Nagytatám halála után mindent a mostohanagymamám örökölt, lehet tenni valamit?
Nagytatám mindent az új feleségére hagyott halála előtt. A nő utál minket, csak a tatám vagyonára hajtott. Most oda jutottunk,hogy a házat is ahol lakunk át kell adjuk a nő vérszerinti unokájának. A nő 22 évvel fiatalabb volt mint tatám.Egy csomó családi ertektargy a keze alá került, beleértve nagymamám ékszerei, amit ő rám akart hagyni,de tatám megtartotta új szeretőjének. Pénzbeli értéke nem sok, viszont nekem sokat jelentenek.
A ház ahol apukám és én is felnöttünk lehet idegenek keze alá fog kerülni, a szuleim meg hajléktalanok lesznek (természetesén nálam fognak lakni,ha ez bekovetkezik). Fogalmam sincs mit csinálhatunk, az ügyvédek nem adnak nagy esélyt a sikerre,mivel a végrendelet törvényes körülmények között lett aláírva.
A magyar törvények szerint a végrendeletben csak a hagyaték 70%-áról lehet rendelkezni, 30% pedig a köteles rész, azaz vér szerint, az öröklési rend szerint öröklődik.
Úgy gondolom, nem zajlott még le a hagyatéki eljárás, különben ez már kiderült volna számodra.
A román törvények szerint is van köteles rész, itt legalábbis ezt írják.
Azt is fontos lenne tudni, hogy a ház egyedül a tatáé volt-e, vagy közös tulajdon a mamával.
30# már 3 éve volt megírva a rendelet és elméletileg lejárt az idő,ami alatt meg lehetett támadni. Így csak az a papír számít, a törvényes orokosoknek már nincs joguk. Külföldön laktunk,a szuleim lakást béreltek, de mivel visszajottunk Magyarországra a szuleim nagytatámhoz költöztek, mert lebetegedett.Otthagyták a munkahelyuket,hogy segítsenek neki. Nagymamám része el lett osztva a halálakor,a ház kizárólagos tulajdonosa nagyapám volt. Sok értéket már halála előtt a z új feleségére iratta,mint adomány (igy ezekhez már semmi közünk, mert halálakor nem a tatam néven voltak).
A szuleim küldtek tatamnak havonta pénzt,mert a nyugdíja kicsi volt. Tatam néven volt a ház és még pár föld,amit a nő előtt azt mondta,hogy unokáinak tartja,hogy oda építsünk majd hazat magunknak.
Ha jól gondolom, az örökösödési szerződés az az eltartási szerződés akar lenni.
Ha ilyet írattak vele alá, akkor az minden további nélkül megtámadható jogilag, függetlenül a lejárati időtől. Ha perre kerül a sor, akkor NEKI kell bizonyítania, hogy a szerződésben foglaltaknak eleget tett, nem nektek, hogy nem. De persze ti tudjátok bizonyítani például azt, hogy mivel a "tata" pénze kevés volt, ezért ti utaltatok neki pénzt. Ezzel felvetődik a kérdés, hogy nektek miért kellett pénzelnetek őt, hogyha volt egy eltartója? Ugyanez az ápolással; ha tudjátok igazolni, hogy odaköltöztetek hozzá vagy a környékére az ápolás miatt, akkor szintén felvetődik a kérdés, hogy ellátta-e megfelelően a vállalásokat.
Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy nem, akkor semmisnek minősül a szerződés.
Az ajándékozásról; ha az ajándékozó az ajándékozást követő 10 éven belül elhuny, akkor a törvényes örökösöknek ugyanúgy jár a kötelesrész, ami az örökség 1/3 része. Ha nem tudja kifizetni, akkor lemondhat az ajándékról a javatokra, ha pedig az ajándék nincs már meg, akkor pénzben kell kifizetnie titeket.
#37, megelőztél. Hacsak nem örökösödési szerződés, mert azt 2 év múlva valóban nem lehet megtámadni.
Én csak azt nem értem, hogy ha a tata mindent a luvnyára íratott, hogy volt képe elfogadni a pénz és a gondoskodást a szülőktől?
És az "adományt" - nyilván ajándék - is meg lehet támadni, ha 10 éven belül történt az ajándékozás.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!