Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Jogos a nagybátyám követelése,...

Jogos a nagybátyám követelése, hogy fizessük ki neki az "örökség" rá eső részét? Hogyan értessük meg vele, hogy a semmin vitázik?

Figyelt kérdés

A nagymamám fizikailag jó állapotban van, de mentálisan leépült. 24 órás felügyelet kell mellé, amit a család nem tudott biztosítani, ezért otthont kellett számára keresnünk, ehhez viszont el kellett adnunk a házát. A nagymamámmal együtt élt a nagybátyám, aki most anyutól követeli a részét az "örökségből", azaz a ház árának 50%-át.

Tény, hogy így nem lesz hol laknia, de erről nem mi tehetünk.

Megteheti ezt?

2015. okt. 9. 18:02
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
91%

de milyen jogon menjen ügyvédhez a nagybácsi, milyen pénzt követeljen?

hisz neki nem volt pénze.

a mama eladta a saját házát, a pénz a mamáé.

lehet egy bankban van a mama nevén, lehet marad belőle, de lehet 10 év múlva még ki kell pótolni.

nincs itt semmiféle csalás.

kicsit tedd át más megvilágításba. hátha a saját környezeteddel érthetőbb lesz: szüleidnek van egy háza, amely majd várhatóan a te örökséged lesz. te is ott laksz velük.

ők egyszer csak úgy döntenek, eladják a házat, mert eddig egész életükben dolgoztak, és most éveken át csak utazgatni akarnak. te mehetsz, amerre látsz, albérletbe, vagy a párodhoz, vagy munkásszállóra. felneveltek, iskoláztattak, nem kötelesek többé eltartani.

a ház odavan, a pénz elúszik. nekem nem lesz örökséged.

elmennél ügyvédhez, hogy ez csalás, elvették a z örökséged?

ugye így már érted?

az a ház, az a pénz nem volt soha a tied. amíg élnek, ők döntenek róla.

a mamával is ez történt. a saját tulajdonát pénzzé tette, és feléli a pénzt, mert az egészsége úgy kívánja.

a nagybácsinak egy dologhoz van joga ebben a történetben: kussolni. de azt jó mélyen.

2015. okt. 9. 21:24
 22/40 anonim ***** válasza:
92%

21es teljesen másról beszélsz....

nagymamám fizikailag jó állapotban van, de mentálisan leépült. 24

Mentálisan mit jelent? Talan agyilga? Nincs tisztaba a cselekedeteivel? Nem emlékszik dolgokra? 1001 olyan ok lehet ami csalasba csúszhat az az ember aki "rávette a haz eladasaban!

2015. okt. 9. 21:33
 23/40 anonim ***** válasza:
95%
22es vagyok azt kifelejtettem a nagyi tud rolq hogy a fia az utcára került??
2015. okt. 9. 21:34
 24/40 anonim ***** válasza:
96%

nem beszélek másról.

úgy gondolom, hogy ha gyámság alatt lenne, annak 3 oldalnyi válasz alatt már ki kellett volna derülnie.

ha pedig nincs gyámság alatt, akkor rendelkezhet a saját vagyonáról. ergo a gyerekeinek egyelőre semmi nem jár belőle.

ugyanezt írtam le más környezetben, mert egyesek nem értették.

ha a leépült tudatát kihasználva adta el a házat a másik gyereke, akkor már nem erkölcsi kérdésről beszélünk, hogy kinek mennyi jár majd, hanem BŰNCSELEKMÉNYRŐL. akkor viszont az egész kérdés más megvilágításba kerül, és ha eleve így írod ki a kérdést, akkor nem ezek a válaszok születnek.

ha bűncselekmény történt, de a ház már el lett adva, akkor a kirendelt gyám rendelkezik a vagyon felett. de ez biztosan nem lesz az a testvér, aki az okirat-hamisítást elkövette, mert vagy letöltendőt, vagy felfüggesztettet fog kapni. jó eséllyel a nagybácsi lesz az, aki így ki lett semmizve. újra vehet egy házat, de a mama nevére. vagy a bíróság érvényteleníti az adás-vételi szerződést. de akkor ha megmarad a ház, a két testvérnek közösen kell állnia az idősek otthona költségeit. mert ez a legtöbb esetben nem szokott kijönni a nyugdíjból.

vagy ha nem tudják kifizetni, akkor bizony a mamát valakinek magához kell vennie, részben vigyázni rá, részben pedig ápolót felvenni mellé.

szóval tisztázni kellene akkor, mi is történt, mert a leírtakból nagyon nem egyértelmű.

2015. okt. 9. 21:41
 25/40 anonim ***** válasza:
26%
Ha kérdezőék tényleg átverték volna a nagyit akkor a nagybácsi nem az öröksége miatt aggódna....
2015. okt. 9. 21:53
 26/40 anonim ***** válasza:
14%
jól értem, hogy lényegében eladtátok a nagybácsi feje fölül a lakást? tud egyáltalán lakni valahol?
2015. okt. 9. 21:56
 27/40 anonim ***** válasza:
34%
25os gondolom ha minden tisztán ment volna akkor a kérdező sem kérdezni hogy van e joga a nagybatyanak?
2015. okt. 9. 22:03
 28/40 anonim ***** válasza:
88%
Az említett nagybácsi anyukád testvére? Gondolom igen, akkor viszont nekem nem igazán szimpatikus, hogy a feje fölül eladtátok a házat. Igaz hogy tulajdonjoga nincsen benne, de nyilván hosszú évekig élt a mamával, valószínűleg segített a ház körül, talán felújításokat is végzett rajta, és bizony a mama nem volt egyedül. Ez sem utolsó szempont. Erre most utcára kerül, valószínűleg már ő is nyugdíjaskorú, mégis hogyan, miből venne lakást? Valahogyan azt is nehezen hiszem, hogy egy fizikailag jó állapotban lévő, de nem teljesen tiszta tudatú nénit nem lehet máshol elhelyezni, csak egy olyan intézetben, ahol egy egész ház árát oda kell adni, meg gondolom a havi nyugdíj is odamegy...Keresni kellett volna egy kompromisszumosabb megoldást. A nagybátyád nem követelhet jogilag semmit, nyugodjatok meg, de a helyetekben nem szívesen néznék tükörbe.
2015. okt. 9. 22:07
 29/40 anonim ***** válasza:
8%

én úgy tudom az öregek otthona a nyugdíjt kéri cserébe...ne egy házat..

neem az se tiszta, hogy miért adták el..

2015. okt. 9. 22:28
 30/40 anonim ***** válasza:
6%

n úgy tudom az öregek otthona a nyugdíjt kéri cserébe...ne egy házat..

Vannak olyanok is, ahol be kell fizetni több milliót a belépéskor, de azok már elég extra, magánkézben lévő otthonok. A mi környékünkön több olyan intézet is van, ahol nem kell befizetni mást, csak a havi díjat és nagyon korrekt az ellátás. De kérdezőék inkább eladják a házat és szétteszik a kezüket, hogy ők semmiről se tehetnek...

2015. okt. 9. 22:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!