Hol találhatnék "ugrasztható" segítséget kisgyerekeinkhez Svájcba?
Svájcban élünk, én dolgozom, feleségem a 2 és 5 éves gyerekekkel van otthon főállású anyaként, mivel itt az intézményrendszer részleges hiánya (Mo-val ellentétben) nem teszi lehetővé, hogy (2+ gyerek esetén) az anya dolgozzon. Viszont bekövetkezett az, amire nem gondoltunk: feleségem 2 hónapra kórházba került és így azonnal pótolnom kellett, és mivel nincs ugrasztható rokon, nagyszülő, így hirdetéssel vadásztam gyakorlatilag az első épkézláb vadidegent, akire a a gyerekeket és a háztartást rábíztam (ez egy külön sztori kik jelentkeztek).
A jövőre nézve szeretném magunkat (és több más Svájcban élő magyar kisgyermekes családot, akinek nincs ugrasztható rokona SOS helyzetre) bebiztosítani, egy listával, amire olyan személyeket írnék fel, akik SOS pár napon belül kiutaztathatók lennének. Ideálisan olyan hölgy, aki óvónő, tanítónő végzettségű, és beszél kicsit németül vagy angolul és bármikor ki tud venni 1-2 hónap fizetetlen szabadságot (vagy olyan helyzete van, hogy ezt meg tudja oldani).
Kérdésem, hogy hol, hogyan lenne érdemes keresnem ezt a személyt Mo-n belül? (Jó lenne mondjuk a származási városunk közelében találni, hogy időnként tudjunk vele találkozni akkor is, ha nincs SOS helyzet).
48-as:
"Esetleg SRK-nál lehet érdeklődni, ők közvetítenek babysittereket eléggé jutányos áron" Gondolom erre a weboldalra gondolsz:
Az a felháborító, hogy ez amit kifelé kommunikálnak, és amikor hívtam őket (merthogy nem a nagymama, vagy Nanny esett ki, hanem maga az anya, amit nem csak fizikailag, hanem érzelmileg is nagy terhet jelentett mindenkinek!) akkor azt mondták, hogy valójában ha két nappal előtte szólok, akkor heti két alkalommal 3 órában (heti 6 órában) küldenek VALAKIT, de ezt se tudja garantálni, mert nagy az igény rá. Szóval ennyit a külső mázról. Mindenki amúgy az SRK-ra (vagy csak egymásra) mutogatott (Gemeinde, Sozialdienst, alapítványok, kórház, Krankenkasse, stb).
Így aztán marad az opció, amiért most is feltettem ide pl. ezt a kérdést, azaz keresek valakit:
"amikor otthon vannak a gyerekek, de te még nem, felveszel valakit."
Ha jól értem, akkor nálatok csak heti egy napot kellene megoldani, ami nálunk is opció lesz, ha feleségem majd elmegy dolgozni. Bár emellé továbbra is szeretnénk heti akár 20 órában is valaki bentlakásosat a nagyobb biztonság (és pl. a tanszünetek miatt) Viszont a Hort, mint gyermekmegőrző nem viszi el délutáni kiegészítő programokra, pl. torna, úszás, stb. Ezt ti hogy oldjátok meg? A Hort nem tud ilyen "logisztikai" szolgáltatásról, ezeket mind az anyukák (vagy bébiszitterek) oldják meg. Ezért gondoltunk bentlakásos segítség + Kita/Hort kombinációra. De egyik se helyettesíti a másikat, csak kiegészítés. És a függés így fennáll a személytől, és őszintén, a táborok vadászása (pláne suli előtt) nem megnyugtató, az esetleges gyerekbetegségekről nem is beszélve, ha nincs háttérsegítsége a családnak.
Írod is, hogy "nem volt hely, akkor valamelyikünknek szabadságot kellett kivennie.". Van kb 14 hét tanszünet, ha külön-külön vennétek ki (azaz a család sosincs együtt!), akkor se lenne elég a szabi... (Ez Mo-n is probléma, és szintén tábor a megoldás, aminek díja egy havi fizu, mint itt, ezzel nincs is gond. Pont ezért látom jónak a magyar segítséget, hogy ezalatt viszont tudna picit a magyar tanítással foglalkozni velük, esetleg több magyar gyerekkel egyszerre)
"reggel 8 körül viszem a kicsit a Kitaba...du. pedig 5-fel6 körül megyek értük."
Ehhez azért olyan munkáltató is kell... Nekem a standard az, hogy 9.5 óra munkaidő + 2 óra ingázás odavissza, azaz 11.5 óra távollét.. tehát ha lett volna hely a Kita/Hortban, az se lett volna elég.
Szomszédok vagy magyar családok a helyi díjszabásért tudtak volna segíteni, de leginkább az volt a gond, hogy nem volt kapacitásuk, megvolt a saját életük. Egy fizuból élve, kb 5500-as megélhetési költséghez ha még hozzájön napi 10 óra * 25 chf/óra szitter * 20 nap=10.500 chf/hó... Kevesen (én sem) keresnek ennyit, Svájc ide vagy oda. Mo-n is ha egy család megélhetési költsége két gyerekkel kb 400e Ft, és hirtelen kell egy teljes munkaidős valakit megfizetni (kb 200e Ft), akkor kevesen mondhatják el, hogy 600e nettót visznek haza... Azt gondolom, 2 éves kortól, SOS helyzetben a bölcsi beveszi Mo-n a gyerkőcöt, így elég csak délután kb 4-6 között megfizetni valakit, ami így talán még belefér. Azzal együtt, hogy ez Svájcnak nagy hiányossága, nem jelenti azt, hogy Mo-n minden rózsaszín lenne, de ne menjünk el ebbe az irányba. Ez egy probléma és az ember attól ember, hogy keres/talál rá megoldást. Itt Svájcban amúgy is az önállóságra szoktatás van....
100 éves a kérdés, gondolom azóta a probléma is megoldódott!
Végig olvastam mind a 7 oldalt és egyre vártam, hogy mikor veti fel valaki a "magyar napközi" lehetőségét!
Nem tudom hány magyar család érintett ott a közelben, de összefogással és anyagiakkal miért nem lehet bérelni egy házat, ahol 3-4 magyar óvónő/tanító lakna és kapna állandó fizetést, a gyerekeket meg naponta leadni oda?
Korosztály szerint kapnák az igényelt foglalkozást, mert nyilván a 4 éves mást tanuljon mint a 10.
A kajájukat otthonról biztosítanák, tehát nem kell konyha meg hasonlók.
Ez még egy kidolgozatlan, nyers gondolat, de ha ekkora az igény erre, mint ahogy itt olvasom, már megfelelően kidolgozva, régen meg kellett volna valósítani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!