Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hány nap szabadság jár ha a...

Hány nap szabadság jár ha a nagymamám temetésére megyek?

Figyelt kérdés

Ma volt a temetés a mai nap biztosra jár viszont sokak szerint a holnap is magyarán 2 nap mivel hogy közeli hozzátartozó.

Viszont párom mesélte hogy 2éve mikor az ő nagymamája temetésére ment 2napot volt otthon és közölte a főnöke hogy 1nap jár a másik napot a szabadságról vették el , mivel nem egyenes ági felmenő.....

Most szerintetek ez hogy van?

19

nov. 11. 16:03
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
83%
9es voltam. Nem tudom, hogy miért pontoztak le. Az egyenesági rokon fogalmát a Polgári Törvénykönyv, a rendkívüli szabadság fogalmát a Munka Törvénykönyve szabályozza és a halálesettől számítva 60 napon belül kötelező kiadni.
nov. 11. 20:11
 12/18 anonim ***** válasza:
20%
11, mert egyrészt nem csak egyeneságra jár, nem rendkívüli szabadság a neve, és nincs 60 nap sem a törvényben. 😂
nov. 12. 07:00
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
A férjedet átverte a főnök. Egyenesági felmenő (szülő, nagyszülő, stb) esetén 2 nap jár.
nov. 12. 12:58
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk úgy emlékszem, hogy kegyeleti távollétnek rögzítették a rendszerben. Vagyis ilyesmi volt a neve. 2nap járna úgy vélem amúgy.
nov. 12. 20:44
 15/18 anonim ***** válasza:
53%

Azért érdekes, hogy aki a helyes választ adja, az van lepontozva.

Nem jár "szabadság", hanem munkavégzés alóli mentesítés. 2 nap, nincs 60 napos határidő sem.

Ez a munka törvénykönyvében így szerepel.

55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól

f) hozzátartozója halálakor két munkanapra,

294. § (1) * E törvény alkalmazásában

b) * hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa,

Ettől lehet eltérés a kollektív szerződés szerint, de csak pozitív módon (még több távollétet engedélyezhetnek)

nov. 14. 13:17
 16/18 anonim ***** válasza:
50%
15, megszoktam, se itt, se a kismamák a pénzbeli ellátás téméban nem bírják elviselni, ha valaki tudja a választ, és azt korrekten adja meg, nem konyhanyelven böfög valami féligazságot.
nov. 14. 13:42
 17/18 anonim ***** válasza:
52%

14-15 nem az elmélet itt a lényeg, hanem a gyakorlat. A kérdező nem arra volt kíváncsi, hogy szabadságnak, távollétnek vagy mentesítésnek hívják a jogászok, hanem arra, hány napig nem kell még a munkával is törődnie a gyász mellett. 12-es meg ne okoskodjon, a 9-es nem írta, hogy "csak egyeneságira jár".

Őszinte részvétem, kérdező.

nov. 16. 05:55
 18/18 anonim válasza:
100%
Nekem mikor apám elhunyt és a férjem nagymamája,mindkétszer járt 2 nap,ami a bérpapíron rendkívüli szabadságként volt feltüntetve.
nov. 16. 08:58
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!