Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Más is érezte úgy,hogy a...

Más is érezte úgy,hogy a nagyszülőknek nehezére esik az unokára vigyázni?

Figyelt kérdés
Szeretik,imádják, mégis amikor havi 1-2 alkalommal megkérem, amikor tényleg muszáj lenne ímmel-ámmal mondják,hogy vigyem. Mindig vihetem, soha nem mondták,hogy ne, de a stílus ahogy előadják, olyan érzést kelt bennem,hogy nehezükre esik.
nov. 19. 10:07
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
95%

Akkor nehezükre esik.

Valószínűleg fizikailag is idegileg is kimerítő nekik.

De szeretnek titeket, örülnek is nektek, ezért vállalják.

nov. 19. 10:11
 2/26 anonim ***** válasza:
67%
Igen, sőt látogatni is. Többnyire anyósomék csak akkor látják, ha kivisszük hozzájuk. 13 percre lakunk egymástól, nem a világ másik felén. Minden fontosabb. Dolgoznak, 50-esek, rengeteg hobbival, ami tök szuper, de amennyit sápítoztak az unoka után, most olyan nehezükre esik vele lenni. Ha valamiért vigyázni kell rá - mert orvoshoz megyek vagy hasonló - akkor is szájhúzgálás van. Egyedül anyukámra számíthatok, ő minden unokájával szívesen tölt időt.
nov. 19. 10:26
 3/26 anonim ***** válasza:
83%
54 éves vagyok, van egy 5 éves unokánk. Imádjuk mindketten, mindig nagyon örülünk, amikor nálunk vannak, szívesen vigyázunk rá, de úgy kikészülünk, amikor itt van, hogy le kell pihenjünk, amikor elmegy (amit általában alig várunk). Pedig nem vagyunk kövérek, se tunyák és a gyerekeinkkel anno rohangáltunk, hajnalban keltünk, éjszakáztunk, stb. Elfáradtunk. Dolgozunk mindketten, alig vagyunk otthon, magunk csinálunk a házunkban és körül nagyon sok mindent, kertet művelünk, stb. van elfoglaltságunk bőven. Ezen túl, ha itt van az uncsi, akkor foglalkozunk vele folyamatosan, a gyerekeinket meg hagytuk maguk játszani, így ez is azért fárasztó. Sokkal jobban vigyázunk rá, mint a saját gyerekünkre, mert féltjük is, meg nehogy az legyen, hogy a mamáéknál törte össze magát. Szoktunk vele focizni is, na attól teljesen kész vagyok :-) És arról nem is beszélve, hogy mióta kirepültek a gyerekek, más az időbeosztásunk, vannak olyan dolgok, amelyeket addig nem engedhettünk meg magunknak, most meg igen, pl. minden este szeretek olvasni, néha késő éjjelig, és utálom, amikor valami miatt nem tudok. Ez nem azt jelenti, hogy haragszom az unokámra, hogy ott van, de van egy megszokott folyamat az életünkben és megtörik ilyenkor, és ahogy egyre idősödik az ember, egyre nehezebben viseli ezt.
nov. 19. 10:43
 4/26 anonim ***** válasza:
79%

Nem kell havi többször megkérni őket, ennyire egyszerű. :)

Az, hogy szeretik az unokát, egy dolog, viszont attól teher lehet nekik egy, esetleg már örökmozgó kisgyerek, főleg, hogyha még amúgy napi nyolc-kilencórában dolgoznak is.

nov. 19. 11:20
 5/26 anonim ***** válasza:
83%
Nekem van egy öt éves unokám, mi 78 évesek vagyunk. Nagyon gyakran itt van nálunk, szokott itt aludni is. Ő tart bennünket fiatalon. Meg is keserednék, ha nem hoznák ide a fiamék gyakran. Pedig egy égető rosszcsont, mégis bennünket ő éltet. Nekünk annyiból könnyű, hogy már nem dolgozunk, kertünk sincs, kaját rendeljük, úgyhogy más dolgunk nincs is, mint a kisunoka.
nov. 19. 11:23
 6/26 anonim ***** válasza:
96%

Nem. Sőt. Örülnek, ha minél többet lehetnek vele.

Talán a szüleid nem bírják fizikailag, kimerítő nekik, vagy ha dolgoznak, akkor túl sok, pihennének.

nov. 19. 11:24
 7/26 anonim ***** válasza:
76%

Nálunk úgy volt, hogy anyuék mindig örültek, ha vittük a kislányomat, volt, hogy hetekig vigyáztak rá (100 kilométerre laktak). A hetekig vigyázásra akkor volt szükség, amikor a munkám miatt a határidők nagyon szorítottak. Örökké hálás leszek nekik, lányom is imádott náluk lenni.

De az is igaz, hogy anyu 52 éves korától nyugdíjban volt (előrehozott nyugdíj). Fiatalos nagyi volt. Apu 60 volt akkor, ő is már nyugdíjban volt.

Bevallom, ha mostanában a lányom szülne, én nem tudnék unokázni, akárhogy számolom, még minimum 10 évig dolgoznom kell. Továbbképzések, tanfolyamok, hogy egyáltalán megtartsam a végzettségeimet, regisztrációimat. (És a munka sem piskóta...)

Annyira fáradt és kimerült vagyok, egyszerűen soha nem lesz alkalmam a lányomnak és majdani unokámnak továbbadni azt, amit én a szüleimtől kaptam:(

nov. 19. 11:33
 8/26 anonim ***** válasza:
65%
5-ös vagyok. Mi a bánatos kakiért kell lepontozni? Azért mert van időnk az unokára? Mi rosszat írtam? Végig dolgoztuk az életünket, nem értem kinek a szemét szúrja ha idős éveinkre nincs dolgunk és az unokánknak élhetünk.
nov. 19. 11:39
 9/26 anonim ***** válasza:
100%

Úgy általánosságban, amikor mi, mai kisgyerekes szülők gyerekek voltunk az volt a jellemző, hogy a nagyszülők (főleg a nagymama) rengeteget vigyázott az unokákra, főzött sokszor a családra stb.

A mi nagyszüleink voltak az a generáció, akik korán nyugdíjba mentek. Az én mamám pl korkedvezménnyel 51 évesen, de a többiek se dolgoztak sokkal tovább. Így ráértek, még viszonylag fiatalok voltak.

Ma meg ugye a nagyszülők vagy még dolgoznak, ami leszívja az idejüket és erejüket. Vagy ha nem az azt jelenti, hogy már jóval 60 felett járnak (ritka kivétellel). Ilyenkor már sokszor energiával nem bírják.

Ehhez hozzá jön, hogy sokan vannak egészségileg is rossz állapotban.

Aztán a gyereknevelés is sokat változott. A mai gyerekek valóban, ahhoz vannak hozzászokva, hogy folyamatosan foglalkoznak velük. 30 éve ez kevésbé volt jellemző.

Pont nemrég gondolkodtam, hogy rendszeresen volt, hogy mamám egyszerre vigyázott mind a 4 unokájára (mindig 2 év a különbség, ergo voltunk mondjuk 2-4-6-8 évesek), az én szüleim meg egyszerre kettőre nem tudnak figyelni. Aztán persze bejött, hogy mamám fiatalabb volt, kipihentebb volt. Meg nála az jelentette a vigyázást, hogy ő főzött mi meg játszunk a szobában. Ha a kisebbeknek baja történt leszidta a nagyobbakat. Ma már ez a legtöbb családban nem kielégítő.

nov. 19. 12:10
 10/26 anonim ***** válasza:
35%

Hat igen, teljesen igazad van 9-es.

Engem anyam anno meg a kisagyba tett orditani, amig fozott es kitakaritott. O maga meselte. Aztan meg a tv ele ultetett, amint nagyobb lettem. Erre en is emlekszem, allandoan az volt, hogy tokmindegy mit csinalok, csak kuss legyen.

Igaz, hogy egy porszem se volt a hazban soha, gyerekkent se, mindig volt meleg kaja, de milyen aron? A kapcsolatunk is ennek megfelelo.

En mar nagyon nem igy nevelem a gyerekem, sokszor van kupi, mert csak este tudunk elpakolni, az ebed is van hogy naagyon sokaig tart, mire elkeszul mert 20x abba kell hagynom a 1,5 evesem mellett, de nem tudnam azt vele megtenni soha, amit anyam csinalt.

Mondjunk epp ezert ilyen gond sincs nalunk, hogy most vigyaz-e ra, mert soha a budos eletben nem hagynam oket kettesben :D

nov. 19. 12:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!