Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Miért mániája a nagyszülőknek,...

Miért mániája a nagyszülőknek, hogy a gyerek az utolsó szem cukorról is tudja, hogy ők vették?

Figyelt kérdés

Ilyen volt nagyanyám, anyám is, anyósom is. De sokaktól hallom. Vesznek egy ruhát, csokit, bármit és jön a "de mondd meg, hogy ezt a mama vette"

Sima ajándékoknál hagyján, de pl mikulás, karácsony, amikor úgymond tőlünk sem kap semmit, hanem mindent egyetlen varázslatos személytől, akkor már gáz. És mondjuk, hogy hozzanak át mindent és majd odatesszük a többi közé, mintha mondjuk a Mikulás hozta volna. És akkor hozzák külön napokkal később. A gyerek azt sem tudja mi van. Vagy "ezt a mama Jézuskája hozta" Mi van? Mama Jézuskája, Dédi Jézuskája? Keresztény ember létükre hogy jöhet ki ilyen a szájukon? Most húsvétkor ugyanez. Mondtam, hogy hozzák át a csokikat, amit a gyereknek szánnak, szétszórjuk a kertben. Erre áthozzák ma, mert ők elutaznak és nem jönnek húsvétig. Hát mondom, attól még én ki tudom szórni. De hát akkor a gyerekek nem tudják, hogy mama vette. ??? Jó hogy, mert nem is. A nyuszi hozza.

Nem értem miért nem lehet csak örülni a gyerekek örömének, ahogy hisznek a csodákban. Miért kell minden áron, hogy a gyerej elaléljon a hálától, amiért a mama csoki nyuszit vett.

2023. ápr. 4. 19:15
1 2 3 4 5 6 7
 11/68 anonim ***** válasza:
91%

#9 Nem tudom ki hogy van vele, én gyerekként sem voltam "hülye" valahol mindig is tisztában voltam vele, hogy kik adják az ajándékot, a szüleim, nagyszüleim, stb.

Pedig mindig úgy mondták, hogy a "Jézuska hozza" én meg tudtam, hogy ott van eldugva a felső szekrényben hetek óta... :D

A nagymamáim mindig úgy adták oda az ajándékukat, hogy "nézd mit hozott a Jézuska" én meg megköszöntem a Jézuskának, de ettől még tudtam, hogy ez csak egy "játék" és amit adnak, azt saját maguk adják.

Mondjuk nem is ridegtartásban voltam nevelve, szimplán csak szerettem minden családtagomat gyerekként.

2023. ápr. 4. 20:44
 12/68 anonim ***** válasza:
76%
Így édesgetik, hogy jelzik tőlük van.
2023. ápr. 4. 20:44
 13/68 anonim ***** válasza:
93%

Nálunk ez úgy volt és anyukám is úgy csinálja 5 unokás nagyiként, hogy “nézd, nálunk is járt a nyuszi/Mikulás/Jézuska és elhozta az ajándékaidat”.

Soha nem lett ettől kevésbé hihető a számunkra (aránylag sokáig hittem a Mikulásban, Jézuskában stb), hogy a nagyi/keresztapa/nagynéni adta oda, nem pedig anyám görcsölt ilyen beteges módon, hogy nehogy más is merjen ajándékot adni a gyerekeinek rajta kívül.

2023. ápr. 4. 20:50
 14/68 A kérdező kommentje:

Bárki adhat ajándékot a gyerekeimnek, de nem azokon az ünnepeken, amikor senki nem ajándékoz, hanem csak megtörténik a varázslat. Lehet ajándékozni szülinapon, névnapon, gyereknapon, bármelyik másik napon. Azon a három ünnepen meg csak örüljenek a gyerek örömének.

De ok, bennem van a hiba. Nekem mindenesetre kínos, hogy semmit nem lehet a gyerekeknek odaadni anélkül, hogy járna hozzá a körítés, hogy ki vette. Főleg, ha olyasmit kapnak, ami nem is érdekli őket. (Pl zokni, sapka)

De másik példa. Megyünk az utcán valamelyik rokonnal. Ismerős odajön, de csinos ez a gyerek. Rokon : "Hát igen mama/dédi/ papa vette" Utóbbi azért külön érdekes, mert tudvalevő, hogy papa nem vett semmit, maximum a pénzt adta rá, mert fogalma sincs hogy a gyerek holmit eszik vagy isszák. És ilyenkor papán látszik, hogy neki is kínos.

2023. ápr. 4. 21:08
 15/68 anonim ***** válasza:
93%

"Mama Jézuskája, Dédi Jézuskája? Keresztény ember létükre hogy jöhet ki ilyen a szájukon? "

És ezzel mi a baj?

A gyerek nem hülye. Minálunk is így mondtuk, de tudtuk, hogy igazából nincs Jézuska, csak egy játék, szokás. És kiskoromban írtam a Jézuskának levelet, kiraktam az ablakba, de tudtam, hogy a szüleim fogják elolvasni és tőlük fogom megkapni.

2023. ápr. 4. 21:12
 16/68 anonim ***** válasza:
100%

A gyerekek mágikus gondolkodása sok mindent elbír. A Jézuska járhat nálunk meg járhatott a mamánál is.

Emlékszem, gyerekként teljesen természetes volt, hogy nálunk volt a Mikulás, de ott van a sok csoki közt a rendőrmikulás, meg a postásmikulás is (szülők szakszervezeti ajándéka, nyilván :D). Gyerekként simán beemeltem, hogy oda is elmegy a mikulás a rendőrségre, meg a postára, és tudja, hogy én anyámék gyereke vagyok, és ezért ott is hagy nekem ajándékot.

Ugyanígy nem volt gond a mama mikulása/jézuskája/stb sem, még magyarázkodni sem kellett, simán lerendeztem magammal, hogy oda is elment és kész.

2023. ápr. 4. 21:32
 17/68 anonim ***** válasza:
100%

7es jól megfogalmazta szerintem.

Nálunk csak ugy volt hogy "itt is járt a Jézuska/nyuszi, stb"

Szerintem ők így akarják tudatni a gyerekkel hogy foglalkoznak vele. Úgy add oda az ajandékot hogy "mamánál is járt a Jézuska" es akkor nem a mama jézuskája.

Az meg igen, kicsit idegesítô amikor valamit kap és nem azért csinos mert jól áll a fazon, hanem mert a papa vette 🤣🤣

2023. ápr. 4. 21:32
 18/68 anonim ***** válasza:
98%

Az egyik barátnőméknél az a szokás, hogy a cipőket az ajtó előtt, a lépcsőházban tárolják. Amikor decemberben náluk voltam, akkor előbb a kiscipőkben elhelyeztem néhány édességet, és csak azután csöngettem be. Jól jött ki, mert pont az egyik gyerek nyitott ajtót, szóval mondhattam rögtön, hogy nézze csak, valami van a cipőben, hívja ide a testvérét is gyorsan, hát lehet, hogy a Mikulás volt. Azt hittem, beszopt@k.

Viszont pont egy hete voltam megint náluk, társasjátékoztunk, és hát mint az átlag gyerekes háztartásban nem volt meg minden bábu. Hozták a Kindertojás-figurákat, hogy azok jók lesznek, és én legyek a pandával, mert azt úgyis tőlem kapták.

Mondtam nekik, hogy ne hülyéskedjenek, tőlem nem kaptak soha Kindertojást. De igen, válaszolták, télen, csak azt hazudtam, hogy a Mikulástól van, de ők nem hitték el, mert a Mikulás nem délután jár, hanem éjjel.

4 évesek (ikrek), és bár még hisznek a csodában, azért kikoskodták, hogy nem csoda történt, ráadásul hónapokkal később is tudják, hogy azt a szaros kis Kindert pont tőlem kapták.

2023. ápr. 4. 22:07
 19/68 anonim ***** válasza:
89%
"Keresztény ember létükre hogy jöhet ki ilyen a szájukon?" Innentől hiszti az egész, zavar hogy nem hazudnak a gyerekednek TELJES egészében. Mondhatnák azt is, hogy a jézuska, a mikulás és a többi hazugság, és egy szót sem szólhatnál érte.
2023. ápr. 4. 22:10
 20/68 anonim ***** válasza:
89%
A gyerek nem hülye. A varázslat akkor is megvan, hogyha a mama/papa adja oda az ajándékot. Azt is tudja, hogy tőled van, nem a jézuskától. Meg egyszer elmúlik a varázslat és rá fog jönni, hogy ti pakoltok a fa alá, akkor meg azt fogja érezni, hogy minden tőletek van a nagyszülők meg le se szarják.
2023. ápr. 4. 22:11
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!