Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hol találhatnék "ugrasztható"...

Hol találhatnék "ugrasztható" segítséget kisgyerekeinkhez Svájcba?

Figyelt kérdés

Svájcban élünk, én dolgozom, feleségem a 2 és 5 éves gyerekekkel van otthon főállású anyaként, mivel itt az intézményrendszer részleges hiánya (Mo-val ellentétben) nem teszi lehetővé, hogy (2+ gyerek esetén) az anya dolgozzon. Viszont bekövetkezett az, amire nem gondoltunk: feleségem 2 hónapra kórházba került és így azonnal pótolnom kellett, és mivel nincs ugrasztható rokon, nagyszülő, így hirdetéssel vadásztam gyakorlatilag az első épkézláb vadidegent, akire a a gyerekeket és a háztartást rábíztam (ez egy külön sztori kik jelentkeztek).

A jövőre nézve szeretném magunkat (és több más Svájcban élő magyar kisgyermekes családot, akinek nincs ugrasztható rokona SOS helyzetre) bebiztosítani, egy listával, amire olyan személyeket írnék fel, akik SOS pár napon belül kiutaztathatók lennének. Ideálisan olyan hölgy, aki óvónő, tanítónő végzettségű, és beszél kicsit németül vagy angolul és bármikor ki tud venni 1-2 hónap fizetetlen szabadságot (vagy olyan helyzete van, hogy ezt meg tudja oldani).

Kérdésem, hogy hol, hogyan lenne érdemes keresnem ezt a személyt Mo-n belül? (Jó lenne mondjuk a származási városunk közelében találni, hogy időnként tudjunk vele találkozni akkor is, ha nincs SOS helyzet).

2018. okt. 31. 15:20
1 2 3 4 5 6 7
 51/66 A kérdező kommentje:

48-as, örülök, hogy jelentkeztél!!

A Kitaba jar kicsi nálunk is heti 2x6 órát (a nagyobbik ugyanezeken a napokon Hortban van délután), mivel feleségem nem dolgozott, ennyit fizettünk, hogy könnyebb legyen neki. És természetesen az első kérésem az volt a Kita-hoz és Horthoz, hogy hadd maradhassanak ott egész hétre, hogy dolgozni tudjak. Ilyen egyszerű lett volna a megoldás!!! Csakhogy várólista van és ilyen krízishelyzetekre sincs fenntartott helyük, így nem volt megoldás. A kicsi továbbra is ott volt a hét 3.5 napján egész nap otthon, a nagy meg a hét mind az öt napján délután.

Mit nem próbáltam meg, te hogy oldottad volna meg a helyemben ezt a helyzetet (te otthon a két gyerekkel, 100% Hausfrau, férjed dolgozik, te hirtelen kórházba kerülsz)? Örülök, hogy innen írsz te is, hátha látsz olyan megoldást, mit nem próbáltam.

Intézmény esetén pedig hogyan oldjátok meg a tanszüneteket? Milyen "táborokba" megy majd ha ovis lesz (vagy ment korábban is a nagyobbik?) Ovis korosztálynak elég korlátozott a szünidei programválaszték. Hánytól hány óráig vannak a gyerekek a Kita/Hort-ban hétköznap?

2018. nov. 1. 15:10
 52/66 anonim ***** válasza:
54%

""Mint ahogy egy Svájcban élő férfi, aki két kisgyerekkel, minden segítség nélkül egyedül marad sem kellene, hogy állami gondozásba adja a gyerekeit"

Kifejtenéd? Hiszen pont azért kényszerülök "alternatív" megoldásokat találni, hogy ne állami gondozás legyen a vége. Tehát, akkor mi a megoldás?""

Úgy értettem, olyan Svájcban élő férfi, aki nem magyar, ezért nem szempont neki, hogy magyar anyanyelvű vigyázzon a gyerekére. Én nem tudom, nem én élek ott, de csak utánajártál már, hogy a svájci férfiak mit csinálnak hasonló esetben.

2018. nov. 1. 15:14
 53/66 anonim ***** válasza:
70%

"Magyarországon van intézményi rendszer egészen kb 1 éves kortól 12 éves korig, így elégséges délutánonként megbízni valakit, amíg az ember haza nem ér a munkából. Itt az ovi 8.30-11.45-ig tart, reggelit vinni kell, ebédre haza megy. Tehát, mi is a megoldás?"

Mondjuk Magyarországra költözöl és kihasználod az itteni intézményi rendszer áldásos hatásait.

2018. nov. 1. 15:16
 54/66 anonim ***** válasza:
65%

"Még ha az anyagi oldalát szerződéssel (ami adott esetben nem sokat ér) le is írjuk, hogy ha még se tud jönni mikor szükség volt rá, akkor x-szeresét visszafizeti a rendelkezési díjnak.. ettől nem vagyok kisegítve, a gyerekek elhelyezése ettől nem oldódott meg."

Bébiszitter. Alkalmilag.

2018. nov. 1. 15:20
 55/66 A kérdező kommentje:

"de csak utánajártál már, hogy a svájci férfiak mit csinálnak hasonló esetben"

Pont ezt szeretném tudni, egy svájci férfi hogy oldja meg. A hivatalos szervek nem tudtak semmit se tanácsolni, állami gondozást (nevelőszükőkhöz adást csak). Van a válaszolók között szintén Svájcból, ő hátha tud valamiről, amiről én nem.

2018. nov. 1. 15:24
 56/66 anonim ***** válasza:
32%

"ha odamenne egy aupair és ő is csak a saját érdekeit nézné, kimenne és a fizetett idejében mobilozna, tv-t nézne, mert öt nem erdekli, csak a világlátás, nyelvtanulás. Hisz neki csak ez az érdeke. Ahogy kérdezöt se érdekli az aupair sorsa a maradék 12 hónapban."

Ha az aupair olyan hülye (nemzetiségtől függetlenül), hogy csak a rövid távú érdekeit látja, ezért mobilozik meg tévézik, akkor majd kirúgják, és észbe kap, hogy nem az ő érdeke, hogy mobilozzon, ha világot akar látni, hanem hogy előbb rendesen végezze el a munkáját. A kérdező is majd nemsokára rájön, hogy nem az az ő érdeke, hogy egyáltalán ne foglalkozzon a maradék 12 hónappal, hanem hogy arra is gondoljon, mert csak úgy fog találni embert. Ettől még nem kéne magyarozni.

2018. nov. 1. 15:26
 57/66 anonim ***** válasza:
31%

"Magyarországon van bölcsőde és óvoda, csak azt felejted el, hogy oda nem kerül alanyi jogon be a gyerek"

Amíg olyanoknak is van hely az óvodában-bölcsődében (mert van), akik csak otthon ülnek, addig nem félnék attól, hogy adott esetben az ő gyerekei ne kerülhetnének be.

2018. nov. 1. 15:29
 58/66 anonim ***** válasza:
76%

"Pont ezt szeretném tudni, egy svájci férfi hogy oldja meg."

Oké, hogy ide is idetévedt egy svájcban élő valaki, de szerintem sokkal érdemesebb lenne valami hasonló, de svájci internetes oldalon érdeklődni.

2018. nov. 1. 15:33
 59/66 A kérdező kommentje:

"Oké, hogy ide is idetévedt egy svájcban élő valaki, de szerintem sokkal érdemesebb lenne valami hasonló, de svájci internetes oldalon érdeklődni."

Átkutattam a netet, svájci fórumokat, mind a "nem tudom" és a nagymama/rokon volt a megoldás. A hivatalok is azt mondták, hogy ez egy komoly hiányosság Svájcban. Ritka helyzet, de nincs rá megoldás (az állami gondozásbavételen kívül). Ezek után kis esélyt látok rá, hogy pont a másik svájcban élő magyar tudja a megoldást, de hátha. Remélem jelentkezik még.

2018. nov. 1. 15:36
 60/66 anonim ***** válasza:
100%

48-as vagyok

Sajnálom, hogy ezeket (vagy legalább egy részét) nem írtad le a kérdésedben, és így ez a kérdés és a válaszok amiket kaptál teljesen elmentek más irányba... én is másképpen válaszolok, ha több részletet tudok már az elején, ezért elnézést kérek!

Mivel írod, hogy a Kita-ban és a Hort-ban nincsen lehetőséged így tényleg nem marad más, mint hogy azokra az időszakokra, amikor otthon vannak a gyerekek, de te még nem, felveszel valakit. Esetleg SRK-nál lehet érdeklődni, ők közvetítenek babysittereket eléggé jutányos áron (illetve ha magad intézed akkor kell utána a fizetésen kívül biztosítást is fizetni!)

Esetleg szomszéd néni-bácsi?

Vagy nem ismersz esetleg más magyar családokat? Hátha valaki ráérne és tudna segíteni? Nagyobb városokban (és környékén) nagyok sok magyar család él... hátha

Mi a szüneteket a nagyfiamnál, amikor még ovis volt úgy oldottuk meg, hogy a Kita ahova tanév közben ebédelni, du-ra járt, oda jelentkeztunk a szünet idejére. De itt is előfordult, hogy már nem volt hely, akkor valamelyikünknek szabadságot kellett kivennie. Most pedig, hogy iskolás jó előre le kell foglalni a táborokat, hogy biztosan legyen helye, de iskolásoknak már elég jó lehetőségek vannak.

Kb reggel 8 körül viszem a kicsit a Kitaba, a nagy már egyedül megy a suliba (de minden reggel megkérdezem tőle, és ha kéri elviszem), du. pedig 5-fel6 körül megyek értük.

Remélem hamar rendbe jön a feleséged, és nem lesz többet vészforgatókönyvre szükségetek

2018. nov. 1. 15:43
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!