Azokhoz szól a kérdésem, akik 2000 előtt születtek. Titeket elvittek gyerekkorotokban temetésekre?
Én 95-ös vagyok. A legtöbb temetésre elvittek már egész pici koromban, még a távolabbi rokonokéhoz vagy akár ismerős temetésére is. Viszont egyre inkább látom/láttam, a rokonságomban meg az ismeretstégemben, hogy a 10 alatti gyerekeket inkább nem viszik el, hanem rábízzák valakire. Vèletlenül sem akarok bele szólni kinél, mi a szokás ilyen téren, csak érdekel, hogy ez mikor lett szokás.
-Hány évesek voltatok amikor először vittek? (Tisztában vagyok itt azzal, hogy, ha valakit mondjuk csak 13 évesen vittek először az azért is lehet mert, nem történt halál eset előtte a környezetében)
-Közeli vagy távoli volt a hozzátartozó/ ismerős?
1973-ban születtem. Először 13 éves koromban voltam temetésen, az anyai nagymamám halálakor.
Előtte egyetlen nagyszülőm halálát éltem meg: 7 éves koromban halt meg apai nagyapám. Az ő temetésére nem vittek, sőt, a halálát és temetését nagy titokzatoskodás övezte. Pénteken az iskolából egyenesen az anyai nagyszülőkhöz vittek minket a tesómmal. Ma már tudom: azért, mert pénteken az orvos közölte a szüleimmel, hogy nagypapa 1-2 napon belül meg fog halni. Akkor ő a mi lakásunkban volt, apuék ápolták. Aznap délután őt kórházba szállították és szombaton hajnalban meghalt. A temetésére alighanem még azon a hétvégén sor kerülhetett. Mire minket hazahoztak az anyai nagyszülőktől, már mindenen túl voltak. És csak ekkor mondták el a halál tényét.
Nekem jelenleg 5 és 8 évesek a gyerekeim. Ha valamelyik szülőm meghalna, azonnal elmondanám nekik. A 8 éves fiamat mindenképp vinném a temetésre, a kisebbiknél a feleségemmel megbeszélném, de én nála is azt pártolnám, hogy jöjjön el a temetésre. Természetesen, ha maga a gyerek húzódozna, akkor ne jöjjön.
Én nem tartom helyesnek sem a titkolózást, sem a gyerek eltávolítását a gyásztól. Nekem sem esett jól, ahogyan a szüleim kezelték előttem a maguk szüleinek a halálát.
87-es vagyok, szerintem először 16 évesen lehettem mamám temetésén
(én viszont vittem a 1,5 évesemet a dédipapájáéra, végigaludta a babakocsiban)
7 évesen lehettem először, amire emlékszem is.
szerintem egy gyerek egyáltalán nem való temetésre. Soha semmilyen körűlmények között.
92-es vagyok.
8 majd 9 évesen voltam először temetésen. A dédnagymamám, utána a nagymamám temetésén.
Arra emlékszem, hogy sírtam és csendben voltam végig anyukám mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!