 20:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!