Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Barátnőm fel kért, hogy...

Barátnőm fel kért, hogy legyek a születendő gyermekének a keresztanyja. De nem biztos, hogy eleget tudnék tenni a keresztanyaság "kötelességeinek"?

Figyelt kérdés
Már régóta szeretnék keresztanya lenni. Legjobb barátnőmmel meg "testvéri" kapcsolatban vagyunk. Nagyon szeretem őt, sőt a picikét is a pocakjában. De annyi mindent olvastam, hogy egy keresztanyának mennyi dolga van... Vagyis, hogy mennyi mindent kell megadnia a keresztgyerekének. Mi anyagilag nem állunk a legjobban, nekem is van egy 2 éves fiam és örülök, ha neki megtudom venni a szükséges dolgokat. Ezt elmondtam barátnőmnek, igaz ő mindent tud rólam, hogy és mint élünk, tisztában van mindennel. Ő csak annyit mondott, hogy őt nem érdekli az anyagi dolgok ő csak azt kéri, h jó keresztanyja legyek... De úgy érzem, hogy ez nem elég egy keresztanyától. Igaz, hogy az én keresztszüleim, hát szépen kifejezve lesz@rják fejemet... Én biztos nem tennék így. Nem tudom, h mit tegyek... Véleményetek? Ti hogy voltatok ezzel?
2014. jan. 21. 19:11
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
0%
Nekem is vannak keresztszüleim, pedig nem vagyok megkeresztelve. Névadóm volt. Ateisták vagyunk én is, és a szüleim is. Szóval nem feladata a keresztszülőnek keresztény hitre nevelni. Szép is lenne, ha nálam ezzel próbálkoztak volna.
2014. jan. 21. 20:41
 12/18 anonim ***** válasza:
56%

Utolsó neked nem kereszt szüleid vannak,mivel meg sem vagy keresztelve, csak annak hívjátok max névadó szülők lehetne. Templomba lehet csak keresztelkedni,mivel az egy egyházi szentség.

"szülőnek valami baja esik, akkor a keresztszülő neveli tovább a gyermeket (a régi időkben). "

Mivel keresztszülőség nem hivatalos, így szülők halála esetén ha nincs semmi rokoni kapcsolat pl a kérdezőnél előbb kerül árvaházba mint a kérdezőhöz aki egy vadidegen jogilag.

2014. jan. 21. 21:09
 13/18 anonim ***** válasza:
57%
11-es válaszoló te nem vagy tisztában a dolgokkal. Már hogy lennének keresztszüleid,ha meg se vagy keresztelve?
2014. jan. 21. 21:24
 14/18 anonim ***** válasza:
Az ismerettségi körömben szinte senki sincs megkeresztelve, a családomban sincs senki, mégis mindenkinek keresztszülei vannak. Felénk így hívják a "névadó szülőket" is.
2014. jan. 21. 21:44
 15/18 anonim ***** válasza:
akkor ezt beszéld meg vele. üljetek le.
2014. jan. 21. 22:24
 16/18 anonim ***** válasza:
Oké, hogy azt mondjátok rá, de attól még nem lesz az, szóval semmi köze az állításodnak a kérdéshez.
2014. jan. 21. 22:34
 17/18 anonim ***** válasza:
ÉN is a barátnőmet szeretném keresztanyának. És az égvilágon semmilyen ajándékot nem várok el. Persze, ha jön látogatóba, úgyis hoz valami apróságot a picinek, de nem kell, hogy aranyfülbevalót vegyen az alkalomra, meg ilyesmi. Egy kritérium lesz, ha bármi apróságot hoz, akkor a másik gyerkőcnek is hozzon ugyanazt, függetlenül attól, hogy neki más lesz a keresztanyja.
2014. jan. 22. 10:40
 18/18 anonim ***** válasza:

Nekem az a véleményem, hogy ez a Keresztszülős dolog csak egy katolikus formaság. Persze, Keresztelő előtt el kell járnod felkészítőre, a Keresztelőn fontos szereped lesz, de igazából ennyi.

Nekem is van Keresztanyám, Keresztapám, évente 2x látom őket. Jó a viszonyunk, szeretjük egymást, de kvázi semmit sem tanítottak nekem, nem voltak példa előttem. :D Mi nem ajándékoztuk egymást. Eljöttek a ballagásaimra, esküvőre, azokon adtak pénzt, de ugyanúgy a szüleim más barátai is letették az asztalra. Velük is ugyanolyan a viszonyom, mindegy ki tartott a karjában a Szenteltvíz locsolásakor.

Ne félj a szereptől, gyakorlatban nem olyan komoly, szerintem.

Tesómnak is van egy Keresztfia, szintén legjobb barátság eredményeként kérték fel őt a posztra. És mivel legjobb barátok a szülők, azt gondolom a gyerekeket amúgy is megajándékoznák az ünnepeken (szülinap, Húsvét, Miki, Karácsony, névnap, stb...) szóval ebben sincs különbség, inkább megállapodás kérdése.

2014. febr. 3. 10:43
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!