T. Fórum. Van egy nagykoru fogyatékos gyermekem. Állami fogyatékos otthonban él, téritési dij 100% át kifizetetik, a rokontartásra hivatkoznak, és azt mondják, mivel Én vagyok a legközelebbi hozzátartozója, nekem kell kiegészitenem?
Kérhetnek tőled térítési díjat, mert nagykorú önhibáján kívül magát ellátni nem tudó gyerekeddel szemben is rokontartási kötelezettséged van. Akkor nem lennél csak köteles eltartani, ha az saját szükséges tartásodat (illetve előrébb sorolt kiskorú gyerek eltartását) veszélyeztetné.
Az ilyen intézetek jellemzően pontosan ismerik a bírósági gyakorlatot, pont annyit kérnek, amennyit a bíróság is megítélne nekik. Ha nem fizeted, akkor bíróság útján hajtják ki.
Ptk.
4:194. § [A rokontartásra való jogosultság]
(1) Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs.
...
4:196. § [A tartásra kötelezettek köre és a tartási kötelezettség sorrendje]
(1) A tartási kötelezettség - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - az egyenesági rokonokat terheli egymással szemben.
(2) Tartási kötelezettsége áll fenn elsősorban a szülőnek a gyermekével és a gyermeknek a szülőjével szemben.
...
4:195. § [A tartási képesség]
Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, nem köteles mást eltartani, aki ezáltal saját szükséges tartását vagy a tartás sorrendjében a jogosultat megelőző személy tartását veszélyeztetné.
Kérdező, nagyon zagyva a kérdésed, nem igazán lehet érteni, hogy mit kell fizetni,és miért!
A másik pedig, az, hogy te felháborodsz azon, hogy van aki állami gondozásba adja a gyerekét és nem fizet érte semmit, mit szóljon az, aki semmilyen állami segítséget vagy támogatást nem kap a gyereke nevelésével, gondozásával kapcsolatban. Nekem az egyetemista gyerekem nevelésében nem segít az állam. Nemhogy 91 ezret nem kapunk, de még a családi pótlék sem jár rá.
Na, én pont így érzek veled kapcsolatban, mint te az államra rásózott gyerekekkel kapcsolatban. (nyugodtan lepontozhattok, de akkor sem értek egyet a kérdező felháborodásával)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!