Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Két éve mentem férjhez. Azóta...

Két éve mentem férjhez. Azóta nem dolgozom, mert a férjem nem engedi, hogy elmenjek dolgozni. Kezdetben tetszett, de most már unatokozom otthon. Hogyan magyarázzam meg neki, hogy a házimunka itthon nem elégit ki?

Figyelt kérdés

Esküvő előtt volt munkahelyem, főiskolára jártam, alig volt időm. Esküvő után elköltöztem a férjemnez egy másik városba és nincs munkahelyem. Eleinte örültem a pihenésnek, de most már kezdek unatkozni itthon. Úgy érzem, semmiért nem vagyok felelős. Pénzem van, mert ha kérek a férjemtől, mindig ad. Csak rossz néha, pl. hogy nem tudok neki ajándékot venni. Hiszen hogy mondjam, h adjon pénz, mert neki akarok venni ajándékot?

Már mondtam neki ezt, de nem érti. Mindig azt mondja, hogy más örülne, ha nem kellene mennie dolgozni és el tud tartani, nincs szükségem dolgozni menni. Csakhogy nekem már elegem van az állandó házimunkából. Amikor ezt felhozom, abból mindig veszekedés lesz. Csak én látom igy, hogy ez nem jó és tényleg örülnöm kellene az itthon létnek, vagy ez valóban nem jó igy?

Hogyan értessem meg vele, hogy szeretem őt nagyon, de mégsem érzem, h teljes lenne az életem?

2008. okt. 27. 17:25
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
100%

Eleve ijesztően hangzik, hogy Neked és kettővel előttem levőnek úgy "enged" vagy "nem enged meg" dolgokat a férfük. Ezek nem egyenlő kapcsolatok. Nem így kéne működnie. Attól, hogy férjhez mentetek, még szabad emberek vagytok!!! Nem parancsolhat jobban a férjetek Nektek, mint Ti neki! (Legjobb, ha senki nem parancsol senkinek, a házasság a szereteről szól, és nem arról, hogy ki uralkodik a másik felett.)

"Hadd menjek" stb. - láttam már ilyen feleséget, aki ahelyett, hogy azt mondta volna, "megyek", azt mondta, "hadd menjek" vagy "mehetek?" - tisztára mintha a férje a zord APJA lett volna!!! A férje lábtörlőnek kezelte, megcsalta. Nem egyszer. GYakran a feleségénél határozottabb nőkkel, akikkel nem tudta volna ugyanezt megcsinálni. Majd elhagyta, és elvált tőle.

Szóval ez a feltétlen engedelmesség (középkor...) nem biztos, hogy babért terem, sőt...!

2008. okt. 27. 19:12
 12/33 anonim ***** válasza:
100%
Csak az előttem szólókat tudom ismételni én is: vagy baba, vagy 4 órás munka, vagy tanulás. Irígyelni való hogy nincs szükség arra, hogy pénzt keress, de így nem tudsz kiteljesedni, és valamennyire függetlenné válni a férjedtől. Az itthonlét néhány évig oké, a baba mellett, de utána persze hogy az ember mások társaságára is vágyik.
2008. okt. 27. 19:12
 13/33 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen megertelek, es teljesen igazad van kedves kerdezo!

Jo otlet az egyetem, vagy megegy foiskola, es azokat is nappalin vegezni. Igy emberek kozott leszel egesz nap, uj baratokra tehetsz szert, es nem fogsz unatkozni. Vagy iratkozz be intenziv nyelvtanfolyamra.

De ha mar tanulni nincs kedved es lenne munkalehetoseg, akkor vallald el, nagyon fontos az onbecsulesednek is!

Gondolom feltekenysegbol nem enged, es azt akarja hogy teljesen tole fuggj.

Nem baj ha veszekszik veled, majd amikor latja hogy boldogabb leszel akkor amikor mar dolgozni jarsz, akkor abbahagyja a veszekedest is.

2008. okt. 27. 19:22
 14/33 anonim ***** válasza:
100%
Már bocs, de olyan nincs h a férjed nem engedi h dolgozz! Alanyi jogod van hozzá, nem foszthat meg tőle!Egyébként én teljesen kiakadnék a helyedben, nem bírnám elviselni. Tök igazad van h nem bírod. Állj ki magadért!
2008. okt. 27. 19:58
 15/33 anonim válasza:
80%
Kérdezd meg hogy mért nem enged el dolgozni!Beszélj vele hogy te unatkozol...és nem tutsz otthon semmit se csinálni hogy ha elvégezted már a házi munkát.
2008. okt. 27. 23:53
 16/33 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi hozzászóllásokat.

Tanulni főiskolán, egyetemen már nem akarok tovább. Közgazdászként végeztem, de soha nem dolgoztam a szakmában. Egy nagy multinál voltam korábban és a külföldi partnerrel kellett tartani a kapcsolatot. Emiatt sokat is kellett utazni.

Ezért nem akar visszaengedni dolgozni, mert nem lennék otthon sokat.

De máshová meg nem mehetek, mert a férjem szerint örülnöm kellene, hogy ő eltart és nem itt siránkoznom azon, hogy jól megy a sorom.

Amióta itthon vagyok megcsináltam egy nyelvvizsgát, megtanultam autót vezetni. Vagyis nem volt haszontalan idő. Csak én többre vágyom.És a főzés és takaritás nem elégit ki. És ezt nem érti meg.

A pénzzel, amit kapok tőle nem kell elszámolnom. Arra költöm, amire akarom.

2008. okt. 28. 14:17
 17/33 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Mintha anyukámról olvasnék...amikor megszülettünk öcsémmel, otthon maradt velünk, egészen kb 17 éves koromig. Az ő esetében a következő dolgok voltal lényegesek: 1.Az apám sem értette, miért akar dolgozni. "hiszen nincs rá szükség, el tudlak tartani titeket" szóval egy férfi ezt nem érti meg.Tényleg!

2. Anyám kb fél éves huzavona után fogta magát, és elment dolgozni. Voltak miatta veszekedések, aztán anyám elvégzett egy szakmát, és azóta abban dolgozik. Boldog. Apám nyügös néha, mert melegíteni kell az ebédet, meg nincs mindig mosott ruha, de megszokta. Ennek már lassan 10 éve.

Én azt tanácsolnám, próbáld még egyszer elmagyarázni, hogy miért szeretnél elmenni dolgozni, és ha nem érti meg, akkor keress egy állást. Állítsd kész tények elé. Ha állapotos leszel, úgyis otthon kell maradnod, addig miért ne élhetnél egy kicsit?

2008. okt. 28. 20:12
 18/33 anonim ***** válasza:
100%

Mi az, hogy nem enged dolgozni? Mi köze hozzá?

Döntsd el, hogy mit akarsz, és élj aszerint! Én is pasi vagyok, a nejem most gyesen van, és volt egy két hónap, hogy nem dolgozott, mert nem talált rendes munkát. Nekem is hízelgett a lelkemnek, hogy el tudom tartani a családot, de amint sikerült neki elhelyezkedni, én támogattam (sőt a munkát is én szereztem neki). Hálát adok a sorsnak, Ő a feleségem, és a gyermekem anyja. Eszembe sem jutna valamit megtiltani, de nem is tudnám.

Szerintem te ezt élvezed, csak magadnak sem vallod be. Nem kell ide önmegvalósító könyv. Találd ki, hogy mit akarsz egyáltalán, és tedd meg. A férjed meg fogadja el, és itt vége, pont.

2008. okt. 28. 20:19
 19/33 anonim ***** válasza:
83%

Jó, nem kell elszámolnod, dehát akkor is, szerintem cseppet sem irigylésre méltó ez a helyzet! Basszus, Te egy okos, intelligens nő vagy! Aki elvégezte a közgázt, csak az lehet! Nem is tudom, hogy gondoltad, hogy majd kielégít a házimunka! Ezért jártál Te főiskolára? Akkor aztán igazán felesleges volt... Akárcsak a háború utáni amerikai nők, akik, mint Friedan írja, csak azért jártak főiskolára, hogy ott férjet fogjanak! De ARANYKALITKA volt, amiben éltek, és a Te "jó sorod" is az, fogd már fel! (Meg fogja fel a férjed is!) Hiába irigyelte őket sok dolgozó kelet-euróoai nő, ők nem érezték jól magukat! És sokáig azért nem beszéltek erről, mert azt hitték, velük van a baj, és nem a nemi szerepekről alkotott felfogással!

Kélrlek, fogadd meg a korábban írott tanácsaimat, olvasd el a könyveket, nézd meg a filmet!

Még egy könyv: Kate Chopin: Ébredés (The Awakening) - főszereplője Edna, akit szintén nem elégít ki a kizárólagos feleség, anya szerep.

Ezt már Betty Friedan megmondta a 60as években:a nőiesség tévhite pont ebben áll. Hogy "a nő arra született, hogy másokat szolgáljon." Hát nem!

Viszont: a "szupernő" ideálja sem állja meg a helyét (dolgozó nő plusz pedáns háziasszony egyszerre) - a feminizmusról írott könyvében (The Second Stage) kijelenti, hogy a nők kitörésével egyidejűleg a férfiak számára is meg kell nyitni a privátszférát, a házimunkából vegyék ki a részüket, és jobban mélyedjenek el az apaság örömeiben és felelősségében.

Kívánom, szabaduljon ki a madár az aranykalickából, és fedezze fel a repülés örömeit, annak minden kockázatával együtt!

Hypathia

2008. okt. 28. 21:06
 20/33 anonim ***** válasza:
100%
Hat ennyi kedves es hosszu valaszokat kapni, nem semmi!
2008. okt. 28. 21:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!