Hogyan lehetne sertodes nelkul kibujni az ajandekozgatasok alol?
Mi már évekkel ezelőtt leszoktunk a mindenki mindenkinek minden alkalomra vesz ajándékot szokásról. Egyszerűen nem lehet bírni, se pénzzel, se ötlettel. Annak meg nincs értelme, hogy valami kis vacakot adjon az ember, mert muszáj valamit adni. Minden hónapban van legalább egy rokonnak valamije.
Elmegyünk egymáshoz, beszélgetünk, iszogatunk, sütizgetünk. Az együtt töltött idő a fontos, nem az ajándék.
Nálunk ebből nem volt sértődés, sőt, mindenki örült neki.
Meg kell beszélni az adott családdal. Játékot amúgy se akarnék számomra idegen gyereknek adni, mert ki tudja, mi éppen a vágya, annyira gyorsan változnak a gyerekek...
Szerintem egy-egy tábla csoki, egy Kinder tojás vagy hasonló viszont legyen, mert a gyerekek nagyon tudnak neki örülni. Emlékszem, gyerekként én is nagyon örültem, bármilyen apróság is volt az.
soha nem viszek sehova draga ajandekokat, ha nem szuk csaladhoz megyunk.
Aprosagokat viszek aztan ennyi.
Azzal kezdtem, hogy ha jönnek, akkor nem kell hozni semmit, szerintem ez felesleges.
Legközelebb pedig nekünk sem kellett viszonozni az ajándékot, hisz nem volt mit.
Én külföldön élek, itt az a szokás, hogy alapvető élelmiszert viszünk, ha látogatóba megyünk valakihez. Tejet, kenyeret, gyümölcsöt, zöldséget stb. Általában annyit, amennyit megeszünk ott a vendégségben, amíg ott vagyunk. Így senkinek nem kerül plusz pénzbe a vendéglátás, hiszen enni otthon is ennénk.
A Magyarországon élő családdal viszont az a probléma, hogy minden évben megbeszéljük, hogy nincs ajándékozás karácsonykor meg semmikor, és ezt mi be is tartjuk, ők viszont állandóan küldenek vagy hoznak valamit, és hiába beszéltük meg előre, mégis én érzem rosszul magam, hogy én nem adok semmit, ők meg igen. Évek óta próbálom megértetni velük, hogy ne legyen már ajándékozás, mert nem arról szólnak az ünnepek. Nagyobb értékű dolgokat ajándékozzon a szűkebb család egymás közt, a rokonoktól pedig nekünk, felnőtteknek nem kell semmi, a gyerekeknek meg elég egy-egy tábla csoki vagy valami kis apróság.
Ezt most nem értem. Nálatok szokás valamilyen ajándékot vinni (tehát nem egy tábla csokit, gumicukrot), ha csak úgy látogatóba, vendégségbe mentek? Ez nekem új. Hozzánk gyerekkoromban sokszor jöttek vendégek, sose kaptunk ajándékot, nem is vártuk. Hoztak egy-egy tábla csokit, vagy nyalókát, vagy valami ilyesmit, meg anyunak virágot/bonbont, apunak egy üveg italt, és mi is mindig így mentünk másokhoz vendégségbe.
Nálunk a baráti társaságban is, és a családban is csak nekünk van gyerekünk, úgyhogy nálunk még nem merült fel, hogy mit kéne vinni mások gyerekének, de a mi gyerekeinknek a barátaink ugyanígy valami édességet hoznak, kivéve a legkisebbnek, mert ő még nem igazán ehet semmi ilyet, úgyhogy neki tényleg valami mütyűrt szoktak hozni, csörgőt, rágókát, bár én ezt se várnám el, mert tudom, hogy ezek drágábbak, mintha édességet vennének.
Karácsonykor szoktunk csak ajándékozni a tágabb családban, de drágább dolgot csak a gyerekeknek veszünk, meg a férjemmel egymásnak, vagy közös, családi ajándékot. Szüleinknek, tesóinknak, nagynéniknek, nagybácsiknak nem, csak valami nagyon apróságot. Idén pl. mindenki házilekvárt kap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!