Nem leszek keresztszülő, mert anyagi problémáim adódtak, inkább mást választanak, nektek ez hogy esne?
Kedves barátnőm babát vár, tavaszra van kiírva.
Még nem döntötték el, ki legyen a keresztszülő, az én nevem is felmerült.
Keresztapuka megvan, ő a férj testvére, de egyedülálló, tehát kell mellé egy keresztanyuka, aki pedig a barátnőm oldaláról kerül kiválasztásra.
Azt tudni kell, hogy nekem is stabil párkapcsolatom volt nagyon sokáig, de épp most ősszel ért véget, és nagyon megviselt. Elég komoly anyagi gondjaim is adódtak, mert a házat ketten tartottuk fent az exemmel, és két fizetésből éltünk, ráadásul ő keresett jobban. Én most egyedül maradtam a kisebb fizetésemmel, hitellel, mindennel, és elég nehézkesen mennek a dolgok.
Olyan nagyon nem fejtette ki a barátnőm, de utalt rá, hogy egy keresztszülőnek az a dolga, hogy támogassa a keresztgyerekét, meglepje ezzel-azzal, tehát játékok, ruhák, nasi, mikor mi.
Ennél többet nem mondott, tehát nem mondta ki, hogy nem én leszek, de ezek után biztos.
Én pedig ezt már nem tudom megtenni, hogy minden találkozásra vigyek valamit a gyereknek, mert már a napi megélhetés is gondot okoz lassan, kétszer is megnézem, mire költsek.
Szerintetek is erről szól a keresztszülőség, és sokan ilyen szempontok alapján választanak?
Örülj neki,hogy nem kér fel. Ilyen körülmények mellett áldás lenne keresztszülőnek lenni.:D Mindig lesné elég nagy ajándékot veszel -e a gyereknek..
Nyilván nem erről szól a keresztszülőség, de manapság egyre inkább erre mennek ki.
Egyébként a barátnőd nagyon buta. Az,hogy most nem állsz jól,nem jelenti azt,hogy a következő években is így fogsz állni..De mindegy,mondom örülj neki egy gonddal kevesebb.
Minden névnapkor,szülinapkor,karácsonykor,gyereknapkor elvárná biztosan,hogy mélyen a tárcába nyúlj.Meg ott lesznek majd a ballagások,diplomaosztók,esküvők..Ilyenkor is zsebbe kell nyúlni. Szerintem örülj,ha nem kérnek fel.
Én nem is vállalnám el, csak ha fontos lenne a vallás és a szülőknek is. Anélkül nincs értelme
Nagyon sok válasz érkezett.
Sokan úgy látjátok, hogy erkölcsileg ez nem helyes, de azért volt, aki leírta, hogy gyakran ilyen szempontok is közrejátszanak a választásnál.
A barátnőm azt egyébként jól látja, hogy később sem leszek jobb helyzetben.
Nem írom le túl részletesen, a lényeg, hogy rengeteg a hitelem, jobban keresni nem fogok, és jobb körülmények között élni sem.
Szóval amit sokan írtatok, hogy pl. nálatok nyaralt a gyerek, vagy suli után felment ebédelni, vagy ilyesmi, én ezeket jó eséllyel később sem tudom biztosítani.
És őszintén szólva én is kellemetlenül érezném magam, hogy nem tudok a keresztfiamnak semmit adni, szóval jó lesz ez így.
Csak az fáj, hogy ebben a korban sokaknak már saját gyereke van, tőlem meg elvették ezt a lehetőséget. Plusz még az is, hogy jóval fiatalabb koromban is egy csomó ismerősömnek már volt keresztgyereke, meg keresztszülei, nekem meg sosem volt egyik sem.
Pedig a nővéremnek 2 fia van, ma már nem jó a viszony köztünk, de amikor az első született, még egész jól megvoltunk, és rosszul esett, hogy egy volt osztálytársa lett a keresztanyja a gyereknek, nem a saját húga.
Szóval az anyagi részét teljesen megértem, a lelki része már egy kicsit jobban megvisel, hogy senkim sincs, és még egy ilyen "csinált" rokoni viszonyra sincs lehetőségem.
Én 2 dolog miatt nem vállaltam a keresztszülőséget, amikor a férjem húga megkérdezett.
1. Nem vagyok katolikus és nem is fogok úgy tenni, mintha az lennék.
2. Mivel nekem szimpatikus az a felfogás, hogy a keresztszülő az a személy, aki gondoskodna a gyerekről ha a szülőkkel történik valami, ezért nem mondtam csuklóból nemet, csak megkérdeztem, miért szeretne felkérni a keresztszülőségre. De nem tudott egyetlen okot se mondani. Nem vallásos. Elmagyaráztam neki, hogy a keresztszülőség ugye arról szólna, hogy tragédia esetén mi nevelnénk fel a kisfiát. Erre nem nagyon válaszolt, úgyhogy megválaszoltam én, hogy gondolom nem szeretné ha 5 kutya közt nőne fel a gyereke. Ezt arra értettem, hogy tisztában vagyok vele, hogyan állnak az állatokhoz és mennyire nem helyeslik, hogy a kislányunk születése ellenére a kutyáim is családtagok maradtak és továbbra is bejöhetnek a házba. Azt felelte, nem az örökbefogadásra gondolt a keresztszülőségnél, mert az ő gyerekét bármelyik barátnője befogadná, amiatt nem aggódik.
Képzelem, a barátnők hogy tolonganának, hogy nevükre vegyenek egy nem rokont és megoszthassák vele gyermekeik örökségét.
Ha azt kérte volna, legyek az, aki örökbefogadja a kisfiát tragédia esetén, megtisztelőnek éreztem volna a felkérést, bár hozzáteszem, nem kell nekem keresztszülőség ahhoz, hogy ezt természetesnek érezzem, hiszen a kislányom unokatestvéréről van szó. De olyan keresztszülő nem akarok lenni, aki nem felel meg neki a gyermeke pótszülőjének.
"Elmagyaráztam neki, hogy a keresztszülőség ugye arról szólna, hogy tragédia esetén mi nevelnénk fel a kisfiát." - Hülyeséget mondtál neki, nézz utána a családjognak te is.
A keresztszülőség a vallásról szól, és mivel nem vagy vallásos, ezért jó, hogy nem vállaltad, de a gyámság már téves indok volt. Nem értem, honnan veszitek ezt a sületlenséget. Még jó kis pert is rád sózhatnak, ha önkényesen magadhoz vennéd a keresztgyerekedet a szülei halála után, ha nem te vagy a legközelebbi felkérhető rokon vagy a szülők végrendeletében meghatározott gyám.
A KERESZTSZÜLŐK
872. kán. - A keresztelendőnek, amennyiben lehetséges, adjanak
keresztszülőt; ennek feladata, hogy a felnőtt keresztelendőnek a
keresztény beavatásban segítségére legyen, a keresztelendő gyermeket
pedig szüleivel együtt a keresztségre bemutassa és azon fáradozzék,
hogy a megkeresztelt a keresztségnek megfelelő keresztény életet éljen,
és az ezzel járó kötelességeket híven teljesítse.
873. kán. - Csak egy keresztapát vagy egy keresztanyát vagy egy
keresztapát és egy keresztanyát alkalmazzanak.
874. kán. - 1. §. Ahhoz, hogy valakit a keresztszülői tisztség
vállalására engedjenek, szükséges:
1. hogy maga a keresztelendő vagy ennek szülei, illetve az, aki őket
helyettesíti, vagy ezek hiányában a plébános vagy a szentség
kiszolgáltatója jelölje ki, és hogy alkalmas legyes és szándékozzék is
ezt a tisztséget viselni;
2. tizenhatodik életévét betöltött személy legyen, hacsak a
megyéspüspök más kort nem állapított meg, vagy megfelelő okból a
plébános vagy a kiszolgáltató úgy nem látja, hogy kivételt kell tenni;
3. katolikus, megbérmált és a legszentebb oltáriszentséget már
magához vett személy legyen, s éljen a hithez és a vállalandó
tisztséghez méltó életet;
4. ne kösse semmilyen törvényesen kiszabott vagy kinyilvánított
kánoni büntetés;
5. ne legyen a keresztelendő apja vagy anyja.
2. §. Nem katolikus egyházi közösséghez tartozó megkeresztelt személy
csakis egy katolikus keresztszülővel együtt és csak mint a keresztség
tanúja fogadható el.
Olvass tovább: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!