Mi volt a legrosszabb pénzügyi döntés amit rokonságban láttál?
Sőt nem csak családban, akár ismerősi körben is
Nekem egy ismerősöm 2010ben minden pénzét vadonatúj, Ausztriában gyártott nyerőgépekbe fektette, hogy bérbeadja őket. Régen ezzel foglalkozott, rengeteg gépe volt, de elvesztette a céget. Rengeteg tartaléka volt, többszáz hektár föld, százmilliók de inkább milliárdos összegek Svájcban, és drága életvitel, meg betegség ami sok pénzét elvitte. Az utolsó fillérjeit ebbe fektette, és jött az új kormány az új szabályozással, és teljesen értéktelenné vált az összes gép, és végleg ki lett semmizve.
Nagyanyámék rlkótyavetyélték a földeket. (200 Ak, akkoriban 100.000 Ft-ot kaptak érte, ma minimum 30-40 milliót érne. Volt jópár milliójuk, amit bankba tartanak. Pár éve egy jó házat lehetett volna venni, de nem tették. Most nem lenne elég a fűtéskorszerűsítésre... Ha tovább megyek, a 2000-es években 10 (!) Panellakást tudtak volna venni az akkori megtakarításukból. (Utána vettek új autót.) Most az a 10 lakás 250-300 millió forintot érne. Nagyanyám eladta a szülői házat 1 millióért. Aki megvette, tavaly adta el 10-ért. (Mondjuk akkor nagyon összevesztünk, mert az egy milliót én is odaadtam volna érte, de akkor ez volt az ára) Nem volt jó pénzügyi döntésük. De sosem volt hiteljük, szóval még mindig sikeresebbek mint sokan...
Öcsém anyósáék az akkor 25-30 milliót érő házat eladták 17-ért, majd az összes pénzt elszórták. Egy használt autót tudtak felmutatni, amit azóta elvitt a végrehajtó.
Én pedig nem vettem meg 4 millióért azt a telket, amit szerettem volna, sokalltam. Inkább vettem egy másikat, pár hónap múlva, 6-ért. (Pont az ingatlanárak robbanásakor, 15-ért kérték pár hónap múlva, de nem adtam el.) Nemrég tudtam volna venni egy ingatlant 5 millióért, de addig húztam, míg megvették előlem. (15 körül van az értéke.)
Ami legnagyobb hibám, hogy nem mentem ki UK-ba, amikor rokonok hívtak. Azóta tengerparti villájuk van, több saját vállalkozás, és már csak "passzív jövedelemből" élnek, utazgatnak, és tojnak a világra.
73 annyira rossz ezeket a történeteket olvasni. De honnan tudták volna, hogy ennyivel többet fog majd érni
Földet és ingatlant ilyen infláció mellett nem szabad eladni
a lakásnak nem a jelenkori értékét fizeted ki, hanem a jövőbelit
egyébként a magyar ingatlanpiac egyáltalán nem túlértékelt, hiszen a megtérülési idő nevetségesen rövid, gyakorlatilag lakhatásra is megéri megvenni bárkinek, nem csak befektetésnek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!