Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Egy-két rokonom mindig mondoga...

Egy-két rokonom mindig mondogatja, hogy rendes és okos vagyok, de néha már fájdalmasan burokban élek. Miért baj az?

Figyelt kérdés

Hiszen a társadalmi különbségek is erre épültek. A sajtó és a rádió előtt a nemesség meg a királyi család teljesen el volt zárva a közemberektől. Az átlagember is el van zárva a hajléktalanoktól pl. vagy a fejlődő országoktól.

Egészséges vagyok, egyke, a szüleim pénzesek, és mindent megkaptam, amit akartam, de mindig tudtam, hogy az a szüleim pénze, és nem jár nekem alanyi jogon. Jól tanulok, jó szakra akarok menni (mérnök, közgazdász), és ha egyetemre megyek, kapok egy lakást a szüleimtől.

Anyám családbájában mamám kb. szemrehányásként mondja, hogy mi mentünk többször külföldre nyaralni, meg járunk színházba, moziba, könyvtárba, és ő egyikben se volt soha. Nagybátyáméknak három gyereke van és kb fele annyi fizetésből kell kijönniük 5 emberre, mint nekünk 3-ra. De mindig megkapom, hogy, én nem tudhatok semmit, mert sosem hallottam olyat a szüleimtől, hogy nincs erre vagy arra pénz, mehogy nekem sosem kellett osztoznom semmin.

De mi a fnét csináljak, ha szimplán szerencsés? Nem dicsekszem azzal, hogy mennyi mindenem van.

És akkor mindenki burokban él, ahol egészséges a családi környezet, egy gyerek van, és sosem voltak anyagi problémák?

16/L

2018. febr. 16. 07:26
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
90%
A burokban élsz nem a pénzetekre vonatkozik, hanem hogy nagyon keveset tudsz a világról. Nem tudod felmérni másoknak milyenek a dolgok- ez nyilván a kivételezett helyzetedből adódik, nem mintha ez a te korodban olyan nagy probléma lenne. A nagyit meg vigyétek el néha színházba, biztos kimozdulna szívesen ő is. Csak nem okoz akkora gondot plusz egy jegy...
2018. febr. 16. 11:26
 12/31 anonim ***** válasza:
85%
A "burokban élés" azért lehet baj, mert nem érted majd az embereket. Nem tudod felmérni mekkora terheket viselnek, miken mennek át a puszta megélhetésért- nem is fogod kellőképpen megbecsülni sem a munkájukat, sem az erőfeszítéseiket.
2018. febr. 16. 11:28
 13/31 anonim ***** válasza:
76%

"Anyám családbájában mamám kb. szemrehányásként mondja, hogy mi mentünk többször külföldre nyaralni, meg járunk színházba, moziba, könyvtárba, és ő egyikben se volt soha."

Azert eleg nem szep, hogy anyad az anyjat nem tudja, nem hajlando elvinni egy szinhazba, moziba, konyvtarba vagy eppen a Balatonra. Ez itt a baj veletek, nem a burok.

2018. febr. 16. 11:30
 14/31 A kérdező kommentje:

Van egy nagybátyám, aki mesélte, hogy az ő anyósa azzal dicsekedett, hogy általános iskola óta nem olvasott el egyetlen könyvet sem, és felháborítónak tartotta, hogy a lánya, a nagybátyám felesége, főiskolára járt miután férjhez ment, az apósa meg őszintén azt hitte, hogy nők nem mehetnek felsőoktatásba.

Kisgyerekkoromból nem tudok nyilatkozik, de a nagymamám a papámmal falun élt, amit ugye nem lehetett napokra otthagyni, és apám azt mondta, hogy a papám nem is érezte jól magát falun kívűl, és ha papám nem ment, a mamám se ment.

Most már nincsenek állatok, se növények, de a mamám már beteges, és idős, a papám azóta halott, de a mamám már attól is türelmetlen lesz, ha valahova ki kell öltözni (templom, ballagás, ünnepség), meg ahogy leesett, a színházról meg az étteremről, meg a cukrászdákról is úgy beszélt, mintha "úri huncutság" lenne odajárni.

Kérdeztem apukámat, hogy miért nem vittük el őt sose szórakozni (max. néha strandra), ő meg azt mondta, amit kb. leírtam (hogy néz ki, hogy az egyik nagyszülőt visszük a másikat nem, már túl idős ahhoz, hogy elkezdje élvezni, csak mondja, hogy nem volt, de nem is vágyik oda igazából)

2018. febr. 16. 12:01
 15/31 anonim ***** válasza:
70%

8as vagyok: felszínesen olvastam, javítok. Tehát az anyád anyja sose volt olyan helyen, ahová ti sűrűn jártok és eszekbe sem jutott soha elvinni. Gondolom ő az anyád azért felnevelte becsülettel, viszont most, hogy a kedves kislányányának megvan mindene, nem úgy tűnik, mint aki viszonozni szeretné a törődést. Le lehet pontozni, nem bánom, de az anyád süllyedjen el. Komolyan mondom. És nem csodálom, hogy megszólnak, mert egy ilyen ember nevelt fel. Ezt látod otthon. És nem hiszem, hogy akarnál majd változtatni, mert amíg ilyen kényelemben élsz, addig nem fogod megérteni a világot, de nem is hiszem, hogy akarod. Jó neked ez, igaz?

Remélem anyád megtudja majd, hogy milyen az, hogy neki nincs, a lánya habzsidőzsiben van, de magasról tesz rá. Na mehet a piros kéz, hajrá.

2018. febr. 16. 12:07
 16/31 A kérdező kommentje:

Nyaranta szokott a McDonald's-ban fagyit venni, és még mindig szinte el van ájulva, hogy micsoda "úr" lett belőle, amiért kiülhet valahova, "kiszolgálják", és elfogyaszthat valamit.

Mondom, nem tudom a valódi okot, csak gondolom, hogy egy bizonyos életkor után az ember már nem érezné jól magát egy más (bár jobb) élethelyzetben.

2018. febr. 16. 12:11
 17/31 anonim ***** válasza:
81%

Ezüstkanál-szindróma.

Nem érted meg más baját,mert fogalmad sincs az élet nehézségeiről.

Nem fogod fel ha másnak nincs vagy kevesebb van,mert 16 évesen nincs semmi a válladon.

Önámításban élsz hogy nem hat rád negatívan a jómód,pedig ferde szemmel nézel arra akinek ez nem adatott meg.

Teljesen tipikus,a rendestől nagyon távol álló,érzelmi intelligenciát nélkülöző személyiségtípus.

2018. febr. 16. 12:22
 18/31 A kérdező kommentje:

Szerintem ez hülyeség, már bocsi. Szerintem nem létezik ezüst kanál szindróma, mert mindig van egy réteg, akinek a nehézségeivel nem tudtok együtt érezni és egy réteg, akit azzal gyanúsítasz, hogy nincs elég empátiája az ő osztályának megértéséhez.

Pl. Nagymamám szidja a mi társadalmi rétegünket (közép-középosztály), akik nyaralni jártak, meg szórakozni, meg aranyékszereket hordhatott, de nem hiszem, hogy a hajléktalanokkal vagy az "éhező afrikai gyerekekkel" együtt tudna érezni, mert mindig volt mit ennie és tető a feje felett.

Az apám nem tud együtt érezni egy háromgyerekes szakmunkásházaspárral, és simán panaszkodik arról, hogy milyen rossz nekünk, mert már két éve nem voltunk külföldön. de simán szidja az orvosokat, akik ötévente cserélik az autóikat meg nyaralóik vannak, és még több tízezrekért dolgoznak a magánklinikák kb. húsz percért, és még "van pofájuk külföldre menni és itthagyni a betegeket"

Egy rokonom Ausztriában él 20 éve a férjével, közösen vezetnek éttermet. Maguknak kaparták ki a gesztenyét. Nagyon kedvesek, de pl. nem értik meg milyen középosztálybeli családnak lenni Magyarországon, és "szegényesnek" nevezik azokat az életkörüményeket, amik nálunk felső-középosztálybeli lenne, és természetesnek veszik, hogy ide-oda utazgatsz a világban, amikor csak kedved szottyan, meg két nyaralójuk van a Balatonon.

2018. febr. 16. 12:54
 19/31 anonim ***** válasza:
77%
"Szerintem ez hülyeség, már bocsi. Szerintem nem létezik ezüst kanál szindróma" Dehogynem, csak úgy süt belőled. Nem érted hogy mekkora dolog a mamádnak hogy kiszolgálják, sőt gúnyt űzöl belőle emiatt. Attól hogy neked alap hogy minden alád van tolva, a legtöbb embernek nem az.
2018. febr. 16. 13:02
 20/31 A kérdező kommentje:

Rengetegszer mesélt a Rákosi-korszakos élményeiről, és hogy milyen szegények voltak régen. Nem gúnyolódásból írtam le, a Mekis sztorit, hanem azért, mert egyes válaszolók szidják a szüleimet, hogy miért nem vittük el a nagyszüleimet szórakozni (kb. ki sem szoktak mozdulni a faluból), és erre írtam, hogyha valakinek már az is nagy dolog, hogy gyorsétteremben ehet egy fagyit, hogy érezné magát egy étteremben vagy egy színházban. Ők nem ilyen emberek, sosem voltak ilyenek, mindig pénzkidobásnak és flancolásnak tartották a vendéglátóhelyeket.

Nem túl kellemes érzés, amikor ott lóg a nyakadban az aranynyaklánc meg az ezüstkarkötő a karodon és mosolyogva kell hallgatnod, ahogy szidják "az urizáló, kicicomázott nagyságokat az aranyékszereikkel meg a szép ruháikkal fennhordják az orrukat".

2018. febr. 16. 13:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!