Mit kérnél ballagásodra egy szegényebb családtagodtól?
Megkérdezték, hogy mit szeretnék, de nem tudtam/akartam semmit se mondani, mert megbàntani sem akarom őket, hogy ne vegyenek semmit, de ötletem se volt mi az ami hasznos és olcsó is...
19/L
Én szegényebb rokon vagyok, ilyen esetben meg sem kérdezem, mit vegyek. Virágcsokor lesz, mert illik, de mivel a vonatjegy is egy kisebb vagyon nekünk (messze élnek, nincs kocsink, sok átszállás), így ennél több nem fér bele sajnos.
Sem magamat, sem őt nem hozom kínos helyzetbe azzal, hogy udvariaskodjunk a mitszeretnél-semmit témakörben.
Ha meg már megkérdezem, akkor azt azért teszem, mert meg fogom oldani, anyagi helyzet ide vagy oda. Vagyis: ha feltették a kérdést, kérdező, akkor felelj rá nyugodtan. Drága ajándéknál amúgy is jellemző, hogy összefognak a családtagok, akkor annyit tesznek bele, amennyit tudnak.
Mi egy kisvárosban élünk, ami akkor mikor én ballagtam még falu volt. Itt szokás a konfirmálás, általános és közép iskolai ballagás után a rokonokat meghívni egy ebédre. Mi akkoriban nem mondom, hogy szegények voltunk, gazdagok sem, nem kaptam annyi mindent, mint most kap a gyerekem, de ezek az alkalmak különlegesnek számítottak. Például nagymamám három havi nyugdíjából tett félre, hogy arany fülbevalót vehessen nekem vagy a keresztszüleim 30.000 ft-os telefont. Persze, ezeket nem én kértem! Mellé rózsacsokrot csináltattak. Szokás, hagyomány kérdése az ajándékozás. Mi szülinapot nem ünneplünk, csak névnapot stb.
Mit kérj? Az attól is függ kinek mit jelent a szegény?! De ha valóban nehézkes a megélhetésük és te szereted az ékszereket akkor azt. Én magamnak vettem egy viszonylag elég vastag ezüst láncot 3600 ft-ért. Ékszerboltban szintén vannak szép darabok, amiről nem tudom ezüst e, de köves medálok, karkötők 2-5 ft-ért. Esetleg, mint írták kérj nasi csomagot vagy kozmetikait. Jó ötlet a szép képkeret is vagy elegáns toll. Én örülnék a szép virágos tárolódoboznak, illatgyertyának, fürdősónak vagy valami különlegesebb édességnek. 3000 ft-ban azért gondolkodj, mert 1 doboz Raffaellot kérsz tőlük azt ők is elég semminek érezhetik. A szegény embereknek is van méltóságuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!