Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Mi a magyarázata, hogy amikor...

Mi a magyarázata, hogy amikor a nagyszülők vigyáznak egy unokára, általában mindig engedékenyek vele, mégha anno szülőként a gyerekeiket szigorúan nevelték?

Figyelt kérdés
okt. 3. 11:14
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Mert az unoka felnevelése nem az ő felelősségük.
okt. 3. 11:23
 2/10 anonim ***** válasza:
90%
Mert ez a nagyszülő dolga. Régi falusi világban a szülők dolgoztak, a nagyszülők voltak egész nap a gyerekkel, a szülők a ritkán látott, szigorú embert képviselték. Most a nukleáris családokban nyilván más a helyzet, tehát a szülőnek nehezebb lavíroznia, mert egyszerre akar a gyereknek barátja meg nevelője is lenni. De a nagyszülő feladata nem változott: ő azt csinál, amit akar, mert az anyja megneveli. Pont azért volt a saját gyerekével szigorú, hogy teljesítse feladatát, és remélhetőleg majd az unokájával lehet olyan engedékeny, ahogy idegen gyerekével is tenné. Én szüleim is abszolút máshogy beszéltek a testvéreik gyerekeivel, mint velünk, cserébe a szüleim testvérei meg velünk voltak mindig mások. Ez az élet rendje.
okt. 3. 11:45
 3/10 Katona Dius ***** válasza:
91%

Nagymamámnak volt egy olyan mondaása, hogy a szülő dolga nevelni a gyereket, a nagyszülői, meg hogy elrontsa (elkényeztesse). Amíg élt, ő tartotta is magát ehhez, nem lehetett lehetetlent kérni. Ha a csillagok kellettek az égről, lehozta.

Szerencsére nagypapám sokkal szigorúbb volt (most felnőtt fejjel mondom ezt, gyerekként azért annyira nem élveztem :D) és keményebb kézzel fogott minket, próbálta mamámat is kissé visszafogni. Neki köszönhető, hogy nem kanászodtunk el teljesen. :D Sosem bántott minket, se szóval, se tettel, de voltak szabályai, amihez tartani kellett magunkat (nem rohangálunk evés közben, stb).

okt. 3. 11:47
 4/10 anonim ***** válasza:
89%
Mert már másképp gondolkodnak, mint huszonévesen, amikor szülők voltak. Nem nyomja a vállukat annyi teher, mint fiatalon, és most nem csak a gyerekre gondolok, hanem minden másra. Már nem idegbetegek a megélhetésük miatt, már sok mindenen túl vannak. Rengeteg tapasztalás van mögöttük. Csak az örömöt akarják megélni és azt adják át. Jó esetben azért engedékenyek, mert csak a szeretet, a gondoskodás és a tapasztalás beszél belőlük. Ha tanítanak, azt is szeretettel teszik.
okt. 3. 11:47
 5/10 anonim ***** válasza:
91%
Mint ahogy az utcában mondta az öregúr, amikor az unokája rossz volt: "az anyja feladata, hogy nevelje, én az anyját neveltem fel"
okt. 3. 12:10
 6/10 anonim ***** válasza:
90%

en nagybacsikent sokkal engedekenyebb vagyok, mint a sajat gyerekeimmel.

A gyerekeim az en felelossegem, hogyan nonek fel es milyen emberek lesznek. Ha unokaocseim nalunk vannak, akkor az a feladatom, hogy jol erezzek magukat es kedves emlekuk legyen a nalunk toltott ido (persze nyilvan nekik sem engedek meg mindent es a szuloktol kapott utasitasokat is betartom)

okt. 3. 13:53
 7/10 anonim ***** válasza:
88%

Mert nem nekik kell nevelni az unokát.

Bocsánat a hülye hasonlatért, de ha vendég kutya van nálam pár napra, ráhagyok kisebb dolgokat, mert nem nekem kell megnevelni két nap alatt.

okt. 3. 14:24
 8/10 anonim ***** válasza:
81%
Hogy én hányszor hallottam anyukámtól, hogy ha nagymama lesz, el fogja rontani az unokákat csöpögős nagyanyai szeretettel! :) Mindig ő volt a szigorú, mert apám mindent ránk hagyott. Ahogy előttem is írták, a nagyszülőnek más a szerepe és a feladata is az unoka életében. Mivel nem neki kell nevelni és ritkábban is találkoznak, belefér olyasmi, amit ha a szülő enged meg, a gyerek hátrányára válna. Nem mindegy, hogy minden nap kap ebéd után csokitortát és nézi a TV-t vagy csak havonta kétszer. Éppen ezért számít az is, hogy milyen sűrűn találkoznak az unokával. Mi több generációs házban lakunk a szüleimmel, így anyu kénytelen volt letenni a mi gyerekeink elrontásáról (apu meg ugyanolyan engedékeny velük, mint velünk volt). Az egyik testvérem gyerekeivel is sűrűn találkozik, egy darabig velünk is laktak, így velük is csak mérsékelten engedékeny, viszont torta, külön program, szóval ilyen extrák vannak. A másik testvérem gyerekeivel sajnos csak ritkán találkozik, a sógornőm nagyon más gyereknevelési elveket is képvisel, így amikor a nagyszülőkkel vannak, ők sem kezdik el nevelni őket.
okt. 3. 14:41
 9/10 Kései Sirató ***** válasza:
32%
Érettebbek, tapasztaltabbak, tudják, hogy nem a szigor az egyetlen járható út.
okt. 4. 08:39
 10/10 anonim ***** válasza:
26%
Mert általános nézet, hogy az unoka az kényeztetni van. A nagyszülők a "józsaruk", akikhez szívesen megy az unoka. Hogy totál elvadítják a szülőtől az már nem érdekes...
okt. 4. 12:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!