Meddig tart a gyász?
Még nem láttam kollégát, rokont 1 hónapnál tovább fekete ruhát hordani. Inkább 2 hét.
Most halt meg egy kolléganőm férje, de feketét vagy karszalagot nem hord.
Részvétem. Az én nagymamám nem olyan volt, akit nagyon megérte volna gyászolni.
Őszinte részvétem!
Nekem párom halt meg tavaly de nem jártam feketében, utálta volna. A búcsúztatóra direkt kértem hogy ne jöjjenek feketébe. Nem a ruha színével gyászolok.
Nem ellened szól, hanem általánosan az ellen a hülye felfogás ellen, hogy gyászolni csak feketében lehet. Nettó képmutatás és számomra egyben feltűnési viszketegség. Régen volt divat, főleg falun marhára ráérnek ezzel foglalkozni.
Aki valóban gyászol, az magában teszi és pont tojik arra, hogy milyen ruha van rajta közben.
Ahonnan én származom falun, ott nagyon nagy szokás feketében gyászolni. Sok 60-70 éves néni, ha meghal a férje, a saját haláláig feketében jár.
Nekem eddig szerencsére csak távoli rokonok haltak meg. Anyum és mamám is azt hiszem fél - 1 évig jártak feketében.
22 vagyok, már elköltöztem Pestre, szerencsére még az összes nagyszülőm + 1 dédim is él. Ha közülök valaki meghalna, szerintem a halál-temetés idejére biztosan hazamennék (nálunk 3-4 napon belül megvan a temetés) és még utána kb 1 hónapig járnék feketében. De 100% -osan magam miatt, nem képmutatásként.
Mikor pl mamám testvére halt meg, egyáltalán nem vettem feketét, a temetésre sem utaztam haza. Egyáltalán nem volt semnilyen kapcsolatom vele.
“számomra egyben feltűnési viszketegség.“
Nagyszerű. Az ember már nem is gyászolhat úgy, ahogy akar, mert jön valaki és közli vele, hogy viszketegség(?) miatt teszi. Ember, a ló túlsó oldalán vagy, hadd hordjon már feketét, akinek úgy tetszik, anélkül, hogy hülyeségekkel vádolnád. Te majd hord élénk színű, kivágott koktélruhát a nagyid halálakor, ha neked úgy tetszik, de nincs jogod másokat megszólni, mert az már inkább feltűnősködés, mint a fekete ruha. Szégyellhetnéd magad, hogy gyászolókat lesel, hátha még te is tudsz rúgni egyet rajtuk. Milyen ember vagy te?
A ruha színe csak álca, nem mutatja a belső érzéseket...
van egy ismerős csaj, nem gyászol senkit, annyira imádja a feketét, folyton azt hord. Nem sportosan, nagyon csinos.
A nagyim meg folyton mondogatta nekünk meg a gyerekeinek, meg ne próbáljanak feketében lenni temetés után egy napig sem, mert baromság. Pedig vidéki asszony, erősen vallásos...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!