Barátnőm fel kért, hogy legyek a születendő gyermekének a keresztanyja. De nem biztos, hogy eleget tudnék tenni a keresztanyaság "kötelességeinek"?
Utolsó neked nem kereszt szüleid vannak,mivel meg sem vagy keresztelve, csak annak hívjátok max névadó szülők lehetne. Templomba lehet csak keresztelkedni,mivel az egy egyházi szentség.
"szülőnek valami baja esik, akkor a keresztszülő neveli tovább a gyermeket (a régi időkben). "
Mivel keresztszülőség nem hivatalos, így szülők halála esetén ha nincs semmi rokoni kapcsolat pl a kérdezőnél előbb kerül árvaházba mint a kérdezőhöz aki egy vadidegen jogilag.
Nekem az a véleményem, hogy ez a Keresztszülős dolog csak egy katolikus formaság. Persze, Keresztelő előtt el kell járnod felkészítőre, a Keresztelőn fontos szereped lesz, de igazából ennyi.
Nekem is van Keresztanyám, Keresztapám, évente 2x látom őket. Jó a viszonyunk, szeretjük egymást, de kvázi semmit sem tanítottak nekem, nem voltak példa előttem. :D Mi nem ajándékoztuk egymást. Eljöttek a ballagásaimra, esküvőre, azokon adtak pénzt, de ugyanúgy a szüleim más barátai is letették az asztalra. Velük is ugyanolyan a viszonyom, mindegy ki tartott a karjában a Szenteltvíz locsolásakor.
Ne félj a szereptől, gyakorlatban nem olyan komoly, szerintem.
Tesómnak is van egy Keresztfia, szintén legjobb barátság eredményeként kérték fel őt a posztra. És mivel legjobb barátok a szülők, azt gondolom a gyerekeket amúgy is megajándékoznák az ünnepeken (szülinap, Húsvét, Miki, Karácsony, névnap, stb...) szóval ebben sincs különbség, inkább megállapodás kérdése.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!