Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Azokhoz szól a kérdésem, akik...

Azokhoz szól a kérdésem, akik 2000 előtt születtek. Titeket elvittek gyerekkorotokban temetésekre?

Figyelt kérdés

Én 95-ös vagyok. A legtöbb temetésre elvittek már egész pici koromban, még a távolabbi rokonokéhoz vagy akár ismerős temetésére is. Viszont egyre inkább látom/láttam, a rokonságomban meg az ismeretstégemben, hogy a 10 alatti gyerekeket inkább nem viszik el, hanem rábízzák valakire. Vèletlenül sem akarok bele szólni kinél, mi a szokás ilyen téren, csak érdekel, hogy ez mikor lett szokás.

-Hány évesek voltatok amikor először vittek? (Tisztában vagyok itt azzal, hogy, ha valakit mondjuk csak 13 évesen vittek először az azért is lehet mert, nem történt halál eset előtte a környezetében)

-Közeli vagy távoli volt a hozzátartozó/ ismerős?

2022. febr. 14. 12:55
1 2 3 4 5 6 7
 41/64 anonim ***** válasza:
80%

1973-ban születtem. Először 13 éves koromban voltam temetésen, az anyai nagymamám halálakor.

Előtte egyetlen nagyszülőm halálát éltem meg: 7 éves koromban halt meg apai nagyapám. Az ő temetésére nem vittek, sőt, a halálát és temetését nagy titokzatoskodás övezte. Pénteken az iskolából egyenesen az anyai nagyszülőkhöz vittek minket a tesómmal. Ma már tudom: azért, mert pénteken az orvos közölte a szüleimmel, hogy nagypapa 1-2 napon belül meg fog halni. Akkor ő a mi lakásunkban volt, apuék ápolták. Aznap délután őt kórházba szállították és szombaton hajnalban meghalt. A temetésére alighanem még azon a hétvégén sor kerülhetett. Mire minket hazahoztak az anyai nagyszülőktől, már mindenen túl voltak. És csak ekkor mondták el a halál tényét.

Nekem jelenleg 5 és 8 évesek a gyerekeim. Ha valamelyik szülőm meghalna, azonnal elmondanám nekik. A 8 éves fiamat mindenképp vinném a temetésre, a kisebbiknél a feleségemmel megbeszélném, de én nála is azt pártolnám, hogy jöjjön el a temetésre. Természetesen, ha maga a gyerek húzódozna, akkor ne jöjjön.

Én nem tartom helyesnek sem a titkolózást, sem a gyerek eltávolítását a gyásztól. Nekem sem esett jól, ahogyan a szüleim kezelték előttem a maguk szüleinek a halálát.

2022. febr. 14. 15:22
 42/64 anonim ***** válasza:
37%

87-es vagyok, szerintem először 16 évesen lehettem mamám temetésén

(én viszont vittem a 1,5 évesemet a dédipapájáéra, végigaludta a babakocsiban)

2022. febr. 14. 15:28
 43/64 anonim ***** válasza:
77%
17 évesen voltam előszőr temetésen. Nagypapa halt meg. Akkor tudatosult bennem, hogy a szeretteim is meghalhatnak.
2022. febr. 14. 15:29
 44/64 anonim ***** válasza:
34%

7 évesen lehettem először, amire emlékszem is.

szerintem egy gyerek egyáltalán nem való temetésre. Soha semmilyen körűlmények között.

2022. febr. 14. 16:17
 45/64 anonim ***** válasza:
65%
87-ben születtem, 7 évesen a nagyim temetésén nem voltam ott, a szomszéd néni vigyázott ránk, 14 évesen már ott voltam keresztapám temetésén.
2022. febr. 14. 16:19
 46/64 anonim válasza:
79%
Én is 95-ös vagyok. 97-ben az unokatestvérem temetésére nem vittek el. Az első temetésre 14 évesen mentem.
2022. febr. 14. 17:25
 47/64 anonim ***** válasza:
85%
97-es vagyok, 4 és 10 éves koromban történt haláleset, nem vittek el. Olyan 13-14 éves koromtól igényem lett volna rá, hogy közeli ismerőstől elbúcsúzhassak, de szerencsére végül csak 24 évesen került erre először sor (addig néhány távoli rokon hunyt csak el szerencsére). Anyukámat gyerekkorában elvitték, nagy sokk volt neki, ezért sem vittek gyerekkoromban azzal a két alkalommal.
2022. febr. 14. 20:51
 48/64 anonim ***** válasza:
83%
Ja és a fővárosban nőttem fel, de a szüleim vidékiek.
2022. febr. 14. 20:52
 49/64 anonim ***** válasza:
74%
Engem kisebb koromban nem vittek, rábíztak a rokonokra( a masik ágról nem az érintettekre). Gondolom így jobban bírtak intézkedni, meg kicsinek én nem búcsúzásnak fogtam volna fel, hanem valószínű rossz lett volna, meg ki tudja hogy viselkedtem volna..lehet kiakadtam volna amikor pl.papám meghalt es hisztizek. Főleg hogy egy idöszakban evente majdnem ugyanakkor haltak meg a rokonaim. Jobb volt így.
2022. febr. 14. 21:24
 50/64 anonim ***** válasza:
100%

92-es vagyok.

8 majd 9 évesen voltam először temetésen. A dédnagymamám, utána a nagymamám temetésén.

Arra emlékszem, hogy sírtam és csendben voltam végig anyukám mellett.

2022. febr. 14. 22:58
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!