Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Mi a helyes döntés a nagymamám...

Mi a helyes döntés a nagymamámmal?

Figyelt kérdés

Van nekem egy nagymamám. Egész életében borzasztó nehéz ember volt, az a fajta aki imád kötöszködni és veszekedni, mindig szekálnia kell valakit (ez 50 évig a nagypapám volt) és enyhén nárcisztikus is a mama szerintem. Anyát sem kedvelte soha, bár apa (aki a fia) mindig kiállt anyáért. Velem viszont mindigy egy tündér volt a mama és a papa volt a mindenem. Tényleg mindig mindent megtettek értem amit csak lehetett.

Sajnos a papa 2023-ban elhunyt. Mama egyedül maradt, teljesen darabokra hullott. Én akkor fejeztem be az egyetemet, hozzá kellett költözzek mert nem lehet egyedül hagyni, nem evett ha nem voltam ott, folyamatosan öngyilkossággal fenyegetőzött és egész nap sírt. Az egyetem alatt dolgoztam, abból a pénzből éltem illetve anyáék is segítettek.

Aztán eltelt 1 év, valamivel jobb lett a helyzet, el tudtam kezdeni dolgozni. Munka után viszont azonnal mentem a mamához minden nap. Eljutottunk oda hogy külön költöztem, mivel lett párkapcsolatom is. Most kb minden második nap látogatom a mamát munka után, illetve hétvégeken.

A baj az, hogy attól tartok nem lesz már sokáig önellátó. Már most sír, hogy jön a tavasz, nem bírja a kertet rendezni, fájnak a térdei, nehezen mozog. Én mentem tavaly is mindig, füvet nyírtam gazoltam stb; azt is felajánlottam hogy fizetek egy kertészt, jött több is de egyik se felelt meg neki, csak ha én csinálom. Autót is vezet amit NAGYON nem kéne; de nem bírja megvárni amíg 6kor végzek a munkával és elviszem bevásárolni. Múltkor már egy koccanása is volt, akkor megint előhozta, hogy ha 0-24ben vele lennék akkor nem lenne ilyen gond.. mivel mondogatja hogy nem sokáig bírja már egyedül, beszéltük mi legyen.. átlag feletti az anyagi helyzetünk hálistennek, meg tudnánk fizetni neki akár egy 0-24es ápolót is, de hallani sem akar róla, csak az a jó ha én lennék vele. Meg hogy minek ápolót fizetni ha én ingyen vagyok (mondtam hogy tulajdonképpen én sem vagyok ingyen, mert akkor meg valaki el kell tartson engem..)

Nagyon tanácstalan vagyok mert nem szeretném cserben hagyni a mamát, szeretnék olyan jó lenni hozzá amilyen ő volt hozzám mindig. De bűntudatom van mert bennem van, hogy 25 évesen feldobni a munkámat, párkapcsolatomat stb és 0-24ben a mamàval lenni nem feltétlen az amit elképzeltem a húszas éveimre…:( egyszerűen nem tudom mit tegyek, hogyan oldjam ezt meg

Sajnos apukám, aki a fia, a lehető legminimálisabban veszi ki a részét ebben, és nem, ez nem fog változni

ma 13:00
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Azért az önellátás nem a kertrendezést jelenti. Messze van az még, főleg ha ma még autót vezet. Nem kell engedni az érzelmi zsarolásnak, elmondod, te abban tudsz segíteni, hogy fizetsz egy kertészt meg heti egyszer bejárónőt. És komoly arccal közölni, hogy abból tud választani, elfogadja-e vagy sem. Mikor gyerek voltál és ő jó volt hozzád, az sem arról szólt, hogy te diktáltál, ő meg ugrált. Akkor ő segített neked. És ő döntötte el, miben. Most te segítesz, te döntöd el, miben.
ma 13:08
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek az 1.-vel!

Te is ugyanolyan fontos vagy az egész történetben, mint ő, azt ne felejtsd el!

ma 13:12
 3/18 A kérdező kommentje:
Vannak jobb napok amikor autót vezet, vannak olyan napok viszont amikor fel sem tud kelni annyira fájnak a térdei :(
ma 13:13
 4/18 anonim ***** válasza:
96%

Szia! Teljesen jogos részedről, hogy nem akarsz a nagymamád 0-24 ápolója lenni. Muszáj határokat húznod és nem engedni az érzelmi zsarolásnak. Így is rengeteget tettél

érte és teszel is, ennél többet nem várhat tőled. Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, teljesen normális, hogy a pároddal akarsz élni és nem a nagymamáddal, és hogy más programot is szeretnél, mint a gazolás.

Arról nem is beszélve, hogy a szüleid ezt kényelmesen nézegetik a fotelből, és majd ők is ezt fogják elvárni tőled,

amikor idősek lesznek.

ma 13:13
 5/18 anonim ***** válasza:
90%

Nem nárcisztikus. Az idősek változnak, mogorvábbak lesznek, már a saját fejük után mennek, (lásd vezetés) ráadásul egyedül maradt, biztos magányos,a családra vágyik, nem egy idegenre. Legtöbben nehezen viselik, el sem fogadják az öregedést. Hamarabb elfárad, természetes, hogy a ház körül már nem annyira aktív.

Önállótlanságról itt szó nincs egyelőre.

Ne adj fel semmit, amikor belefér, látogasd, segíts, ami már nehezére esik,legyél társaság, de többet nem tehetsz.

ma 13:19
 6/18 anonim ***** válasza:
65%

Miért az a 2 lehetőség, hogy 0-24-ben ápoló vagy 0-24-ben te?

Ápoló a nap nagy részére, aztán te is eltöltesz ott pár órát, és ahogy olvasom, jelenleg még egyedül is el tud lenni egy darabig.

ma 13:31
 7/18 anonim ***** válasza:
76%

Szállj ebből ki, mert tönkremész belé! Nem tartozol neki semmivel.

De, 5-ös, nárcisztikus. Ez több mint mogorvaság, ez érzelmi zsarolás, kontrollmánia. Egész életében ilyen volt. Meg tudná oldani az életét, de nem akarja, mert a te véreddel táplálkozik. Gonosz.

ma 13:33
 8/18 anonim ***** válasza:
86%
Ja, az első mondatokról lemaradtam..
ma 13:37
 9/18 anonim ***** válasza:
92%
Nagymama kicsit önző. Nem hogy örülne, hogy ennyit is megtettél és hogy ilyen gyakran látogatod, még munka után is elmész… kifog zsigerelni ha hagyod…
ma 13:57
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy a saját fiatal felnőtt életedet éled, amiben, ha belefér meglátogatod a nagyit is.

Hiána mentegeted, akinek bármi állapotromlás esetén valódi kötelezettsége lesz a mami felé, az csak és kizárólag a fia, tehát apukád. Illetve ha van még másik gyereke, akkor az.

Ők hol vannak ebben a történetben? Heti egyszer azért ránézhetnek, vagy rendezhetnek segítséget a kerthez, meg a vásárláshoz.

ma 14:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!