Most kinek van igaza? Nekem, vagy nagyanyámnak?
19 éves tanuló vagyok. (fiú) Anyám egy ideje munkanélküli, elég nehezen lehet találni munkát mostanság. Jelenleg ezért én tartom el, én pénzemből főzünk, ebből veszünk mindent, és ebből fizetjük a számlarészünket, na meg nekem kell bérlet, netszámla, stb. És egy hónapban átlagosan 45-50 ezer körül kapok pénzt. Ami valljuk be, nem sok pénz 2 emberre. (bátyámékkal együtt élünk, ők külön állják az ő részüket)
És itt jön a lényeg!!
A suli miatt kölcsön kellett kérnem nagyanyámtól 40 ezret, különben nem tudtam volna suliba menni. És eddig sajnos csak 5 ezret tudtam neki visszaadni, mert ugye így elég nehéz, hogy anyámat is eltartom. De ő ezt nem érti meg, azt mondja, hogy őt ez nem érdekli, neki is kell a pénz, és mindezt bunkón közölte ma is. Nem mondom, hogy nincs igaza, de egyszerűen fontosabbnak tartom azt, hogy ne kössék ki a villanyt például, vagy ne haljunk éhen, stb. Mert hónapok óta alig van magamra pénzem, a legtöbb a háza meg anyámra megy el.
És ezt nem tudtuk, hogy ennyire nem fog munkát találni muterom, és hogy nekem kel majd őt is eltartanom.
Mellesleg -nem mintha közöm volna hozzá- biztosra veszem, hogy nagyanyámnak van spórolt pénze, mivel nyugdíjas, és nem úgy veszem észre, hogy ők a megélhetés szélén állnának. Szóval nem tudom mi legyen. Elismerem, hogy igaza van valahol, mert a kölcsön az kölcsön, de ő miért nem érti meg, hogy jelenleg nem tudok visszaadni neki. És ráadásul tényleg bunkózik, mintha ő ettől a pénztől függene. Mert mi tényleg attól is függünk, de neki tudom, hogy van spórolt pénze. Szóval nem tudom mit tegyek. Ha most adok neki pénzt, akkor jövőhéten nem tudok menni suliba, mert lejár a bérletem, és nem lesz pénzem venni. De ezt is mondtam neki, de a válasza: "Őt ez nem érdekli!"
Pedig segíthetne ennyivel, hogy nem csesztet még ezzel is, hisz eddig én vagyok az egyedüli a testvéreim közül, aki a tőle kölcsön kért pénzt legalább elkezdte törleszteni. Bátyámnak adott jogsira anno valami 120 ezret, akárcsak nővéremnek, de rájuk nem szállt, hogy adják vissza. csak rám. De úgy érzem, hogy valahol midig is jobban szerette őket, mint engem. Mivel anyumat se igazán szereti, ezért valószínűleg engem se. (Nem egy nézeteltérése volt/van anyámmal. Pl a sógornőmmel muter rosszba van kicsit, és mivel ugye a soginak már gyereke van (bátyámmal gyereket vállaltak), ezért mama őket majmolja, ami természetes, ilyen egy nagyszülő. De akkor velünk miért kell ilyennek lennie? Mert kölcsön is úgy adott, hogy eléggé húzta a száját.
Szerintetek mit tegyek? Előre is köszönöm a segítséget! :)
Kérd vissza tőle azt az 5ezret is, amit adtál eddig neki.. :D
Amúgy, ha ezt nem érti meg nagymamád, hogy nem tudod még most neki egybe visszaadni akkor mondd meg neki, hogy nem tudsz mit csinálni, ez van és fontosabbnak tartod az iskolát, mint azt a maradék 35e ftot...
Nem fog éhen halni, ha csak fél év múlva adod vissza se.
Ha az ember kölcsön kér/ad, az elején tisztázni kell, hogy mikorra fizeti vissza. Ezt ti megbeszéltétek?
Ha igen, és tudod, hogy addigra nem tudod visszaadni, akkor ezt meg kell mondani. A nagymama meg eldönti, hogy ad-e így (de akkor ne reklamáljon), vagy nem ad.
Nem szép tőle, hogy azt mondja nem érdekli, de lehet, hogy valóban szüksége van a pénzre, és most ő van bajban. Én is már jártam úgy, hogy kölcsön adtam, nem kaptam vissza, és végül nekem is kölcsön kellett kérnem.
Más: a lányeg, hogy kölcsönkértél, és csak a töredékét fizetted vissza. Ha banktól vettél fel volna kölcsönt, szerinted a bankot hol érdekelné, hogy mi van az anyáddal, meg milyen pénzügyi gondjaitok vannak? Vissza kell fizetni az egészet, időben. Pont.
Én pedig azt mondom, hogy ne add vissza, /nem is tudod, miből/ mert akkor az éhhalál küszöbére kerülsz te is, meg anyukád is.
Ha a nagymama tudott adni egy összegben 40.000.- Ft-ot, ami valljuk be, nem kevés pénz, akkor ott több is van.
Nem fog éhen halni, ha az unokája részletekben adja neki vissza a pénzét.
Gondolom, tisztában volt azzal, hogy ezt a pénzt nem mostanában kapja vissza.
De az igaz, hogy kölcsönkérés alkalmával tisztázni kell a feltételeket, mikor tudod visszaadni a pénzt, esetleg részletekben.
De ő úgy látszik, ezt elmulasztotta.
Most pedig ennek látja kárát.
De azért anyukád se üljön otthon a babérjain.
"Anyám egy ideje munkanélküli, elég nehezen lehet találni munkát mostanság."
Itt úgy látszik a "mostanságon" a hangsúly. Pedig ez nem igaz.
Keresni kell. Ha valaki munkanélküli, az még nem a világ vége.
Amikor én munkanélküli voltam, folyamatosan küldözgettem az önéletrajzomat, pedig elmúlottam már 45 éves, de mégis találtam magamnak munkát.
Mellette pedig házakhoz jártam takarítani, hogy a felsőbb iskolás fiam egyetemi tanulmányait tudjam finanszírozni.
Munkanélküliként hetente legalább egyszer bementem a munkaügyi központba, végig böngésztem a hirdetéseket, amelyik olyan volt, felhívtam, időpontot egyeztettem, mentem munka után.
Ha valaki otthon van, attól még nem talál munkát. A munka nem fog a helyébe menni, neki kell azt keresni.
Persze, hogy a bankot nem érdekelné. De nem bankról van szó, hanem egy rokonról. Szerintem merőben más...és elhiszem, hogy kell neki, mert pénz, de azt viszont nem hiszem, hogy ha 3 hónapig kibírta, akkor nem bírná ki, amíg nem szedem össze magam.
Azt beszéltük meg, hogy visszaadom, amikor visszamenőlegesen megkapom az árvaságit. Még ha nem az egészet, de mondjuk nagy részét. De sajnos akkor kezdődtek a problémák, és akkor még meg is értette valamennyire. De mostanában nagyon bunkó szokott lenni sajnos, de nem tudom, ezzel nem ér el semmit. Nem az van, hogy nem akarok visszaadni neki, hanem hogy nem tudok több pénzt kipréselni magamból, mert tanuló vagyok, ennyi. Ha ezt valaki nem érti meg, akkor nem tudom mit csináljak! :/
Nekem is a mai napig tartozik a bátyám kb 13 ezerrel, de nem tudja visszaadni, ez van. Majd valamikor. Nem csinálok belőle ügyet, mert attól nem leszek előrébb. Meg szüksége van a pénzre, mert neki meg gyereke van, akit el kell tartani. Nekem meg anyámat kell eltartanom, szóval ugyanott vagyok. Csak ez őt nem érdekli...nekem ez tett be. Nem érdekli, hogy az unokája tök csöves, meg az anyját kell eltartania 19 évesen. Szép dolog...
Anyámmal meg bújjuk rendszeresen a hirdetéseket, munkaajánlatokat, de egyenlőre nincs eredmény. Az a baj, hogy nincs jogosítványa, vagyis messzire maximum tömegközeledéssel tud menni. De pl egy hónapos Budapesti bérlet felnőttnek valami 10 ezer körül van már, és arra meg nincs ugye pénze. És ha ő kölcsön kér, akkor meg..a többit tudjátok.
Szóval valami olyan kellene, ahova relatíve könnyebben el tud jutni.
Nem igazán értem a válaszolók többségét.
A kérdezö kölcsönkért pénzt, a megbeszélt idöre nem adja vissza, erre lebunkózzák azt, aki adott neki.
Az meg, hogy a nagyszülö odaadta a kért összeget, közel sem jelenti azt, hogy neki nem lenne szüksége rá - könnyen lehet, hogy éppen az éves rezsielszámolásra (fütés, villany, gáz, viz most esedékes) tette félre, és ezért csak eddig akarta kölcsönözni.
Most azért, hogy a kérdezönél ne kapcsoljanak ki ezt-azt, adott esetben a nagyszülö marad pl. viz vagy villany nélkül.
De mindentöl függetlenül az alapdolog, hogy ha valaki kölcsönkér, akkor azt a megbeszélt határidöre vissza kell, hogy adja, ez az egyetlen tisztességes, becsületes eljárás.
Szerintem elöször is sürgösen szedd össze magad és add meg a külöcsnkért összeget, és kérj bocsánatot, hogy nem adtad meg idöben. Másroeszt meg ne csodálkozz, ha többé nem ad neked, mert megbizhatatlan vagy.
Én nem tudom magam jobban összeszedni. El is kezdtem törleszteni, de utána muter munkanélküli lett, amiről nem tehetek. És ezért nem tudok visszaadni. Mert plusz egy embert látok el. És én szedjem össze magam? Maximum anyám, mivel miatta vagyok jelenleg mínuszban. Nem?
És a másik az, hogy talán lehetne megértőbb..nem idegentől kértem, és még csak nem is ismerőstől, hanem rokontól. Egy rokontól, akinek megértőbbnek kellene lennie szerintem, ahogy én a bátyámmal. És nem hiszem, hogy ha 3 hónapig nem volt sürgős, akkor most hirtelen az lett. Mert akkor mondta volna, hogy miért kéri mihamarabb vissza. 2-en nyugdíjasok nagyapámmal, 100 ezren fölüli a nyugdíjuk, na meg ugye bátyámnak is 120 ezret adott jogsira, meg nővéremnek is. Akkor nehogy már pont ez a 40 ezer számítson, amikor a 240 ezer meg nem?!!? Na hagyjuk...főleg, hogy tudja, milyen szar helyzetben vagyunk, amikor jön, akkor meg mindig beleszól valamibe, meg ócsárol.
Ennek van háttere is, amibe inkább nem folyok bele...de a lényeg az, hogy ha bele gebedek is, akkor sem tudok a jelenlegi helyzetem miatt visszaadni neki, maximum nagyon apránként. És nem azért, mert szemét vagyok, hanem mert csóró..ennyi. Neki van pénze, nekem nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!