Azokhoz szól a kérdésem, akik 2000 előtt születtek. Titeket elvittek gyerekkorotokban temetésekre?
Én 95-ös vagyok. A legtöbb temetésre elvittek már egész pici koromban, még a távolabbi rokonokéhoz vagy akár ismerős temetésére is. Viszont egyre inkább látom/láttam, a rokonságomban meg az ismeretstégemben, hogy a 10 alatti gyerekeket inkább nem viszik el, hanem rábízzák valakire. Vèletlenül sem akarok bele szólni kinél, mi a szokás ilyen téren, csak érdekel, hogy ez mikor lett szokás.
-Hány évesek voltatok amikor először vittek? (Tisztában vagyok itt azzal, hogy, ha valakit mondjuk csak 13 évesen vittek először az azért is lehet mert, nem történt halál eset előtte a környezetében)
-Közeli vagy távoli volt a hozzátartozó/ ismerős?
9-es:
Nem igaz. Nagyszüleim mesélték, hogy ez régen elképzelhetetlen volt, hogy gyerek ne menjen el temetésre, mert az nem neki való vagy nem bír ki 1 órát. Max akkor nem vitték el, ha beteg volt.
97-es a lányom. 12 éves volt, mikor a nagymamám meeghalt, az ő temetése volt az első, amire elvittük, velünk volt anyósom is, hogy ha nagyon látnjuk, hogy nem neki való, akkor vele kimehet sétálni.
16 volt, mikor a férjem mamája és a nagynéném meghalt.
20 évesen temették egy barátja apukáját, tavaly pedig az én apukámat.
Szerintem most sokkel később mennek temetésre a fiatalok, mint régen. Anyu ikertesója 84-ben halt meg, fényképeken látom, hogy tele van 10 év alatti rokogyerekekkel
13 évesen voltam legelőször temetésen, egy távoli rokont temettek el, arra emlékszem.
91-es születésű vagyok.
96-ban születtem. 10 évesen dédimamám temetése volt az első, amire emlékszem is, utána 12 évesen mamám testvérének temetése. Őszintén szólva, mélyen utálok temetésre járni a mai napig. Szerintem semmi keresnivalója ott gyermeknek, ha csak nem nagyon közeli családtag volt az elhunyt, de akkor se láthassa az elhunytat. Én 12 évesen megnézhettem, kár volt, lelkileg baromira megterhelő. Az, aki itt azt állítja, egy 10 éves gyerek úgyse tudja mi az, az nagyon nagyot téved.
Az én gyerekeimet csak akkor viszem majd temetésre, ha a nagyszüleik meghalnak. Senki máséra nem fogom őket rákötelezni 14 éves kor alatt.
1999-es vagyok. Életem első "temetése" az 2014-ben a nagymamám dunába való úszó urnában történő "elengedése" volt.
Az első "rendes", temetőben történő temetés amin részt vettem, az 2017-ben az Édesanyámé volt....Bárcsak ne az lett volna az első.
18!
Vidéki vagyok, sőt falusi, mégsem vittek 15 éves korom előtt temetésre. Pedig sajnos lett volna lehetőség
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!